Фонд ПИО свечано обележио Међународни дан старијих

1. 10. 2021. Поводом Међународног дана старијих особа, 1. октобра, данас је у организацији Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање у Дому Народне скупштине Републике Србије одржана Конференција „Међугенерацијска солидарност на делу“.

Конференцију је отворио Ивица Дачић, председник Народне скупштине Републике Србије, а о међугенерацијској сарадњи и старима говорили су и проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Драгана Калиновић, директорка РФ ПИО и др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије. Иво Чоловић, директор истраживачке агенције, представио је резултате истраживања које је Фонд ПИО организовао на тему "Утицај пандемије вируса ковид 19 на положај пензионера у Србији".

Ивица Дачић, председник Народне скупшине нагласио je да организацијом данашње конференције Републички Фонд ПИО даје важан допринос заједничкој посвећености, бризи и потребама старијих и да као друштво имамо обавезу да се боримо да наши старији живе у окружењу у којем ће бити сигурни, активни и испуњени.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, поручила је да знање и искуство најстаријих представља велики ресурс сваког друштва и основу за напредак.

„Наши најстарији суграђани су наш темељ, стуб и ослонац и ми смо ту за њих, како би заједнички градили још бољу и напреднију Србију“, рекла је Кисић Тепавчевић и додала да је захваљујући одговорној политици Владе Републике Србије дошло до раста привредне и економске активности и раста доприноса, што је све допринело да у мају и јуну, први пут од оснивања РФ ПИО, није било дотација за исплату пензија за пензионере из категорије запослених.

Драгана Kaлиновић, директорка Фонда ПИО, подсетила је присутне да је Одлуком Владе Републике Србије 2017. година проглашена Годином међугенерацијске солидарности.

„Од тада Фонд ПИО, као носилац пензијског система Србије који почива на принципима међугенерацијске солидарности, спроводи бројне активности на унапређењу међугенерацијске сарадње. Подржавамо и развијамо међу генерацијама поштовање, разумевање и интегритет и предузимамо конкретне активности које унапређују ове вредности у нашој држави, са жељом да међугенерацијска солидарност постане начин живота.“, рекла је Калиновић.

Реља Огњеновић, заменик директора Фонда ПИО, овом приликом је рекао да Фонд сваке године на име друштвеног стандарда корисника пензија издваја 0,1 одсто од својих прихода.

„Оно што је важно је рећи да је то ове године било више од 557 милиона и да захваљујући стабилној политици председника Вучића и политици отварања радних места, очекујемо да следеће године то буде увећано за 10 одсто“, рекао је Огњеновић.

У име пензионера присутне је поздравио др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије, који је рекао да је огромна већина старије популације задовољна реакцијом државе према пензионерској популацији током пандемије јер је много тога учинила да се осећају достојанствено.

Pic.1 Pic.3 Pic.4

Pic.2

Подели

<