2021-вести

Нова зграда РФ ПИО у Новом Саду

24. 12. 2021. 

Од понедељка, 27. децембра 2021. Филијала РФ ПИО Нови Сад ради у новој згради, на адреси Житни трг бр. 3, где ће се обављати сви послови из надлежности ове Филијале.

Нова зграда Републичког фонда ПИО у Новом Саду је највећа инвестиција Фонда, изграђена из сопствених средстава, с циљем да се грађанима, односно корисницима, осигурницима и запосленима, пруже добри услови за рад и остваривање права.

На 4,7 хиљада квадратних метара, урађених по свим грађевинским стандардима, обезбеђен је адекватан шалтерски простор за странке, просторије за медицинско вештачење које су у потпуности прилагођене особама са инвалидитетом и особама са различитим поремећајима здравља, професионалан радни и архивски простор, гаражни простор, са прилазом згради која је прихватљива за све потребе грађана.   

Обавештавамо грађане да се сви послови који су се до сада обављали на адресама Лончарска бр. 10 и Житни трг бр. 1, као и послови првостепеног медицинског вештачења, од 27. децембра 2021. године обављају у новој згради Филијале Нови Сад, на адреси Житни трг бр. 3, са радним временом од 7.30 до 15.30 часова.

 

Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

14. 12. 2021.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа грађане да, у складу са Законом о ПИО, од 1. јануара 2022. године важе нови услови за остваривање права на старосну и превремену старосну пензију.

Граница за одлазак у старосну пензију код жена помера се за два месеца, тако да је услов за жене у 2022. години 63 године и четири месеца живота и најмање 15 година стажа осигурања. Код мушкараца и даље важе исти услови – 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Осим овог основа за старосну пензију, осигураници оба пола могу то право остварити са навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

За остваривање права на превремену старосну пензију, од 1. јануара 2022. године мушкарцима ће бити потребно 40 година стажа осигурања и 59 година и шест месеци живота, а женама најмање 39 година и осам месеци стажа осигурања и 59 година живота. У овом случају пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години. Укупан износ умањења за превремену старосну пензију максимално може да износи 20,4 одсто.

Уколико осигураник жели да оствари право на пензију по условима из 2021. године, требало би да раскине радни однос и поднесе захтев у овој години, како би право на пензију остварио по условима који важе у овој години. Подношење захтева 1. јануара и касније подразумева примену услова који важе у тој години. Дакле, да би се остварило право на пензију по условима који важе у 2021. години, потребно је да се најкасније 30. децембра раскине радни однос, како би се 31. децембра поднео захтев за остваривање права на пензију.

Закон прописује померање старосног услова све до 2032. године када ће услови за жене и мушкарце бити изједначени, па ће за осигуранике оба пола бити потребно 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања. Када је реч о превременој старосној пензији, померање услова за одлазак у пензију ће бити до 2024. године, када ће за одлазак у пензију за оба пола бити потребно 60 година живота и 40 година стажа осигурања.

Поступак за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања покреће се на захтев странке који се, уз пратећу документацију, подноси надлежној филијали Фонда према месту пребивалишта подносиоца. У случају да лице нема место пребивалишта, односно боравишта на територији Републике Србије, захтев се подноси према месту последњег осигурања. Образац захтева за остваривање права на старосну или превремену старосну пензију грађани могу добити у свакој организационој јединици Фонда или одштампати са сајта Фонда из менија Обрасци. Сваки образац захтева садржи и списак доказа потребних за остваривање права које уз захтев треба доставити Фонду. Захтев са приложеним доказима могуће је предати лично на шалтеру надлежне организационе јединице Фонда или га послати поштом као препоручену пошиљку, а осим тога захтев се може поднети и електронским путем, коришћењем веб портала е-Шалтер, преко адресе esalter.pio.rs или преко насловне странице сајта Фонда.

 

Пошумљавaњем негујемо солидарност међу генерацијама

8. 12. 2021. 

У оквиру акције „Међугенерацијска подршка природи“ данас су министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, и заменик директора Фонда ПИО Реља Огњеновић заједно посадили прву садницу у Карађорђевом парку.

Министарка Кисић Тепавчевић истакла је том приликом да је солидарност основа друштва и његовог развоја и да свако од нас треба да је негује и развија.

– Када кажемо међугенерацијска солидарност и сарадња, одмах помислимо на помоћ старијим и немоћним особама, али међугенерацијска солидарност има много шири аспект. Треба нам и енергија младих и њихов начин размишљања, али и да учимо од старијих и једни од других. Данас смо симболично посадили заједно са пензионерима и са омладином дрво које ће да расте, а исто тако се надамо да ће и наша сарадња да расте, да ће крошња овог дрвета ускоро да буде богата и да ће наша сарадња да буде таква на обострану корист – рекла је Кисић Тепавчевић.

Огњеновић је навео да Фонд ПИО трећу годину заредом реализује пројекат „Међугенерацијске сарадње“ којим не ставља тачку, већ зарез на пројекте сарадње младих и старијих и да се нада да ће та сарадња убудуће бити још боља и већа.

– Наши најстарији суграђани су ти који треба да пренесу своје животно искуство на најмлађе суграђане, а млади то треба да искористе за своју бољу будућност. Овим чином садње ми не стављамо тачку него зарез на пројекте сарадње младих и старих. Држава вредно ради, обраћа пажњу на наше најстарије суграђане што показујемо повећањем пензија од 5,5 одсто наредне године као и највећом једнократном помоћи за пензионере од 20.000 динара – рекао је Огњеновић овом приликом.

Остала стабла заједно су посадили представници пензионера, омладинаца и ЈКП „Зеленило Београд“.

Избор локалитета на којима се реализује садња направљен је према степену аерозагађења одређених подручја у Републици Србији, те ће после Београда уследити пошумљавање у Панчеву, Смедереву и Бору.

 

Фонд ПИО на Сајму 112 EXPO

24. 11. 2021. 

У оквиру штанда Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Фонд ПИО се представио на 42. Међународном сајму превенције и реаговања у ванредним ситуацијама и безбедности и здравља на раду - 112 EXPO, у циљу да посетиоцима пружи све додатне информације из области пензијског и инвалидског осигурања.

У делу намењеном Фонду посетиоци Сајма, поред савета и информација, могу да добију и листинг о стажу, као и пин код за електронску проверу података на сајту Фонда (www.pio.rs).

Фонд ПИО, као друштвено одговорна институција, у сваком моменту настоји да услуге грађанима пружи на безбедан, сигуран и квалитетан начин.

 

Фонд ПИО покренуо Јутјуб канал

29. 10. 2021.

Време дигитализације променило је и начин пласирања вести, па се писана реч са папира преселила и на друштвене мреже, а главна замена за телевизију постаје Јутјуб. За сваку информацију која нам је потребна најпре претражујемо интернет па је готово незамисливо да компаније или институције немају неку врсту интернет презентације у виду веб сајта или странице на друштвеним мрежама. Тако је и Фонд ПИО, поред постојања званичног сајта www.pio.rs и друштвених мрежа Инстаграм и Фејсбук, препознао потребу да отвори Јутјуб канал који такође користи за постављање информација важних свим грађанима. Главни циљ јесте да се Фонд и на тај начин приближи осигураницима и корисницима, да им учини доступнијим информације о остваривању права, да их благовремено обавештава о изменама у свом раду, као и да успешно гради свој имиџ у јавности.

Садржаје Јутјуб канала под називом РФ ПИО можете погледати на адреси https://www.youtube.com/channel/UCugkP6MZyMDVelfLi5SUEqg, а такође можете наставити да пратите Фејсбук страницу Фонда (www.facebook.com/republickifondpio/) и Инстаграм профил (www.instagram.com/rfpio.rs/).

 

Јавни позив - необезбеђено потраживање РФ ПИО према стечајној маси ИМТ

25. 10. 2021. 

На основу члана 9. Правилника о уступању потраживања Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање уз накнаду (Службени Гласник РС 086/2021 од 3. септембра 2021. године), Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање, Др Александра Костића 9, 11000 Београд (у даљем тексту: „Фонд“), објављује јавни позив  за достављање писаних понуда за необезбеђено потраживање Фонда према стечајној маси Индустрије машина и трактора  АД Београд – у стечају, МБ: 27006884.

 

Скрећемо пажњу на лажно представљање у име Фонда

8. 10. 2021. 

Фонд ПИО обавештен је да су изнова активне преваре пензионера којима се злоупотребљавају име и углед Фонда. На мети су углавном, као и до сада, старија лица којима се, на више месечних рата, нуде разни производи /масажери, помагала, магнетне простирке, суплементи .../, где се Фонд ПИО наводи као продавац истих или чак и као поклонодавац.

Скрећемо пажњу да Фонд ПИО не комуницира са грађанима на овај начин, да не поклања и не продаје ни услуге ни производе, те молимо грађане да ове активности пријаве МУП-у  Србије.

 

Јавни позив - продаја мермерних плоча у виђеном стању

6. 10. 2021. 

На основу овлашћења бр. 110.2-6058/2021 од 27. 07. 2021. и Решења о образовању комисије бр. 30-01-386/2021 од 30. 08. 2021, Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање - Покрајински фонд, објављује Јавни позив за прикупљање писаних понуда за продају мермерних плоча у виђеном стању:

 

Фонд ПИО свечано обележио Међународни дан старијих

1. 10. 2021. 

Поводом Међународног дана старијих особа, 1. октобра, данас је у организацији Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање у Дому Народне скупштине Републике Србије одржана Конференција „Међугенерацијска солидарност на делу“.

Конференцију је отворио Ивица Дачић, председник Народне скупштине Републике Србије, а о међугенерацијској сарадњи и старима говорили су и проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Драгана Калиновић, директорка РФ ПИО и др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије. Иво Чоловић, директор истраживачке агенције, представио је резултате истраживања које је Фонд ПИО организовао на тему "Утицај пандемије вируса ковид 19 на положај пензионера у Србији".

Ивица Дачић, председник Народне скупшине нагласио je да организацијом данашње конференције Републички Фонд ПИО даје важан допринос заједничкој посвећености, бризи и потребама старијих и да као друштво имамо обавезу да се боримо да наши старији живе у окружењу у којем ће бити сигурни, активни и испуњени.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, поручила је да знање и искуство најстаријих представља велики ресурс сваког друштва и основу за напредак.

„Наши најстарији суграђани су наш темељ, стуб и ослонац и ми смо ту за њих, како би заједнички градили још бољу и напреднију Србију“, рекла је Кисић Тепавчевић и додала да је захваљујући одговорној политици Владе Републике Србије дошло до раста привредне и економске активности и раста доприноса, што је све допринело да у мају и јуну, први пут од оснивања РФ ПИО, није било дотација за исплату пензија за пензионере из категорије запослених.

Драгана Kaлиновић, директорка Фонда ПИО, подсетила је присутне да је Одлуком Владе Републике Србије 2017. година проглашена Годином међугенерацијске солидарности.

„Од тада Фонд ПИО, као носилац пензијског система Србије који почива на принципима међугенерацијске солидарности, спроводи бројне активности на унапређењу међугенерацијске сарадње. Подржавамо и развијамо међу генерацијама поштовање, разумевање и интегритет и предузимамо конкретне активности које унапређују ове вредности у нашој држави, са жељом да међугенерацијска солидарност постане начин живота.“, рекла је Калиновић.

Реља Огњеновић, заменик директора Фонда ПИО, овом приликом је рекао да Фонд сваке године на име друштвеног стандарда корисника пензија издваја 0,1 одсто од својих прихода.

„Оно што је важно је рећи да је то ове године било више од 557 милиона и да захваљујући стабилној политици председника Вучића и политици отварања радних места, очекујемо да следеће године то буде увећано за 10 одсто“, рекао је Огњеновић.

У име пензионера присутне је поздравио др Андреја Савић, председник Савеза пензионера Србије, који је рекао да је огромна већина старије популације задовољна реакцијом државе према пензионерској популацији током пандемије јер је много тога учинила да се осећају достојанствено.

 

Ванредно усклађивање пензија из Републике Српске

27. 9. 2021. 

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске обавестио је своје кориснике пензија да се, на основу Одлуке о ванредном усклађивању општег бода и пензија, пензије остварене до 31. августа 2021. године ванредно усклађују по стопи од два одсто.

Према истој одлуци, пензије се усклађују од 1. септембра 2021. године.

 

Информација о тринаестој пензији корисницима пензија из Словачке Републике

10. 9. 2021. 

Према информацији коју нам је доставио Завод за социјално осигурање Словачке Републике (Sociálna poisťovňa), словачки носилац ће свим својим корисницима, као и прошле године, и ове године извршити исплату 13-те пензије. Право на исплату 13-те пензије могу да остваре лица која имају право на исплату словачке пензије за новембар 2021. године. Ово се односи и на пензионере који живе ван територије Словачке Републике. Да би се остварило право на исплату 13-те пензије и да би се утврдио њен износ, неопходно је да корисници словачке пензије који живе у Србији обавесте Завод за социјално осигурање Словачке (Sociálna poisťovňa), о последњем износу пензије коју су примили из иностранства, укључујући и пензију из Србије.

Детаљније информације о тринестој пензији објављене су на веб страници словачког Завода за социјално осигурање (www.socpoist.sk).

 

Новчана помоћ за пензионере од 22. септембра

7. 9. 2021. 

Влада Републике Србије је дала сагласност Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање да изврши исплату новчане помоћи у износу од 5.900,00 динара корисницима пензија, корисницима права на привремену накнаду − инвалидима рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности (у складу са члановима 223 и 225 Закона о пензијском и инвалидском осигурању) и инвалидној деци – корисницима привремене накнаде код Републичког фонда ПИО.

Исплата новчане помоћи вршиће се почев од 22. септембра 2021. године за све оне који су остварили право закључно са 13. септембром ове године, а корисницима којима решења о признавању права буду донета након 13. септембра, исплата ће бити извршена једнократно, након успостављања исплате права.

 

Обезбеђена редовна исплата права из ПИО

2. 9. 2021. 

Финансијским планом Фонда за 2021. годину обезбеђена је редовна исплата пензија и осталих права из пензијског и инвалидског осигурања, истакнуто је у инфомацији о финансијском пословању Фонда ПИО за период јануар-јуни 2021. године коју је разматрао и прихватио Управни одбор Фонда. Пензије и новчане накнаде усклађене су за 5,9% почев од исплате за јануар 2021. године. За 1,26 милиона корисника са примањима до 37.954,68 динара исплаћује се и новчани износ као увећање уз пензију. Ребалансом плана из априла 2021. године обезбеђена су и средства за исплату једнократне новчане помоћи у износу 5.900 динара, која ће бити уплаћена свим  корисницима 22. септембра.

У периоду јануар – јун 2021. године укупни приходи и примања остварени су у износу од 352,2 милијарде динара, што је у односу на исти период претходне године више за 3,8%.

Учешће укупних прихода од доприноса у структури финансирања Фонда у првих шест месеци износи 83,0% што је повећање учешћа у односу на исти период 2020. када је износило 63,3% и 2019. године када је износило 74,1%.

Учешће трансфера из буџета у структури финансирања Фонда у првих шест месеци износи 16,8% што је смањење учешћа у односу на исти период 2020. када је износило 36,5% и 2019. године када је износило 25,8%.

 

Пензионерима по 50 евра у септембру

31. 8. 2021. 

У складу са Закључком Владе Републике Србије од 8. априла 2021. године Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање извршиће 22. септембра исплату новчане помоћи од 50 евра у динарској противвредности свим корисницима пензија. Реч је о корисницима који cу право остварили закључно са 25. августом 2021. године.

Заменик директора Фонда ПИО, Реља Огњеновић, објаснио је коме ће све бити исплаћена ова помоћ.

- Новчану помоћ у износу од 5.900 динара добиће корисници који су остварили право на пензију, укључујући и кориснике који су то право остварили применом одредаба међународних уговора о социјалном осигурању. За кориснике права на тзв. дељиву породичну пензију узима се у обзир свака одвојена исплата пензије. Такође, помоћ ће бити исплаћена и корисницима права на привремену накнаду − инвалидима рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности, у складу са члановима 223 и 225 Закона о пензијском и инвалидском осигурању, и инвалидној деци – корисницима привремене накнаде код Фонда. Услов за све је да cу право остварили закључно са 25. августом 2021. године. Напомињем да ће се корисницима који су право остварили закључно са 25. августом ове године, а којима решења о признавању права буду донета после тог датума, исплата извршити једнократно, након успостављања исплате права – навео је заменик директора Фонда.

Реља Огњеновић je подсетио и да корисници који испуњавају услове у складу са овим Закључком Владе, као и приликом ранијих исплата новчане помоћи, неће морати да се пријављују, него ће им новац аутоматски бити исплаћен.

Осим септембарске помоћи, захваљујући одговорној економској политици и постигнутим резултатима, држава ће свим пунолетним грађанима исплатити 30 евра у новембру и додатних 20 евра у децембру, а за фебруар/март идуће године најављено је још по 20.000 динара новчане подршке пензионерима.

 

Заменици директора Фонда посетили Филијалу Краљево

25. 8. 2021. 

Заменици директора Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Реља Огњеновић и др Александар Милошевић, са сарадницима били су јуче у радној посети Филијали Краљево. Са директорком Филијале Краљево, Биљаном Барловац, директором Филијале Ужице, Драганом Катићем, и директором Филијале Нови Пазар, Мирсадом Абдурахмановићем, разговарали су о актуелним пословима, потребама филијала и плановима за наредни период. Прилику да разговарају са највишим менаџментом Фонда имали су запослени у Филијали Краљево, које су заменици директора обишли са сарадницима.

„Настављамо са праксом обиласка филијала и разговорима са запосленима“ – рекао је том приликом Реља Огњеновић.

 

Нова зграда Фонда ПИО у Новом Саду симбол снаге државе

2. 8. 2021. 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом, Биљана Барошевић, градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, и заменик директора Фонда ПИО, Реља Огњеновић, са сарадницима обишли су радове на изградњи нове зграде филијале Фонда у Новом Саду. Домаћин је био Славко Имрић, директор Покрајинског фонда ПИО.

Овом приликом наглашено је да је зграда у потпуности финансирана из средстава Фонда, што је и најбољи показатељ стабилности Фонда и симбол снаге државе.

‒ Живимо у времену када држава чини све да се побољша квалитет живота и рада свих њених грађана. Нова зграда ће омогућити да се права грађана брже реализују, а бољи услови рада сигурно ће допринети већој продуктивности запослених, смањењу редова и побољшању квалитета свих услуга ‒ рекла је Кисић Тепавчевић и додала да је нарочита пажња посвећена просторијама за медицинско вештачење, које ће у потпуности бити прилагођене особама са инвалидитетом и особама са различитим поремећајима здравља.

‒ У мају 2020. године овде су били само ископи. Уз све проблеме које смо имали, и подземне воде и структуру земље и ковид, ми смо успели да изградимо најлепшу зграду ПИО фонда и да је финансирамо из сопствених средстава, што је јасан показатељ финансијске стабилности ПИО фонда, а све то не бисмо могли да приуштимо без јасне политике Владе и отварања радних места. Од пре два месеца више не размишљамо на који начин ћемо исплатити пензије, већ о животном стандарду пензионера, о међугенерацијској сарадњи и свему ономе што можемо да приуштимо нашим корисницима и осигураницима ‒ рекао је Реља Огњеновић, заменик директора Фонда ПИО, у обиласку радова на изградњи новосадске филијале.

 

Јавни позив - продаја основних расходованих средстава

19. 7. 2021. 

На основу Решења директора Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање бр.022.4-4270/21 од 24.05.2021. године, објављује се јавни позив за достављање писаних понуда за продају расходованих основних средстава.

Излажу се јавној продаји расходована основна средства отписана по годишњем попису закључно са 31.12.2020. године, а која су се користила у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање по списку датом у документацији.

 

Мајске пензије у потпуности исплаћене из буџета Фонда

25. 6. 2021. 

За исплату мајских пензија за кетегорију запослених није исплаћен ни један динар дотација из Буџета Републике Србије, већ су оне исплаћене у потпуности из Фонда ПИО, изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

Министарка је навела да су то изузетно повољни показатељи који су директни индикатори економске политике која се води.

„Када су у питању дотације, оне су 2012. године биле 43,4 одсто, да би се у последњих пет година преполовиле и биле нешто изнад 20 одсто. Ове године имамо најповољнији показатељ када је у питању проценат дотација, у току месеца маја није повучен ниједан једини динар као субвенција из Буџета државе, све је из Фонда ПИО исплаћено“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Могућност лечења аустријских осигураника у Специјалној болници за рехабилитацију Бања Ковиљача

22. 6. 2021. 

Представници Специјалне болнице за рехабилитацију Бања Ковиљача и Завода за пензијско осигурање Аустрије потписали су данас, у присуству министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарије Кисић Тепавчевић и министра здравља Златибора Лончара, Уговор o пружању медицинске рехабилитације аустријским осигураницима, односно корисницима права на пензију.

Кисић Тепавчевић је истакла да је ово први пут да један рехабилитациони центар у Србији потписује уговор са иностраним државним пензијским фондом.

„Ово је велики дан за нашу земљу, будући да нам потписивање оваквог уговора са иностраним државним пензијским фондом отвара пут за развој медицинске рехабилитације, а наша земља са својим привредним карактеристикама и термалним изворима има све предуслове за то“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Кисић Тепавчевић је нагласила да Србија има изузетне билатералне односе са Републиком Аустријом на пољу социјалног осигурања, да постоји Споразум о социјалном осигурању који обухвата све гране, укључујући пензијско, инвалидско и здравствено осигурање и осигурање за случај незапослености.

Како је додала, обе стране испуњавају све дужности и обавезе које подразумева овај споразум.

„Као илустрација наше сарадње је пример из 2020. године, када је аустријски носилац осигурања исплатио преко 128 милиона еура за кориснике права који живе на територији Србије, а у истом овом периоду наш Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање је исплатио више од 2,3 милиона еура за своје кориснике који живе на територији Аустрије“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Уговор омогућава лечење аустријскиих осигураника, односно корисника пензија у Специјалној болници за рехабилитацију Бања Ковиљача за област мускулоскелетног система, са почетним капацитетом од 30 постеља.

Министар Лончар је рекао да постоји огроман простор за проширење свих видова сарадње, да су капацитети Србије много већи и да се нада да је ово само почетак даље сарадње.

Генерални директор Специјалне болнице за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи Александар Јокић изјавио је да је ово велики дан за ту бању, али и велики дан за српску рехабилитацију, јер је потписан историјски уговор о партнерству.

„На нама је сада велика одговорност да испунимо ово што смо потписали, јер од тога не само да зависи наставак уговора, већ и могућност проширења посла и на остале центре за рехабилитацију у Србији“, рекао је Јокић.

Министарка Кисић Тепавчевић је раније данас, на посебном састанку, разговарала са делегацијом Завода за пензијско осигурање Аустрије, коју је предводио генерални дикретор Винфриед Пингерa.

Пингерa је рекао да је потписивање уговора врхунац изванредне сарадње Србије и Аустрије у овој области, да се на уговору радило годинама и да се радује што ће лица која живе у Аустрији, а која представљају највећу групу осигураника после Немаца, моћи да иду на рехабилитацију на матерњем језику.

Пингерa је рекао да је уверен да је Бања Ковиљача једна од најбољих за ту врсту услуге и да се радује будућој сарадњи.

Потписивању уговора присуствовала је Драгана Калиновић, директорка Фонда ПИО.

 

Усвојене измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању

17. 6. 2021.

Народна скупштина Републике Србије усвојила је измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којима се  решава проблем са којим се суочавају лица која су била обухваћена социјалним програмом Владе Србије за решавање вишка запослених у процесу рационализације, реструктурирања и припреме за приватизацију. 

У питању су особе којима је у тренутку прихватања социјалног програма до остваривања права на пензију недостајало до пет година, такозвана Опција 5, односно до две године, такозвана  Опција 3. 

Такође, овим изменама се врше и прецизирања у вези са утврђивањем стажа осигурања за такозване „фриленсереˮ, који су у Закону о пензијском и инвалидском осигурању одавно препознати као осигураници самосталних делатности. 

Усвојеним изменама се, поред осталог, прописује и да се породична пензија иза смрти осигураника не одређује од превремене старосне пензије, већ од старосне или инвалидске пензије која би осигуранику припадала у часу смрти, чиме се корисници породичне пензије по основу умрлог корисника превремене старосне пензије, доводе у повољнији положај.

Усвојеним законским изменама не мењају се услови за стицање права из пензијског и инвалидског осигурања и начин усклађивања пензије, рекла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић у Народној скупштини Републике Србије. 

Образлажући законске измене, министарка Кисић Тепавчевић је навела  да оне представљају део процеса реформи система пензијског и инвалидског осигурања, који је започет још 2001. године.

Како је додала, економски резултати постигнути предузетим мерама су омогућили  напредак у овој области, а то је посебно видљиво последњих неколико година, када је због предузетих мера Владе Србије дошло до економског напретка земље. 

На основу побољшања економске ситуације, изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању из 2018. и 2019. године, побољшан и положај пензионера, тако што је утврђен повољнији начин усклађивања пензије, уређена исплата једнократне новчане помоћи корисницима пензије, а такође је дат и основ за исплату новчаног износа као увећања уз пензију. 

„Реформа система пензијског и инвалидског осигурања ће се наставити у наредном временском периоду, у чему је, као и до сада, неопходна помоћ, подршка и сарадња свих субјеката“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

 

Oд 1. јула измене код подношења јединствене пријаве на обавезно социјално осигурање

15. 6. 2021.

Поступак подношења пријаве, промене и престанка осигурања регулисан је Законом о Централном регистру обавезног осигурања (ЦРОСО). Законом о ЦРОСО прописано је да се регистрација осигураника и осигураних лица у Централни регистар врши подношењем јединствене пријаве у електронском облику, директно преко портала ЦРОСО од стране подносиоца јединствене пријаве. Подносилац пријаве је дужан да се региструје на порталу коришћењем квалификованог електронског сертификата. Рок за подношење пријаве је најкасније пре ступања запосленог и другог радно ангажованог лица на рад, односно у року од три радна дана од дана почетка обављања делатности, односно од дана престанка запослења, престанка обављања послова или обављања делатности, односно од дана настале промене у току осигурања.

Имајући у виду да подносиоци пријава већ поседују квалификоване електронске сертификате, Фонд ПИО почев од 1. 7. 2021. године више неће подносити преко портала ЦРОСО пријаве за обвезника подношења пријаве које су поднете у законом прописаном року. Изузетно, Фонд ће наставити подношење пријаве и након овог датума само за физичка лица која немају техничке могућности за регистрацију пријаве у електронском облику директно преко портала ЦРОСО, за носиоце пољопривредног домаћинства, односно газдинства, као и за чланове њихових породица. С тим у вези, овлашћено лице Фонда је у обавези да обвезника подношења пријаве, у случају да је дошао у просторије Фонда и да жели да пријава која се подноси у року буде поднета од стране запосленог у Фонду, упути да пријаву поднесе електронским путем преко портала ЦРОСО. Такође, запослени Фонда је у обавези да, у случају када пријава није поднета у року, обвезника подношења пријаве упути на могућност подношења захтева за утврђивање својства осигураника. По окончању поступка, Фонд ће поднети пријаву путем портала ЦРОСО.

 

Бесплатна рехабилитација у бањама

13. 5. 2021.

Право на бесплатну рехабилитацију у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима, у трајању од 10 дана, имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија, који имају пребивалиште на територији Републике Србије и чија пензија износи до 29,378,00 динара.

Право да се јаве на оглас имају сви корисници пензија који, осим пензије која је до 29,378,00 динара, немају друга лична примања. Право да се јаве на оглас имају и корисници пензија који су то право остварили применом домаћих прописа и који примају пензију из иностранства (прерачунато по средњем курсу НБС на дан 11.5.2021. године 1€ = 117,5749 динара), под условом да збир тих пензија износи до 29,378,00 динара.

Уз пријаву, потребно је поднети:

  • пензијски чек;
  • доказ о висини пензије из иностранства (извод банке, потврда иностраног носиоца социјалног осигурања и друго);
  • попуњену пријаву са изјавом, на прописаном обрасцу, где жели да користи рехабилитацију, да осим пензије корисник нема других личних примања и да овлашћује Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање да у његово име и за његов рачун закључи уговор о пословној сарадњи са устaновом у којој ће користити право на рехабилитацију;
  • расположиву медицинску документацију, уколико је корисник поседује.

Пријаве се подносе удружењима, односно одборима корисника пензија са подручја филијале Фонда на којој корисник има пребивалиште, а корисници са територије АП Косово и Метохија са пребивалиштем, односно боравиштем ван територије АП Косово и Метохија, пријаве подносе најближој филијали Фонда према месту пребивалишта, односно боравишта. Пријаве се могу поднети и у најближој организационој јединици Фонда, уколико пензионер у време подношења пријаве борави ван свог места становања.

Чланство у пензионерским организацијама није услов за коришћење овог права.

Пријаве на оглас се поднoсe почев од 14. маја, а закључно са 31. мајем 2021. године.

Ранг листа корисника пензија који испуњавају услове за упућивање на рехабилитацију се објављује шеснаестог радног дана од дана истека огласа.

На ранг листу корисника пензија који испуњавају услове за упућивање на рехабилитацију може се поднети приговор надлежној комисији у року од пет радних дана од дана објављивања ранг листе на огласној табли.

Комисија је дужна да у року од пет дана размотри поднете приговоре и утврди коначну ранг листу корисника пензија који су остварили право на рехабилитацију и објави је на огласној табли организације корисника пензија, односно Савеза пензионера Србије и Удружења пензионера Србије „Независност”, и огласној табли Дирекције Фонда, Дирекције Покрајинског фонда, филијалa Фонда, односно служби филијала и испостава.

У поступку пријављивања, удружења пензионера и пензионери су у обавези да се придржавају свих прописаних мера безбедносно-здравствене заштите.

 

Пријављивање за новчану помоћ

28. 4. 2021.

Пријава пунолетних држављана Србије за новчану помоћ у оквиру трећег пакета мера помоћи грађанима и привреди почиње 28. априла.

Грађанима који се буду пријавили за ову помоћ биће исплаћено два пута по 30 евра, у мају и новембру, a тај износ ће моћи да добију сви грађани који су пунолетни даном ступања на снагу овог закона, они који поседују личну карту и имају пребивалиште на територији Србије.

Пријављивање за новчану помоћ ће трајати од 28. априла до 15. маја, електронски преко портала Управе за трезор, а од 5. маја и телефонским путем преко кол центра, односно на исти начин као и прошле године када је грађанима исплаћена помоћ од 100 евра. За помоћ од 60 евра неће морати да се пријављују пензионери, инвалиди рада – корисници привремене накнаде, инвалидна деца – корисници привременe накнадe, примаоци новчане социјалне помоћи и лица из Завода за извршење кривичних санкција, јер ће њима аутоматски новац бити уплаћен.

Грађани којима је решењем утврђено право на пензију, а који нису укључени у базу исплате до 24. априла, треба да се пријаве за помоћ као и сви пунолетни држављани Србије, односно преко портала Управе за трезор.

 

Фонд на друштвеним мрежама

22. 4. 2021.

Данас је готово незамисливо да нека компанија или институција нема неку врсту интернет презентације у виду веб сајта или странице на друштвеним мрежама јер све информације до којих имамо потребу да дођемо прво потражимо управо на интернету.

Тако је и Фонд ПИО, поред постојања званичног сајта www.pio.rs, чија је редизајнирана верзија пуштена у продукцију 4. марта прошле године, препознао потребу да отвори своје странице и на друштвеним мрежама које такође користи за постављање информација важних свим грађанима. Главни циљ јесте да се Фонд и на овај начин приближи осигураницима и корисницима, да им учини доступнијим информације о остваривању права, да их благовремено обавештава о свим новитетима и изменама у свом раду, као и да успешно гради свој имиџ у јавности.

РФ ПИО има своју Фејсбук (Facebook) страницу @republickifondpio (www.facebook.com/republickifondpio/), Инстаграм (Instagram) профил rfpio.rs (www.instagram.com/rfpio.rs/) и Твитер (Twitter) налог RFPIORS (www.twitter.com/RFPIORS).

 

Унапређена верзија портала е-Шалтер

12. 4. 2021.

Постављена је нова верзија wеб портала е-Шалтер. У нову верзију је уграђено неколико битних новина за кориснике:

  1. Приликом подношења електронског захтева корисник се најпре аутентификује тако што мора да упише верификациони код који му се аутоматски шаље на мејл адресу коју је унео у wеб обрасцу.
  2. Уколико корисник није доставио сву потребну документацију уз захтев, референт РФПИО који обрађује његов захтев може му послати поруку преко портала е-Шалтер. Порука референта се шаље преко wеб портала на мејл адресу корисника коју је унео у wеб обрасцу.
  3. Омогућено је да корисник накнадно допуни документацију коју доставља као прилоге уз већ поднети захтев, али тек након послате поруке од стране референта РФПИО.
  4. Поред тога што корисник може у сваком тренутку проверити тренутни статус свог захтева, у прегледу статуса захтева је уведена могућност приказа историје статуса по хронолошком редоследу. На тај начин, корисник може пратити целокупан ток процеса обраде захтева, од пријема до експедиције. У статусу поднетог захтева се приказују датум и време од када је поднео захтев, када је поднео све прилоге и када је одговарајући референт РФПИО извршио промену статуса или захтевао допуну документације.

Подсећамо да је од 4. маја 2020. године Фонд грађанима омогућио да електронским путем, преко овог web портала, подносе захтеве за остваривање и коришћење права из пензијског и инвалидског осигурања, за издавање потврда и уверења, као и доказe који се уз захтев прилажу.

Е-Шалтер РФ ПИО је међу најнапреднијим електронским сервисима у целој државној управи и прилагођен је грађанима у највећој могућој мери. Фонд ће и убудуће активно и континуирано радити на томе да се остваривање права из ПИО што више поједностави, убрза и олакша, а електронски сервиси учине доступним и једноставним за коришћење што већем броју грађана.

 

Саопштење поводом хапшења у Сомбору

6. 4. 2021.

Поводом хапшења бивше запослене у Фонду ПИО Филијали Сомбор, због злоупотребе службеног положаја, обавештавамо јавност да су контролори Фонда, током 2018. године, у поступку провере исправности рада запослених, констатовали неправилности у раду референта у Служби Филијале Сомбор у Оџацима, с чим су благовремено упознати надлежни државни органи. На основу пријаве Фонда, МУП се укључио у истражни поступак и заједнички су контролисани сви поступци које је ова запослена водила, а које је контрола потврдила као неправилне и незаконите.  Запосленој је одмах раскинут радни однос у Фонду.  

Напомињемо да Фонд ПИО, поред редовних системских контрола, спроводи и ненајављене ванредне контроле правилности рада запослених и на тај начин обезбеђује да грађани остварују права из пензијског и инвалидског осигурања на законит начин. 

 

Усклађивање пензија и новчаних накнада

1. 2. 2021.

Свим корисницима пензија од исплате за јануар 2021. године, пензије ће, у складу са швајцарском формулом, бити увећане за 5,9 процената. Овако усклађене пензије биће исплаћене у фебруару 2021. године.

Да подсетимо, према изменама Закона о ПИО из децембра 2019. године, усклађивање пензија се врши једном годишње, почев од пензије за јануар 2020. Параметри који се користе за одређивање процента усклађивања су кретање просечне зараде без пореза и доприноса и кретање потрошачких цена, који имају подједнак удео у формули за усклађивање.

Према подацима Републичког завода за статистику о кретању просечне месечне зараде без пореза и доприноса и о кретању потрошачких цена у Републици Србији за период јул 2019 – јун 2020. године у односу на период јул 2018 – јун 2019. године, усклађивање пензија за јануар 2021. године износи 5,9 процената. За исти проценат усклађују се и новчане накнаде.

 

Обавештење за кориснике пензија из Француске

18. 3. 2021.

Обавештавамо све кориснике који примају пензију из Републике Француске, а који имају пребивалиште на територији Републике Србије, да је према обавештењу које смо добили од француског исплатиоца пензија у последњих неколико месеци дошло до кашњења у исплати њихових пензијских примања. Разлог томе је промена надлежности и начина рада француских институција приликом обрада достављених потврда о животу.

Завод за социјално осигурање је с тим у вези затражио од француског органа за везу да се у најкраћем року успостави редовна исплата пензија за све кориснике који имају пребивалиште у Републици Србији.

У вези с наведеним, убудуће је потребно да корисници образац Потврде о животу шаљу на следећу адресу:

Centre de Traitement

Retraite à l’étranger

CS 13 999 Esvres

37321 Tours Cedex 9

République de France

Овом приликом подсећамо све кориснике пензија из Републике Француске да су у обавези да једном годишње доставе оверени образац Потврде о животу, како не би дошло до обуставе, односно кашњења у исплати пензија. Образац Потврде о животу може се оверити код Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (у филијалама, службама филијала и испоставама), дипломатско-конзуларном представништву Републике Француске у Србији и код јавног бележника, на основу личног присуства корисника давања и увида у личну исправу.

 

Обавештење о усклађивању словеначких пензија и исплати годишњег додатка

11. 2. 2021.

Завод за пензијско и инвалидско осигурање Словеније, у складу са Споразумом између Републике Србије и Републике Словеније о социјалном осигурању, доставио je информацију о редовном усклађивању пензија за 2,5 одсто од 1. јануара 2021. године.

Истовремено је доставио и обавештење да ће корисницима словеначких пензија бити исплаћен годишњи додатак чији износ зависи од висине пензије корисника, узимајући у обзир и висину иностране пензије.

Завод за пензијско и инвалидско осигурање Словеније ће свим корисницима који су на дан 1. јануара 2021. године имали пребивалиште на територији друге државе до краја марта 2021. године послати образац „Изјава о висини иностране пензије“, који корисник треба да попуни уношењем податка о висини дела пензије исплаћене у јануару 2021. године у иностранству, односно изјаве да не примају пензију из иностранства. Корисници ће податке моћи да доставе преко интернет портала наведеног на пратећем допису или да попуњен образац изјаве врате поштом.

Кориснику који попуњену изјаву достави словеначком носиоцу осигурања до 30. априла 2021. године, годишњи додатак биће исплаћен до 30. септембра 2021, а кориснику који изјаву достави до 30. септембра 2021. године, годишњи додатак ће бити исплаћен до краја 2021. године.

 

Одлагањe међународних Дана разговора

9. 2. 2021.

Због актуелне пендемије изазване вирусом Covid 19, дани разговора планирани да се одрже у 2021. години, између надлежних носилаца Републике Србије и Републике Аустрије, Босне и Херцеговине, Мађарске, Републике Хрватске, Северне Републике Македоније, Савезне Републике Немачке, Црне Горе, одложени  су до даљњег. Редовно одржавање дана разговора успоставиће се када епидемиолошка ситуација то буде дозвољавала, односно кад се стекну услови за њихово безбедно одржавање.

Молимо заинтересована лица да редовно прате обавештења на нашем сајту како би се благовремено информисала о новостима у вези са одржавањем дана саветовања.

 

Споразум између Србије и Кине од 1. фебруара

1. 2. 2021.

Споразум о социјалној сигурности између Републике Србије и Народне Републике Кине, који је потписан у Београду, 8. јуна 2018. године и потврђен у Народној скупштини 25. септембра 2018. године (Службени гласник РС – Међународни уговори, бр. 12/18), као и Административни договор за примену овог споразума, ступају на снагу 1. фебруара 2021. године. Споразум о социјалној сигурности између Србије и Кине регулише, између осталог, и питање трансфера пензија.

 

Побољшање услова рада за службу Стара Пазова

18.1. 2021.

Фонд ПИО наставља са активностима које ће побољшати услове рада како за осигуранике и кориснке, тако и за своје запослене. Данас су заменик директора Републичког фонда ПИО Реља Огњеновић и председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић у Старој Пазови потписали Уговор о преносу права коришћења непокретности која је у власништву општине Стара Пазова, с циљем да се у новом, оптималнијем простору организује рад Службе Стара Пазова.

– Трудимо се да испунимо обећања која су дата радницима. Надамо се да ћемо ускоро, колико нам ситуација дозволи, обићи и остале филијале и саслушати и њихове проблеме, рекао је Реља Огњеновић. 

Приликом претходне посете, Огњеновић и Радиновић су постигли договор о проширењу службених просторија Фонда ПИО у Старој Пазови, као и о начину на који би Дирекција Фонда од ове службе формирала филијалу, имајући у виду велики број осигураника и корисника на овом пословном подручју и преоптерећеност Службе обимом посла који се свакодневно повећава.

Подели

<