Пошумљавaњем негујемо солидарност међу генерацијама

8. 12. 2021. У оквиру акције „Међугенерацијска подршка природи“ данас су министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, и заменик директора Фонда ПИО Реља Огњеновић заједно посадили прву садницу у Карађорђевом парку.

Министарка Кисић Тепавчевић истакла је том приликом да је солидарност основа друштва и његовог развоја и да свако од нас треба да је негује и развија.

– Када кажемо међугенерацијска солидарност и сарадња, одмах помислимо на помоћ старијим и немоћним особама, али међугенерацијска солидарност има много шири аспект. Треба нам и енергија младих и њихов начин размишљања, али и да учимо од старијих и једни од других. Данас смо симболично посадили заједно са пензионерима и са омладином дрво које ће да расте, а исто тако се надамо да ће и наша сарадња да расте, да ће крошња овог дрвета ускоро да буде богата и да ће наша сарадња да буде таква на обострану корист – рекла је Кисић Тепавчевић.

Огњеновић је навео да Фонд ПИО трећу годину заредом реализује пројекат „Међугенерацијске сарадње“ којим не ставља тачку, већ зарез на пројекте сарадње младих и старијих и да се нада да ће та сарадња убудуће бити још боља и већа.

– Наши најстарији суграђани су ти који треба да пренесу своје животно искуство на најмлађе суграђане, а млади то треба да искористе за своју бољу будућност. Овим чином садње ми не стављамо тачку него зарез на пројекте сарадње младих и старих. Држава вредно ради, обраћа пажњу на наше најстарије суграђане што показујемо повећањем пензија од 5,5 одсто наредне године као и највећом једнократном помоћи за пензионере од 20.000 динара – рекао је Огњеновић овом приликом.

Остала стабла заједно су посадили представници пензионера, омладинаца и ЈКП „Зеленило Београд“.

Избор локалитета на којима се реализује садња направљен је према степену аерозагађења одређених подручја у Републици Србији, те ће после Београда уследити пошумљавање у Панчеву, Смедереву и Бору.

Подели

<