Вести

Фонд ПИО на Сајму 112 EXPO

24. 11. У оквиру штанда Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Фонд ПИО се представио на 42. Међународном сајму превенције и реаговања у ванредним ситуацијама и безбедности и здравља на раду - 112 EXPO, у циљу да посетиоцима пружи све додатне информације из области пензијског и инвалидског осигурања.

У делу намењеном Фонду посетиоци Сајма, поред савета и информација, могу да добију и листинг о стажу, као и пин код за електронску проверу података на сајту Фонда (www.pio.rs).

Подели

Фонд ПИО покренуо Јутјуб канал

29. 10. Време дигитализације променило је и начин пласирања вести, па се писана реч са папира преселила и на друштвене мреже, а главна замена за телевизију постаје Јутјуб. За сваку информацију која нам је потребна најпре претражујемо интернет па је готово незамисливо да компаније или институције немају неку врсту интернет презентације у виду веб сајта или странице на друштвеним мрежама.

Подели

Јавни позив - необезбеђено потраживање РФ ПИО према стечајној маси ИМТ

25. 10. На основу члана 9. Правилника о уступању потраживања Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање уз накнаду (Службени Гласник РС 086/2021 од 3. септембра 2021. године), Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање, Др Александра Костића 9, 11000 Београд (у даљем тексту: „Фонд“), објављује јавни позив  за достављање писаних понуда за необезбеђено потраживање Фонда према стечајној маси Индустрије машина и трактора  АД Београд – у стечају, МБ: 27006884.

Подели

Скрећемо пажњу на лажно представљање у име Фонда

8. 10. 2021. Фонд ПИО обавештен је да су изнова активне преваре пензионера којима се злоупотребљавају име и углед Фонда. На мети су углавном, као и до сада, старија лица којима се, на више месечних рата, нуде разни производи /масажери, помагала, магнетне простирке, суплементи .../, где се Фонд ПИО наводи као продавац истих или чак и као поклонодавац.

Подели

Јавни позив - продаја мермерних плоча у виђеном стању

6. 10. 2021. На основу овлашћења бр. 110.2-6058/2021 од 27. 07. 2021. и Решења о образовању комисије бр. 30-01-386/2021 од 30. 08. 2021, Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање - Покрајински фонд, објављује Јавни позив за прикупљање писаних понуда за продају мермерних плоча у виђеном стању:

Подели

Фонд ПИО свечано обележио Међународни дан старијих

1. 10. 2021. Поводом Међународног дана старијих особа, 1. октобра, данас је у организацији Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање у Дому Народне скупштине Републике Србије одржана Конференција „Међугенерацијска солидарност на делу“.

Подели

Ванредно усклађивање пензија из Републике Српске

27. 9. 2021. Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске обавестио је своје кориснике пензија да се, на основу Одлуке о ванредном усклађивању општег бода и пензија, пензије остварене до 31. августа 2021. године ванредно усклађују по стопи од два одсто.

Према истој одлуци, пензије се усклађују од 1. септембра 2021. године.

Подели

Информација о тринаестој пензији корисницима пензија из Словачке Републике

10. 9. 2021. Према информацији коју нам је доставио Завод за социјално осигурање Словачке Републике (Sociálna poisťovňa), словачки носилац ће свим својим корисницима, као и прошле године, и ове године извршити исплату 13-те пензије. Право на исплату 13-те пензије могу да остваре лица која имају право на исплату словачке пензије за новембар 2021. године. Ово се односи и на пензионере који живе ван територије Словачке Републике.

Подели

Новчана помоћ за пензионере од 22. септембра

7. 9. 2021. Влада Републике Србије је дала сагласност Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање да изврши исплату новчане помоћи у износу од 5.900,00 динара корисницима пензија, корисницима права на привремену накнаду − инвалидима рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности (у складу са члановима 223 и 225 Закона о пензијском и инвалидском осигурању) и инвалидној деци – корисницима привремене накнаде код Републичког фонда ПИО.

Подели

Обезбеђена редовна исплата права из ПИО

2. 9. 2021. Финансијским планом Фонда за 2021. годину обезбеђена је редовна исплата пензија и осталих права из пензијског и инвалидског осигурања, истакнуто је у инфомацији о финансијском пословању Фонда ПИО за период јануар-јуни 2021. године коју је разматрао и прихватио Управни одбор Фонда. Пензије и новчане накнаде усклађене су за 5,9% почев од исплате за јануар 2021. године. За 1,26 милиона корисника са примањима до 37.954,68 динара исплаћује се и новчани износ као увећање уз пензију. Ребалансом плана из априла 2021.

Подели

Пензионерима по 50 евра у септембру

31. 8. 2021. У складу са Закључком Владе Републике Србије од 8. априла 2021. године Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање извршиће 22. септембра исплату новчане помоћи од 50 евра у динарској противвредности свим корисницима пензија. Реч је о корисницима који cу право остварили закључно са 25. августом 2021. године.

Заменик директора Фонда ПИО, Реља Огњеновић, објаснио је коме ће све бити исплаћена ова помоћ.

Подели

Заменици директора Фонда посетили Филијалу Краљево

25. 8. 2021. Заменици директора Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Реља Огњеновић и др Александар Милошевић, са сарадницима били су јуче у радној посети Филијали Краљево. Са директорком Филијале Краљево, Биљаном Барловац, директором Филијале Ужице, Драганом Катићем, и директором Филијале Нови Пазар, Мирсадом Абдурахмановићем, разговарали су о актуелним пословима, потребама филијала и плановима за наредни период.

Подели

Нова зграда Фонда ПИО у Новом Саду симбол снаге државе

2. 8. 2021. Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом, Биљана Барошевић, градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, и заменик директора Фонда ПИО, Реља Огњеновић, са сарадницима обишли су радове на изградњи нове зграде филијале Фонда у Новом Саду. Домаћин је био Славко Имрић, директор Покрајинског фонда ПИО.

Подели

Јавни позив - продаја основних расходованих средстава

19. 7. 2021. На основу Решења директора Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање бр.022.4-4270/21 од 24.05.2021. године, објављује се јавни позив за достављање писаних понуда за продају расходованих основних средстава.

Излажу се јавној продаји расходована основна средства отписана по годишњем попису закључно са 31.12.2020. године, а која су се користила у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање по списку датом у документацији.

Подели

Мајске пензије у потпуности исплаћене из буџета Фонда

25. 6. 2021. За исплату мајских пензија за кетегорију запослених није исплаћен ни један динар дотација из Буџета Републике Србије, већ су оне исплаћене у потпуности из Фонда ПИО, изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

Министарка је навела да су то изузетно повољни показатељи који су директни индикатори економске политике која се води.

Подели

Могућност лечења аустријских осигураника у Специјалној болници за рехабилитацију Бања Ковиљача

22. 6. 2021. Представници Специјалне болнице за рехабилитацију Бања Ковиљача и Завода за пензијско осигурање Аустрије потписали су данас, у присуству министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарије Кисић Тепавчевић и министра здравља Златибора Лончара, Уговор o пружању медицинске рехабилитације аустријским осигураницима, односно корисницима права на пензију.

Кисић Тепавчевић је истакла да је ово први пут да један рехабилитациони центар у Србији потписује уговор са иностраним државним пензијским фондом.

Подели

Усвојене измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању

17. 6. 2021. Народна скупштина Републике Србије усвојила је измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којима се  решава проблем са којим се суочавају лица која су била обухваћена социјалним програмом Владе Србије за решавање вишка запослених у процесу рационализације, реструктурирања и припреме за приватизацију. 

Подели

Oд 1. јула измене код подношења јединствене пријаве на обавезно социјално осигурање

15. 6. 2021. Поступак подношења пријаве, промене и престанка осигурања регулисан је Законом о Централном регистру обавезног осигурања (ЦРОСО). Законом о ЦРОСО прописано је да се регистрација осигураника и осигураних лица у Централни регистар врши подношењем јединствене пријаве у електронском облику, директно преко портала ЦРОСО од стране подносиоца јединствене пријаве. Подносилац пријаве је дужан да се региструје на порталу коришћењем квалификованог електронског сертификата.

Подели

Бесплатна рехабилитација у бањама

13. 5. 2021.

Право на бесплатну рехабилитацију у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима, у трајању од 10 дана, имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија, који имају пребивалиште на територији Републике Србије и чија пензија износи до 29,378,00 динара.

Подели

Пријављивање за новчану помоћ

28. 4. 2021.

Пријава пунолетних држављана Србије за новчану помоћ у оквиру трећег пакета мера помоћи грађанима и привреди почиње 28. априла.

Грађанима који се буду пријавили за ову помоћ биће исплаћено два пута по 30 евра, у мају и новембру, a тај износ ће моћи да добију сви грађани који су пунолетни даном ступања на снагу овог закона, они који поседују личну карту и имају пребивалиште на територији Србије.

Подели

Фонд на друштвеним мрежама

22. 4. 2021.

Данас је готово незамисливо да нека компанија или институција нема неку врсту интернет презентације у виду веб сајта или странице на друштвеним мрежама јер све информације до којих имамо потребу да дођемо прво потражимо управо на интернету.

Подели

Саопштење поводом хапшења у Сомбору

6. 4. 2021. Поводом хапшења бивше запослене у Фонду ПИО Филијали Сомбор, због злоупотребе службеног положаја, обавештавамо јавност да су контролори Фонда, током 2018. године, у поступку провере исправности рада запослених, констатовали неправилности у раду референта у Служби Филијале Сомбор у Оџацима, с чим су благовремено упознати надлежни државни органи. На основу пријаве Фонда, МУП се укључио у истражни поступак и заједнички су контролисани сви поступци које је ова запослена водила, а које је контрола потврдила као неправилне и незаконите.

Подели

Закон о рехабилитацији

Законом о рехабилитацији уређује се рехабилитација и правне последице рехабилитације лица која су из политичких, верских, националних или идеолошких разлога лишена живота, слободе или других права. Рехабилитовано лице, по закону, има право на посебан стаж, који му се рачуна у двоструком трајању за врема лишења слободе, као и права на месечну новчану накнаду.

Подели

Обавештење за кориснике пензија из Француске

18. 3. 2021.

Обавештавамо све кориснике који примају пензију из Републике Француске, а који имају пребивалиште на територији Републике Србије, да је према обавештењу које смо добили од француског исплатиоца пензија у последњих неколико месеци дошло до кашњења у исплати њихових пензијских примања. Разлог томе је промена надлежности и начина рада француских институција приликом обрада достављених потврда о животу.

Подели

Обавештење о усклађивању словеначких пензија и исплати годишњег додатка

11. 2. 2021.

Завод за пензијско и инвалидско осигурање Словеније, у складу са Споразумом између Републике Србије и Републике Словеније о социјалном осигурању, доставио je информацију о редовном усклађивању пензија за 2,5 одсто од 1. јануара 2021. године.

Истовремено је доставио и обавештење да ће корисницима словеначких пензија бити исплаћен годишњи додатак чији износ зависи од висине пензије корисника, узимајући у обзир и висину иностране пензије.

Подели

Одлагањe међународних Дана разговора

9. 2. 2021.

Због актуелне пендемије изазване вирусом Covid 19, дани разговора планирани да се одрже у 2021. години, између надлежних носилаца Републике Србије и Републике Аустрије, Босне и Херцеговине, Мађарске, Републике Хрватске, Северне Републике Македоније, Савезне Републике Немачке, Црне Горе, одложени  су до даљњег. Редовно одржавање дана разговора успоставиће се када епидемиолошка ситуација то буде дозвољавала, односно кад се стекну услови за њихово безбедно одржавање.

Подели

Усклађивање пензија и новчаних накнада

1. 2. 2021.

Свим корисницима пензија од исплате за јануар 2021. године, пензије ће, у складу са швајцарском формулом, бити увећане за 5,9 процената. Овако усклађене пензије биће исплаћене у фебруару 2021. године.

Подели

Споразум између Србије и Кине од 1. фебруара

1. 2. 2021.

Споразум о социјалној сигурности између Републике Србије и Народне Републике Кине, који је потписан у Београду, 8. јуна 2018. године и потврђен у Народној скупштини 25. септембра 2018. године (Службени гласник РС – Међународни уговори, бр. 12/18), као и Административни договор за примену овог споразума, ступају на снагу 1. фебруара 2021. године. Споразум о социјалној сигурности између Србије и Кине регулише, између осталог, и питање трансфера пензија.

Подели

Побољшање услова рада за службу Стара Пазова

18.1. 2021.

Фонд ПИО наставља са активностима које ће побољшати услове рада како за осигуранике и кориснке, тако и за своје запослене. Данас су заменик директора Републичког фонда ПИО Реља Огњеновић и председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић у Старој Пазови потписали Уговор о преносу права коришћења непокретности која је у власништву општине Стара Пазова, с циљем да се у новом, оптималнијем простору организује рад Службе Стара Пазова.

Подели

Од 1. јануара нови услови за старосну пензију

22. 12. 2020.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа грађане да, у складу са Законом о ПИО, од 1. јануара 2021. године важе нови услови за остваривање права на старосну и превремену старосну пензију.

Подели

Новчана помоћ од 5.000 динара за све пензионере

8. 12. 2020.

Почев од 17. децембра 2020. године, а на основу Закључка Владе Републике Србије, Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање исплатиће новчану помоћ у износу од 5.000,00 динара свим корисницима пензија, корисницима привремене накнаде – инвалидима рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности /у складу са чл. 223 и 225 Закона о ПИО/ и инвалидној деци – корисницима привремене накнаде код Фонда ПИО, а који су право остварили закључно са 9. децембром 2020. године.

Подели

Постављен нови помоћник директора Филијале за град Београд

2. 11. 2020.  

Директор и заменик РФ ПИО, Драгана Калиновић и Реља Огњеновић, обишли су данас Филијалу за град Београд и том приликом запосленима представили новог помоћника директора Филијале за град Београд Ненада Радића.

Руководство Фонда је са директором Филијале за град Београд Иваном Тодоровићем и запосленима разговарало о планираном побољшању услова рада.

Подели

Директорка и заменик у обиласку Филијале Зајечар

13. 10. 2020.

Директорка РФ ПИО, Драгана Калиновић, и заменик директора, Реља Огњеновић, са својим сарадницима обишли су Филијалу Зајечар и том приликом са директорком Филијале и запосленима разговарали су о могућем побољшању услова рада.

Подели

Бањски комплекс „Златар” у Новој Вароши

9. 10. 2020. На основу Закључка Владе 05 Број: 464-3155/2020-1 од 30. априла 2020. године, Закључка 05 Број: 464-6565/2020 од 20. августа 2020. године и Одлуке Управног одбора Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање 08/2 Број: 022.1-1/48 од 17. септембра 2020. године, Републичка дирекција за имовину Републике Србије, Београд, ул. Краља Милана бр. 16 и Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање, Београд, ул. Др Александра Костића бр.

Подели

Oгњеновић у посети општини Стара Пазова и Служби филијале РФ ПИО Стара Пазова

7. 10. 2020.

Заменик директора РФ ПИО, Реља Огњеновић, са сарадницима данас је посетио општину Стара Пазова и заједно са председником Ђорђем Радиновићем обишао Службу филијале Стара Пазова.

Подели

Заменик директора Фонда и шеф Кабинета посетили Дирекцију ПФ

30. 9. 2020.

Заменик директора РФ ПИО Реља Огњеновић и шеф Кабинета РФ ПИО Марина Петровић обишли су 30. септембра Дирекцију Покрајинског фонда у Новом Саду. У разговору са руководством Покрајинског фонда и запосленима интересовали су се за услове рада у Дирекцији ПФ, као и за могућности даљег модернизовања пословних процеса у циљу побољшања квалитета услуга које Фонд пружа.

Подели

Повећање пензија

11. 9. 2020.

Jануарске пензије биће увећане у складу са „швајцарском формулом“ чиме ће се наставити унапређење стандарда пензионера и у 2021. години, како је то најавио председник Републике Србије Александар Вучић.  

Укупно повећање пензија у периоду 2012-2021. године је 30,9 одсто, а за пензионере који примају новчани износ као увећање уз пензију је 37,5%, што значи да особа која је 2012. године имала 20.000 динара имаће 27.499 динара, а ко је имао 30.000 динара имаће 39.284 динара.

Подели

Бесплатна рехабилитација у бањама

20. 8. 2020.

Право на бесплатну рехабилитацију у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима током 2020. године, у трајању од 10 дана, имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија који имају пребивалиште на територији Републике Србије и чија је пензија до износа од 27.775,00 динара.

Подели

Пријем странака у РФ ПИО од 17. августа

14. 8. 2020.

Обавештавамо грађане да од понедељка, 17. августа 2020. године, све организационе јединице Фонда ПИО  /дирекције, филијале, службе и испоставе/ почињу са поновним пријемом странака у шалтер салама, канцеларијама и на медицинском вештачењу.

Подели

Обавештење корисницима пензија у вези са застојем у спровођењу административних забрана – мораторијумом

4. 8. 2020.

У складу са Одлуком о привременим мерама за банке ради ублажавања последица пандемије COVID-19 у циљу очувања стабилности финансијског система Народне банке Србије, Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање је почев од исплате пензија за јули 2020. године привремено обуставио спровођење административних забрана на пензије корисника по основу кредита код банака.

Подели

Подношење захтева за издавање уверења/потврде о коришћењу права на пензију преко wеб портала е-Шалтер

4. 8. 2020.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање омогућио је електронским путем, преко web портала е-Шалтер РФПИО, подношење захтева за издавање уверења/потврде о коришћењу права на пензију остварену у Републици Србији, захтева за издавање уверења/потврда о коришћењу права на пензију применом међународних уговора о социјалном осигурању и захтева за издавање уверења/потврде о коришћењу права на пензију остварену у иностранству само применом међународних уговора о социјалном осигурању закљученим са државама које су као републике биле у саставу СФРЈ.

Подели

Подношења захтева за издавање потврда о животу

10. 7. 2020.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање је, имајући у виду ванредне околности које су наступиле у Републици Србији услед ширења вируса Covid-19, омогућио корисницима иностраних пензија који имају обавезу да доставе потврде о животу носиоцима социјалног осигурања у државама које им исплаћују пензију, да исте добију у свим организационим јединицама Фонда ПИО, тако што ће захтев поднети на један од понуђена два начина, без потребе доласка на шалтере Фонда:

Подели

Уверења о животу

19. 6. 2020.

Препоручује се свим корисницима пензија са пребивалиштем на територији Републике Србије, који су право на пензију остварили у иностранству, да иностраном носиоцу осигурања доставе оверену потврду о животу, без обзира на то што су инострани носиоци осигурања доставили обавештење да у периоду док траје ванредно стање изазвано вирусом Covid 19 неће обустављати исплату пензије због недостављања потврде о животу, односно неће тражити оверену потврду о животу.

Подели

Бољи услови за грађане у Филијали Шабац

15. 6. 2020. 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, помоћница министра у Сектору за антидискриминациону политику и унапређење родне равноправности, Нина Митић и заменик директора Републичког фонда ПИО, Реља Огњеновић, посетили су данас филијалу Фонда у Шапцу. Они су, са директором Филијале Шабац Ненадом Плавићем, обишли нову Шалтер салу Филијале, која је реконструисана у интересу и на захтев грађана, и сада је приступачнија за старије особе, као и за особе са инвалидитетом.

Подели

Министар Ђорђевић обишао радове на новосадској филијали

3. 6. 2020.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, заменик директора Фонда ПИО Реља Огњеновић и Славко Имрић, директор Покрајинског фондa ПИО, обишли су радове на проширивању просторних капацитета Филијале Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање у Новом Саду.

Према речима министра Ђорђевића, за доградњу објекта Филијале РФ ПИО Нови Сад намењено је 587 милиона динара, и то је највећа инвестиција ПИО фонда.

Подели

Рок за доставу потврда о животу продужен до 30. маја 2020.

21. 5. 2020.

Републички фонд ПИО продужава рок за достављање потврда о животу за 30 дана, тачније до 30. маја 2020. године, за кориснике пензија који имају пребивалиште у Републици Словенији, Републици Хрватској, Републици Црној Гори, Републици Северној Македонији и Републици Босни и Херцеговини, Федерацији БиХ и Републици Српској.

По истеку рока, достављање уверења о животу корисника пензија који имају пребивалиште у наведеним државама, наставиће се на уобичајени начин.

Подели

Исплата иностраних пензија - Овера уверења о животу

19. 5. 2020.

Укидањем ванредног стања у Републици Србији укинута је и забрана кретања лицима која су старија од 65 година. Јавне институције које, између осталих послова, врше и оверу уверења о животу, поново путем шалтера раде са странкама.

Подели

Потврде о животу

11. 5. 2020.

Обавештавамо вас да су, имајући у виду ванредне околности које су наступиле у Републици Србији услед ширења вируса Covid–19, инострани носиоци осигурања доставили следећа обавештење о исплати иностраних пензија корисницима који имају пребивалиште у Републици Србији:

Подели

Успостављен портал е-Шалтер Фонда ПИО

4. 5. 2020.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање омогућио је грађанима да електронским путем, преко web портала е-Шалтер РФПИО, подносе захтеве за остваривање и коришћење права из пензијског и инвалидског осигурања, захтеве за издавање уверења, односно потврда, као и доказа који се уз захтев прилажу.

Подели

Стара правила за остваривање права ради посебне неге детета

Документација за остваривање права по прописима у области финансијске подршке породици са децом (захтев за вештачење здравственог стања детета ради остваривања одсуства са рада ради посебне неге детета са медицинском документацијом), подносе се према уобичајеној процедури, која је била у примени до почетка ванредног стања преко служби дечије заштите, које припадају општинама или градовима у којима подносилац захтева има пребивалиште, почев од 7. маја 2020. године.

Захтеви се могу послати и препорученом пошиљком на адресе надлежних служби дечије заштите.

Подели

Фонд неће обустављати рате по банкарским кредитима пензионера

Одлуком Народне банке Србије Фонд ПИО неће обустављати административне забране од пензија корисника по основу рата за банкарске кредите почев од исплате пензија за март 2020. године. Застој у отплати обавеза (мораторијум) односи се на кредите код банака  и наступа најкасније 31. марта 2020. године. Мораторијум не може трајати краће од 90 дана и трајаће док траје ванредно стање које је уведено због пандемије.

Подели

Фонд неће спроводити обуставе по извршитељским закључцима

Фонд ПИО неће спроводити обуставе на пензијама корисника по извршитељским закључцима, почев од исплате пензија за март 2020. године, што је у складу са  Упутством за рад извршитеља у време ванредног стања које је донела Комора јавних извршитеља.

У складу са Упутством, упредметима у којима је започето спровођење извршења на пензији извршног дужника, неће се вршити обустава дела пензије по закључцима и решењима која су јавни извршитељи донели у претходном периоду.

Са обуставом ће се наставити по укидању ванредног стања у Републици Србији.

Подели

Препорука за кориснике и осигуранике Фонда ПИО

У складу са новонасталом епидемиолошком ситуацијом, изазваном вирусом COVID-19, као и са званичним препорукама Владе Републике Србије да се предузму превентивне мере како би се спречило ширење заразе, препоручујемо грађанима да све информације које су им потребне у Фонду најпре покушају да добију путем телефона 0700/017-017 и 011/3060-680 или мејла kontakt@pio.rs, а да само у случајевима када је неопходно дођу директно у филијале и друге организационе јединице Фонда.

Подели

Право на породичну пензију

Изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању у потпуности су изједначени брачни другови и ванбрачни партнери у погледу услова за остваривање права на породичну пензију. Закон прописује да право на породичну пензију може остварити супружник и ванбрачни партнер, уколико су брак, односно ванбрачна заједница живота, трајали најмање три године или ако са умрлим осигураником, односно корисником права, има заједничко дете.

Подели

Споразум о социјалној сигурности између Србије и Грчке

Првог марта 2020. године ступио је на снагу Споразум између Републике Србије и Републике Грчке о социјалном осигурању, потписан у Солуну 13. јула 2017. године. Споразум обухвата област пензијског и инвалидског осигурања и грађанима који су стаж осигурања стекли у Србији и Грчкој омогућиће остваривање права из ове области у државама уговорницама.

Подели

Усклађивање пензија

У складу са Законом о ПИО, пензије и остала права из пензијског и инвалидског осигурања усклађена су од 1. јануара 2021. године за 5,9%.

Усклађивање пензија врши се по тзв. ''швајцарској формули'' , што значи да се пензије усклађују према кретању два параметра - просечној заради и инфлацији у претходном периоду, при чему наведени параметри имају подједнак удео у формули. Другим речима, проценат усклађивања се добија као збир 50% од процента промене зарада и 50% од процента промене потрошачких цена у посматраном периоду.

Подели

Укинута обавеза послодаваца да подносе М4 обрасце

Од 1. јануара 2019. године укинута је обавеза послодаваца да Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање подносе пријаве података за матичну евиденцију.
У складу са наведеним, послодавци не подносе пријаве М-4 за 2018. и касније године и пријаве М-УН за 2019. и касније године.

Подели

Радна књижица

Законом о изменама и допунама Закона о раду („Службени гласник РС“бр. 75/14), који је ступио на снагу јула 2014. године, прописано је да члан 204. Закона о раду („Службени гласник РС“бр. 24/05, 61/05, 54/09 и 32/13) и Правилник о радној књижици („Службени гласник РС“ бр. 17/97), престају да важе од 1. јануара 2016. године.

Подели

Преглед споразума о електронској размени података

У протеклом периоду РФ ПИО је потписао више Споразума о електронској размени података из области пензијског и инвалидског осигурања и Техничких протокола о електронској размени са носиоцима пензијског осигурања других држава са подручија бивше СФРЈ, и то:

Подели

Отворена врата директора Фонда

Поред постојећих начина комуникације Фонда са странкама, омогућили смо корисницима и осигураницима да разговарају са највишим руководством Фонда, тако да је сваки четвртак у недељи, у периоду од 10.00 до 13.00 часова, стални термин када заинтересовани грађани могу доћи код директора Фонда, директора Покрајинског Фонда или директора надлежне филијале, како би изнели свој евентуални проблем у остваривању права из ПИО. На овај начин допринећемо бржем и квалитетнијем раду Фонда и бржем решавању питања и проблема корисника и осигураника.

Подели

Процена радне способности особа са инвалидитетом

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање и Национална служба за запошљавање формирали су комисије које вештаче процену радне способности и могућности запослења или одржања запослења особа са инвалидитетом, у складу са Законом о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом. Захтеви за процену радне способности подносе се Националној служби за запошљавање, а само изузетно и Фонду ПИО, уз захтев за остваривање права на инвалидску пензију.

Подели

Наше пензије у иностранству

Пензије и остала права остварена у Србији исплаћују се у 27 земаља света (не рачунајући бивше југословенске републике). Према подацима за 2020. годину од укупно 13.255 корисника више од половине живи у Немачкој - 8.110 корисника, следе Аустрија са 2.270 корисника, Мађарска са 944 корисника, у Шведској је 298 корисника, у Француској 251, у Швајцарској 211, у Чешкој 142, у САД 134 корисника....

У Бразил и Грчку шаље се по једна пензија, у Мексико две, Нови Зеланд пет, у Турску шест...

Подели

Исплата пензија у државе настале на простору бивше СФРЈ

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање исплаћује пензије и остала права за 49.229 корисника (подаци за 2020. годину), који живе у државама насталим на простору бивше СФРЈ и то:  Република Српска 12.683, Хрватска 12.501, Федерација БиХ 8.245, Црна Гора 6.606, Северна Македонија 5.931 и Словенија 3.265 корисника.

Током 2020. године по овом основу је трансферисано преко 59,5 милиона евра, а ове принадлежности исплаћују се месечно, у текућем за претходни месец.

Подели

Добровољни пензијски фондови

Законом о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима, који се примењује од 1. априла 2006. године, грађанима који имају интересовања, али и новца, омогућено је да до пензије дођу и уплатама у приватне пензијске фондове. Уплате у ове фондове су добровољне, дакле уплаћује их само онај ко то жели, а применом овог закона ништа се не мења у обавезном пензијском и инвалидском осигурању.  

Подели

"Спортске" пензије

На основу Уредбе Владе Србије, више од 500 спортиста и тренера (старијих од 40 година), који су освојили медаље на олимпијским и параолимпијским играма и светским првенствима добили су доживотна новчана признања, названа "спортске" пензије. Месечни износ је раван висини једне до три просечне нето зараде из децембра претходне године.

Подели

<