2022-вести

Реља Огњеновић именован за директора РФ ПИО

30. 12. 2022.

Управни одбор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање на седници која је одржана 29. децембра 2022. године донео је одлуку о именовању Реље Огњеновића за директора Републичког фонда ПИО.

Влада Републике Србије је на својој 16. седници, одржаној 15. децембра 2022, донела решење о давању претходне сагласности на предлог Управног одбора о именовању Реље Огњеновића, кога је Управни одбор на седници одржаној 1. децембра ове године једногласно предложио као адекватног и одговарајућег кандидата за ову врло одговорну позицију.

Огњеновић испуњава све услове за место директора Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање који су прописани Законом о пензијском и инвалидском осигурању, по питању образовања, потребног искуства са високом стручном спремом и доказане стручности у раду.

Захваљујући се на указаном поверењу, Реља Огњеновић је истакао да му је велика част и задовољство што је његово досадашње ангажовање препознато као адекватно за унапређење положаја и рада једне важне институције која опслужује највећи број грађана наше земље.

Свестан сам огромне одговорности која је преда мном, како би се одржао континуитет развоја и надоградње Фонда као институције која ће на најквалитетнији и најбржи начин омогућити корисницима и осигураницима остваривање и коришћење права из пензијског и инвалидског осигурања. Наставићу да се залажем за модернизацију радних процеса, дигитализацију у пословању и повећање ажурности у основној делатности, али и за боље услове рада запослених, за њихову едукацију и већу мотивацију. Захваљујем Влади Републике Србије, Управном одбору Фонда ПИО и председнику Александру Вучићу на указаном поверењу. Будите сигурни да ћу посао директора ове угледне институције обављати часно, стручно и одговорно, користећи све своје капацитете за добробит наших корисника и повереног посла – рекао је Реља Огњеновић.

Oдлука о именовању Реље Огњеновића за директора Фонда примењује се од дана када истекне мандат постојећем директору, односно од 1. фебруара 2023. године. До тада ће наставити да обавља послове заменика директора Фонда, на којима се налази од фебруара 2020. године.

 

Саопштење Фонда ПИО

21. 11. 2022.

Повећање пензија и осталих права из пензијског и инвалидског осигурања за 9 одсто, почев од  новембра 2022. године, односи се на све кориснике пензија и осталих права.

Исплата увећаних новембарских пензија и осталих права извршиће се од стране Фонд ПИО почетком децембра 2022. године.

Као што ни до сада, при сваком претходном усклађивању пензија и осталих права, није било потребно да корисници пензија и осталих права подносе било какав захтев Фонду да би им се исплатиo усклађени износ, тако ни сада, а ни у будуће, није потребно да се подноси захтев, с обзиром да ће се увећање обрачунати и исплатити од стране Фонда у редовном поступку, без доношења појединачних решења.

Такође, будућим корисницима пензија и осталих права наведено повећање ће се урачунати кроз обрачун пензија и осталих накнада, тако да ни они немају потребе да подносе било какав захтев Фонду ПИО у вези с тим.

У вези с напред наведеним, скрећемо посебно пажњу свим корисницима пензија и осталих права, како постојећим тако и будућим, да било какво позивање корисника пензија од стране разних појединаца (адвокати, удружења, групе грађана ... и сл.) да наведена повећања могу остварити уз њихово посредство и претходно подношење захтева, јесте директно довођење у заблуду пензионера, чиме ризикују одређене негативне последице, за себе и своје наследнике.

 

Повећање пензија обезбеђено из прихода Фонда

18. 11. 2022.

Образлажући ребаланс буџета недавно у Скупштини, министар финансија је изјавио да се повећање пензија од девет одсто за новембар у целини покрива средствима из изворних прихода Фонда, односно из наплаћених доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и да држава неће морати да дотира ни један динар за исплату увећаних пензија. За 1,65 милиона пензионера ово је врло охрабрујућа информација, а шта је допринело позитивним кретањима и финансијској стабилизацији Фонда ПИО сазнали смо у разговору са Рељом Огњеновићем, замеником директора Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

- Током 2022. године, због боље уплате доприноса, од маја па до последње исплате пензија, из буџета нису повлачена недостајућа средства приликом исплате права за категорију запослених. Да би се разумело колико је важна ова чињеница, подсетићу да 84,8 одсто укупног броја пензионера чине пензионери из категорије запослених и имају највишу просечну пензију у систему. Од исплате априлских пензија до последње исплате трансферисана су само средства као подршка остварењу права у складу са Законом о ПИО и посебним прописима (законска обавеза из буџета према Фонду као исплатиоцу права), а ни један динар није дотиран као недостајућа средства за исплату пензија.

Будући да је на овај начин из средстава Фонда, односно из наплаћених изворних прихода, обезбеђена исплата пензија за око 1,4 милиона пензионера, можемо говорити о стабилном финансијском статусу Фонда ПИО.

Напоменуо бих да се за исплату пензија корисницима из категорије самосталних делатности, којих је 6,5 одсто од укупног броја пензионера, не повлаче недостајућа средства из буџета, јер приходи ове категорије осигураника покривају расходе корисника права.

Уплаћени приходи од доприноса за пензијско и инвалидско осигурање у периоду јануар – октобар текуће године виши су од планираних за 12,28 милијарди динара, односно 2,32 одсто. Разлоге за повећане приходе од доприноса за ПИО видимо у номиналном расту зарада и у континуираном расту регистроване запослености, што је одраз стабилне и отпорне економије наше земље.

Из тог разлога је министар финансија навео као веома позитивно то што се повећавају изворни приходи Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, односно приходи од наплате доприноса за ПИО, због чега се и новац за повишицу пензија неће дотирати из републичког буџета него ће се у целини обезбедити из средстава Фонда ПИО – објашњава Огњеновић.

Повећање учешћа прихода од доприноса у финансирању расхода Фонда континуирано је од 2012. године и то је омогућило да се сваке године све мање средстава издваја из буџета за дотацију пензија. Тачно пре десет година недостајућа средства за исплату пензија износила су преко 48 одсто, што је покривала држава из буџета. Данас је тај проценат једноцифрен.

- За 2022. годину процењено је учешће трансфера из буџета у висини од 12,9 одсто, односно укупно 101,2 милијарде динара. Од ових средстава, 38,7 милијарди динара се односи на трансфере који су подршка остварењу права у складу са Законом о ПИО и посебним прописима, што држава свакако трансферише без обзира на приходе Фонда. Преосталих 62,5 милијарди динара планирано је за недостајућа средстава приликом исплата пензија. Ако би посматрали само тај део који је дотација за недостајућа средства за пензије, учешће буџетских средстава би за целу 2022. годину износило осам одсто у укупним приходима и примањима Фонда.

Уз редовну исплату пензија и осталих права из пензијског и инвалидског осигурања, који су од јануара увећани за 5,5 одсто, исплату новчане накнаде до пет одсто као посебне врсте помоћи за кориснике којима је пензија до 40.042,19 динара, као и плаћање здравственог осигурања пензионера, подсећамо да је у фебруару ове године свим корисницима исплаћена и једнократна новчана помоћ у износу од по 20.000 динара – образлаже Огњеновић расходе Фонда који се у све значајнијој мери покривају изворним приходима.

 

Од 1. јануара 2023. нови услови за одлазак у пензију

9. 11. 2022.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа грађане да ће, у складу са Законом о ПИО, од 1. јануара 2023. године важити нови услови за остваривање права на старосну и превремену старосну пензију.

Граница за одлазак у старосну пензију код жена помера се за два месеца, тако да је услов за жене у 2023. години 63 године и шест месеци живота и најмање 15 година стажа осигурања. Код мушкараца и даље важе исти услови – 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања. Закон прописује померање старосног услова за жене све до 2032. године када ће услови за оба пола бити изједначени, 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Осим овог основа за старосну пензију, осигураници оба пола могу то право остварити са навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

За остваривање права на превремену старосну пензију, од 1. јануара 2023. године мушкарцима ће бити потребно 40 година стажа осигурања и 60 година живота, а женама најмање 40 година стажа осигурања и 59 година и шест месеци живота. У овом случају пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години, а максимално 20,4 одсто. Померање услова за одлазак у превремену старосну пензију предвиђено је до 2024. године, када ће за остваривање ове врсте права за оба пола бити потребно 60 година живота и 40 година стажа осигурања.

Поступак за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања покреће се на захтев странке који се, уз пратећу документацију, подноси надлежној филијали Фонда према месту пребивалишта подносиоца. У случају да лице нема место пребивалишта, односно боравишта на територији Републике Србије, захтев се подноси према месту последњег осигурања.

Образац захтева за остваривање права на старосну или превремену старосну пензију грађани могу добити у свакој организационој јединици Фонда или одштампати са сајта Фонда из менија Обрасци. Сваки образац захтева садржи и списак доказа потребних за остваривање права које уз захтев треба доставити Фонду. Захтев са приложеним доказима може се поднети електронски, преко веб портала е-Шалтер на насловној страни сајта Фонда, лично, на шалтеру надлежне организационе јединице Фонда или поштом, као препорученa пошиљкa.  

 

Признање за подршку и хумано извештавање

1. 11. 2022.

Директорка Фонда ПИО, Драгана Калиновић, у име Фонда ПИО примила је награду "Златна захвалница" на отворању јубиларног, 20. Фестивала стваралаштва старијих "Златно доба" који организују Дневни центри и клубови Геронтолошког центра Београд.

Награда је додељена за свеукупан допринос у креирању позитивног става јавности према особама треће животне доби и за изузетну подршку и разумевање које Установа Геронтолошки центар Београд добија кроз бројне чланке објављенe у новинама "Глас осигураника" чији је издавач Фонд ПИО. Фестивал стваралаштва „Златно доба“ је традиционална манифестација која за циљ има афирмацију и промоцију аматерског стваралаштва и очување нематеријалне културне баштине.

У опсегу своје делатности Фонд настоји да на што бржи и једноставнији начин пружи услугу својим корисницима – пензионерима који су смештени у геронтолошким центрима, решавајући сва питања битна за достојанствено старење, а истовремено заједно са геронтолошким центрима спроводи акције међугенерацијске сарадње и солидарности.

„Глас осигураника“, поред основне мисије да старијима приближи систем пензијског и инвалидског осигурања, увек се бави и темама које су од великог друштвеног значаја, а пре свега се на посвећен и одговоран начин бави старошћу и старијима, установама и клубовима за старије, радом удружења пензионера, као и представљањем примера добре праксе, промовисањем здравог старења и афирмацијом старијих да дају допринос окружењу у коме живе.

 

Саветодавни дани са Немачком

29. 8. 2022.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа осигуранике који имају стаж осигурања навршен у Србији и Немачкој и кориснике права из пензијског и инвалидског осигурања остварених применом билатералног споразума о социјалном осигурању, да се међународни дани разговора са Немачком одржавају 13. септембра 2022. године у Ћуприји, од 9 до 16.00 часова (просторије РФ ПИО Филијале Ћуприја, Трг слободе 1), и 14. септембра 2022. године у Београду од 9 до 18.00 часова (просторије Службе I Филијале за град Београд на Новом Београду, Булевар уметности 10).

На овим разговорима ће саветодавци из немачког Фонда за пензијско и инвалидско осигурање и РФ ПИО Србије пружити бесплатну правну помоћ лицима која остварују права из пензијског и инвалидског осигурања применом споразума из области социјалног осигурања закљученог између наше земље и Немачке.

Сви заинтересовани обавезно треба да пријаве учешће и да закажу термин доласка на број телефона 011/2030-745.

Приликом доласка треба понети сву документацију у вези са осигурањем и лична документа.

 

Пензије за април, мај и јун за запослене у целини исплаћене из буџета Фонда

15. 7. 2022.

Приликом исплате пензија у мају, јуну и јулу за 888.252 корисника права из категорије запослених нису повлачена средства на име недостајућих средстава за исплату пензија, изјавио је Реља Огњеновић, заменик директора Фонда ПИО.

- Током последње три исплате из буџета су повучена средства само за обавезујуће трансфере државе, а саме пензије исплаћене су из наплаћених средстава по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање.

Изворни приходи Фонда су одраз убрзаног привредног раста, који је у Србији обезбеђен кроз инвестиције и повећање броја запослених у привреди, као и повећање њихових зарада, из којих се обезбеђује наплата доприноса за пензијско и инвалидско осигурање. Мере које држава предузима како би оснажила економију доприносе јачању институција система и подижу квалитет живота свих наших грађана. Сведоци смо све већег броја привредних субјеката, све већег броја запослених и повећања плата, нарочито у реалном сектору, што се у коначном повољно одражава на пензијски систем и омогућује нам да пензије исплаћујемо из остварених прихода, односно да немамо тај недостајући део за који гарантује и који дотира држава.

Наравно, у повољнијем економском окружењу повољнија је и финансијска слика, па се отвара простор за повећање пензионерских принадлежности. Пензионери заиста могу бити сигурни, што се тиче средстава потребних за исплату пензија, а нарочито безбрижни по питању повећања пензија, имајући у виду најаву председника Републике Александра Вучића да ће до краја године бити ванредно усклађивање, а од 1. јануара и редовно, што би значило да ће се пензије у кратком периоду увећати за више од 19 одсто.

Аргументи за изнету тврдњу управо се виде у резултатима који су остварени од 1. јануара ове године. Укупно наплаћени доприноси за пензијско и инвалидско осигурање у периоду од 1. јануара до 11. јула 2022. године су за 5,9 милијарди виши од планираних Финансијским планом. Ако постигнуто упоредимо са истим периодом претходне године, у овој години је наплаћено више прихода од доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 28,8 милијарди динара, односно за 9,16 одсто, што је веома добар упоредни показатељ ‒ објаснио је Реља Огњеновић.

 

Јавни позив - продаја основних расходованих средстава

11. 7. 2022.

На основу Решења директора Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање број: 022.4-2787/22 од 13. 4. 2022. године, објављује се јавни позив за достављање писаних понуда за продају расходованих основних средстава.

Излажу се јавној продаји расходована основна средства отписана по годишњем попису закључно са 31. 12. 2021. године, а која су се користила у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање по списку датом у документацији.

 

Поново Дани разговора са Немачком

29. 6. 2022.

Након паузе проузроковане пандемијом ове године ће бити настављени и Међународни дани разговора са Немачком. Саветодавни дани представника фондова пензијског осигурања Србије и Немачке биће одржани најпре у Минхену 12. и 13. јула 2022, док ће у Србији градови домаћини бити Ћуприја – 13. септембра, и Београд – 14. септембра ове године.

Грађани који имају стаж осигурања навршен у Србији и Немачкој и корисници права из пензијског и инвалидског осигурања остварених применом билатералног споразума о социјалном осигурању закљученог између наше земље и Немачке на овим саветовањима могу да добију бесплатну правну помоћ или да реше своје недоумице и проблеме у вези са остваривањем права из ПИО. Републички фонд ПИО ће благовремено обавестити све заинтересоване о терминима и начину пријављивања за саветовање у Србији.

 

Априлске пензије за запослене у потпуности исплаћене из буџета Фонда

3. 6. 2022.

Исплата априлских пензија за кaтегорију запослених реализована је у потпуности из средстава Фонда ПИО и за ту намену Фонд није повукао ни један динар дотација из буџета Републике Србије, изјавио је Реља Огњеновић, заменик директора Фонда ПИО.

Ово су изузетно повољни показатељи који су директни индикатори економске политике коју води Република Србија и која показује прави ефекат кроз функционисање пензијског система.

„Укупно наплаћени доприноси за пензијско и инвалидско осигурање у периоду од 1. јануара до 31. маја 2022. године су за 3,3 милијарде виши од планираних Финансијским планом, а у односу на првих пет месеци 2021. године у овој години је наплаћено више изворних прихода за 20,5 милијарди динара. Финансијска структура Фонда ПИО данас је врло повољна и није изненађење што смо исплату пензија за категорију запослених, који су најбројнији и чине 85% укупног броја пензионера, исплатили у целини из изворних прихода Фонда“ – објашњава Огњеновић.

Огњеновић подсећа да је 2021. године Фонд ПИО први пут, после неколико деценија, за два месеца исплатио пензије корисницима из категорије запослених без ангажовања буџетских средстава, а на нивоу целе 2021. године дотације из буџета су сведене на 14,8%. Уколико се настави овај тренд у наплати доприноса и порасту броја запослених, реално је да ће у овој години финансијска структура Фонда ПИО бити још повољнија.

 

Објављена прелиминарна листа за опоравак пензионера у бањама

27. 5. 2022.

На огласним таблама организација корисника пензија, односно Савеза пензионера Србије и Удружења пензионера Србије „Независност”, и огласним таблама свих организационих јединица Фонда ПИО објављене су прелиминарне ранг листе корисника пензија који су остварили право на бесплатну рехабилитацију у 2022. години у бањама Србије.

Приговор на прелиминарну ранг листу може се уложити у року од пет радних дана, односно у периоду од 27. маја до 2. јуна 2022. године. Комисија ће, у року до три дана, размотрити приговоре, након чега се формира коначна ранг листа корисника.

Коначна ранг листа биће објављена 8. јуна 2022. године.

 

Реља Огњеновић, заменик директора РФ ПИО: Добре вести из Фонда ПИО

12. 5. 2022.

Доприноси за пензијско и инвалидско осигурање за период јануар-април 2022. године, наплаћени су за 3 милијарде више од предвиђеног Финансијским планом Фонда, што је 1,45% више од планираног. У односу на исти период 2021. године, за прва четири месеца ове године наплаћено је више доприноса за 15,3 милијарде динара. Наставља се тренд повећања изворних прихода у укупним приходима Фонда, односно повећање учешћа доприноса у финансирању пензија, а сразмерно томе смањује се учешће дотација. Ови показатељи говоре да се и даље јача финансијска одрживост Фонда ПИО, што је ефекат стабилних економских кретања, значајног повећања броја запослених и повећања зарада запослених.

Број пријављених на обавезно социјално осигурање, у периоду  април 2021 – април 2022. године, повећан је за 90.521 осигураника, а посебан квалитет овог показатеља је 86.571 новозапослених ван јавног сектора и само 3.950 осигураника у јавном сектору. Будући да су изворни приходи Фонда доприноси за пензијско и инвалидско осигурање, које уплаћују послодавци за своје запослене, јасно је да је повећање броја запослених утицало на бољу финансијску структуру Фонда.

Поред повећаног броја пријављених на обавезно социјално осигурање, истовремено се наставља и тренд повећања зарада, што утиче на висину наплаћених доприноса, односно изворних прихода Фонда ПИО. Последњи званичан статистички податак (фебруар 2022. године) показује да је просечан износ нето зараде у Републици 70.605 динара, а тачно годину дана раније просечна нето зарада износила је 62.280 динара, што значи да је, у посматраном периоду, постигнуто номинално повећање зараде за 13,4%. 

Како је пензијски систем Републике Србије заснован на принципима међугенерацијске солидарности, што значи да се расходи за пензије покривају из текућих прихода по основу доприноса, из наведених показатеља о расту броја пријављених на социјално осигурање и расту просечне зараде у Републици, јасно је да пензионери могу и у будуће да очекују сигурност у исплати и увећање пензија.

 

Усвојен Завршни рачун Фонда за 2021. Годину

28. 4. 2022.

На седници Управног одбора Фонда ПИО, одржаној 28. априла 2022. године, разматран је и   усвојен Завршни рачун Фонда ПИО за 2021. годину. Буџет Фонда за 2021. годину утврђен је планом у износу 730,6 милијарди динара, а укупни приходи и примања остварени су у износу 732,1 милијарду динара. Значајним остварењем прихода од доприноса током 2021. године дошло је до даљег поправљања структуре финансирања, тако да у укупним приходима доприноси учествују са 84,4%, а трансфери из буџета са 14,8%.

У односу на 2020. годину остварени приходи од доприноса за пензијско и инвалидско осигурање виши су за 27,4%, што је номинално повећање за 130,4 милијарде динара. Трансфери из буџета су, у поређењу са 2020. годином, нижи за 49,4%, односно за 105,9 милијарди динара.

Укупни расходи и издаци у 2021. години извршени су у износу од 724,5 милијарди динара, што је 99,2% планираних средстава. Од овог износа за исплату пензија (старосних, инвалидских и породичних), у нето износу, утрошено је 595,14 милијарди динара, док су преостала средства на расходној страни усмерена за исплату осталих права из пензијског и инвалидског осигурања, односно исплату накнада за негу и помоћ другог лица, за телесно оштећење, погребне трошкове, новчано увећање уз пензије, једнократну помоћ, здравствено осигурање пензионера и сл.

Током 2021. године обезбеђена је редовна исплата пензија и осталих права из пензијског и инвалидског осигруања увећаних за 5,9% почев од исплате за јануар. Такође, обезбеђена су и средства за исплату новчаног износа као увећања уз пензију корисницима чија је висина примања износила до 37.954,68 динара и свим пензионерима Фонд је исплатио једнократну помоћ од 5.900 динара.

Фонд ПИО је 2021. годину завршио са суфицитом од 7,5 милијарди динара.

 

Услови за остваривање права по међународним уговорима

13. 4. 2022.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање је грађанима који су део стажа остварили у иностранству, и другим заинтересованим корисницима услуга, омогућио увид у услове за остваривање права у 2022. години у свим државама са којима Република Србија има потписане споразуме о социјалној сигурности.

На званичном сајту РФ ПИО (у обе верзије – за рачунар и телефон) заинтересовани грађани могу на насловној страници, у левом менију – у рубрици Права по међународним уговорима, као и у десном менију – у рубрици Прописи (Међународни уговори), пронаћи све релевантне информације о остваривању појединих права (признавање радног стажа, исплата пензија и других давања) предвиђених билатералним уговорима о социјалном осигурању које је Србија до сада потписала са 32 земље.

На овај начин Фонд ПИО наставља да унапређује комуникацију са корисницима својих услуга и да им олакшава остваривање права.

 

Потписан Споразум између Србије и Азербејџана

11. 4. 2022.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, проф. др Дарија Кисић, и министар рада и социјалне заштите становништва Републике Азербејџан, Сахил Бабајев, потписали су Споразум између Владе Републике Азербејџан и Владе Републике Србије о социјалној сигурности.

Према овом споразуму, грађани Србије и Азербејџана биће изједначени у коришћењу права из социјалног осигурања како на територији земље рада, тако и на територији земље порекла. По ступању на снагу Споразума грађанима који су радили у обе државе биће омогућено да остваре право на пензију сабирањем стажа осигурања навршеног у Србији и Азербејџану.

У наредном периоду предстоје активности на закључивању Административног договора за примену овог споразума.

 

Бесплатна рехабилитација у бањама

5. 4. 2022.

Право на бесплатну рехабилитацију у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима, у трајању од 10 дана, имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија, који имају пребивалиште на територији Републике Србије и чија пензија износи до 30.978 динара.

Право да се јаве на оглас имају сви корисници пензија који, осим пензије која је до 30.978 динара, немају друга лична примања. Право да се јаве на оглас имају и корисници пензија који су то право остварили применом домаћих прописа и који примају пензију из иностранства (прерачунато по средњем курсу НБС на дан 01.4.2022. године 1€ = 117,7507 динара), под условом да збир тих пензија износи до 30.978 динара.

Уз пријаву, потребно је поднети:

  • пензијски чек;
  • доказ о висини пензије из иностранства (извод банке, потврда иностраног носиоца социјалног осигурања и друго);
  • попуњену пријаву са изјавом, на прописаном обрасцу, где жели да користи рехабилитацију, да осим пензије корисник нема других личних примања, да није користио рехабилитацију у 2020. и 2021. години и да овлашћује Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање да у његово име и за његов рачун закључи уговор о пословној сарадњи са устaновом у којој ће користити право на рехабилитацију;
  • расположиву медицинску документацију, уколико је корисник поседује.

Пријаве се подносе удружењима, односно одборима корисника пензија са подручја филијале Фонда на којој корисник има пребивалиште, а корисници са територије АП Косово и Метохија са пребивалиштем, односно боравиштем ван територије АП Косово и Метохија, пријаве подносе најближој филијали Фонда према месту пребивалишта, односно боравишта. Пријаве се могу поднети и у најближој организационој јединици Фонда, уколико пензионер у време подношења пријаве борави ван свог места становања.

Чланство у пензионерским организацијама није услов за коришћење овог права.

Пријаве на оглас се поднoсe почев од 5. априла, а закључно са 21. априлом 2022. године.

Ранг листа корисника пензија који испуњавају услове за упућивање на рехабилитацију се објављује двадесет првог радног дана од дана истека огласа.

На ранг листу корисника пензија који испуњавају услове за упућивање на рехабилитацију може се поднети приговор надлежној комисији у року од пет радних дана од дана објављивања ранг листе на огласној табли.

Комисија је дужна да у року од пет дана размотри поднете приговоре, обавести подносиоце приговора и утврди коначну ранг листу корисника пензија који су остварили право на рехабилитацију, коју објављују на огласним таблама организација корисника пензија /Савеза пензионера Србије и Удружења пензионера Србије „Независност”/, Дирекције Фонда, Покрајинског фонда и филијалa Фонда.

У поступку пријављивања, удружења пензионера и пензионери су у обавези да се придржавају свих прописаних мера безбедносно-здравствене заштите.

 

Потписан Споразум о социјалној сигурности између Србије и Туниса

29. 3. 2022.

Споразум о социјалној сигурности између Републике Србије и Републике Тунис, којим се регулишу све области социјалне сигурности грађана обе земље, потписан је јуче у Београду. Споразум су потписали министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, проф. др Дарија Кисић, и министар социјалне политике Републике Тунис, Малек Езахи.

Споразум доноси бројне бенефите за грађане обе земље, који ће бити изједначени у коришћењу права из социјалног осигурања како на територији земље рада, тако и на територији земље порекла.

Споразумом се омогућује и сабирање стажа осигурања навршеног у државама уговорницама код остваривања права из пензијског и инвалидског осигурања и здравственог осигурања.

Предстоји ратификација Споразума у парламентима обе земље, утврђивање двојезичних образаца и друге административне активности како би се створили услови да се уговор по ступању на снагу несметано спроводи.

 

Саветодавни дани са Аустријом

28. 3. 2022.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа осигуранике који имају стаж осигурања навршен у Србији и Аустрији и кориснике права из пензијског и инвалидског осигурања остварених применом билатералног споразума о социјалном осигурању, да се међународни дани разговора са Аустријом одржавају 12. априла 2022. године у Новом Саду, од 9 до 16.00 часова (просторије Покрајинског фонда у Новом Саду, Житни трг 3) и 13. априла 2022. године у Београду, од 9 до 16.00 часова (просторије Службе I Филијале за град Београд на Новом Београду, Булевар уметности 10).

На овим разговорима ће саветодавци из аустријског Завода за пензијско осигурање и РФ ПИО Србије пружити бесплатну правну помоћ лицима која остварују права из пензијског и инвалидског осигурања применом споразума из области социјалног осигурања закљученог између наше земље и Аустрије.

Сви заинтересовани су у обавези да пријаве учешће и да закажу термин доласка на број телефона 011/2030-745.

Приликом доласка требало би да понесу сву документацију у вези са осигурањем и лична документа.

 

Закон о рехабилитацији

21. 3. 2022.

Законом о рехабилитацији уређује се рехабилитација и правне последице рехабилитације лица која су из политичких, верских, националних или идеолошких разлога лишена живота, слободе или других права. Рехабилитовано лице, по закону, има право на посебан стаж, који му се рачуна у двоструком трајању за врема лишења слободе, као и права на месечну новчану накнаду. Истовремено, рехабилитиваном лицу признаје се време незапослености по престанку лишења слободе као посебан пензијски стаж у ефективном трајању, а најдуже до две године, ако је незапосленост наступила због повреде права и слобода у смислу овог Закона.

Услов за остваривање права на месечну новчану накнаду јесте да рехабилитовано лице има најмање осам година посебно признатог пензијског стажа. Посебан пензијски стаж признат по Закону о рехабилитацији није исто што и стаж по Закону о пензијском и инвалидском осигурању, па се не региструје у матичној евиденцији и не узима се за остваривање права на пензију, односно за поновно одређивање висине пензије. Посебан пензијски стаж по Закону о рехабилитацији представља само основ за остваривање права на месечну новчану накнаду.

Рехабилитовано лице, уз захтев, подноси доказе потребне за одлучивање и то: пресуда којом се лице рехабилитује, доказе који садрже податке о дужини трајања лишења слободе, односно доказе о незапослености по престанку лишења слободе. Такође, ради исплате месечне новчане накнаде, подносилац захтева доставља доказ о отвореном текућем рачуну. На основу комплетне документације коју рехабилитована лица прилажу уз захтев, филијале Фонда доносе решење о праву и висини новчане накнаде и тај поступак је у току, а они који су добили позитивна решења већ су у систему исплате накнада.

Месечна новчана накнада (посебан додатак) се, сходно Закону о рехабилитацији, утврђује у висини од 50% просечне месечне зараде у Републици Србији у претходној години (без пореза и доприноса, коју објављује Републички завод за статистику). Право на месечну новчану накнаду рехабилитовано лице остварује од дана поднетог захтева.

Месечна новчана накнада за лица рехабилитована по Закону о рехабилитацији износи:

18.988,00 динара за 2012. годину

20.688,50 динара за 2013. годину

21.966,00 динара за 2014. годину

22.265,00 динара за 2015. годину

22.216,00 динара за 2016. годину

23.049,00 динара за 2017. годину

23.947,00 динара за 2018. годину

24.825,00 динара за 2019. годину

27.460,00 динара за 2020. годину

30.037,00 динара за 2021. годину

32.932,00 динара за 2022. годину

Месечна новчана накнада рехабилитованим лицима исплаћује се једном месечно, 15-ог у месецу за претходни месец.

У случају смрти корисника права на месечну новчану накнаду (посебан додатак), лице које је сносило трошкове сахране нема право на накнаду погребних трошкова.

Неисплаћени износи месечне новчане накнаде (посебног додатка) који припадају кориснику до дана његове смрти, предмет су оставинског решења којим се утврђује законски наследник.

 

Обавештење о усклађивању пензија у Руској Федерацији

18. 3. 2022.

Пензијски фонд Руске Федерације, у складу са Споразумом између Републике Србије и Руске Федерације о социјалној сигурности, доставио је информацију да су, сходно одредбама федералног закона Руске Федерације од 28. јануара 2022. године, пензије и фиксне исплате уз пензију корисника пензија који не раде повећане за 8,6 процената.

Према истој одлуци, пензије се усклађују од 1. јануара 2022. године.

 

Наше пензије у иностранству

14. 3. 2022.

Пензије и остала права остварена у Србији исплаћују се у 27 земаља света (не рачунајући бивше југословенске републике). Према подацима за 2021. годину од укупно 13.114 корисника више од половине живи у Немачкој – 7.761 корисника, следе Аустрија са 2.256 корисника, Мађарска са 1.101 корисника, у Шведској је 285 корисника, у Француској 234, у Швајцарској 224, у Чешкој 140, у САД 135 корисника....

У Бразил и Грчку шаље се по једна пензија, у Мексико две, Турску пет, у Нови Зеланд шест,...

Током 2021. године по овом основу је трансферисано преко 1,74 милијарде динара, а ове принадлежности исплаћују се тромесечно, због високих административних трошкова и релативно ниских износа.

 

Исплата пензија у државе настале на простору бивше СФРЈ

14. 3. 2022.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање исплаћује пензије и остала права за 49.479 корисника (подаци за 2021. годину), који живе у државама насталим на простору бивше СФРЈ и то:  Република Српска 12.743, Хрватска 12.572, Федерација БиХ 8.289, Црна Гора 6.638, Северна Македонија 5.989 и Словенија 3.250 корисника.

Током 2021. године по овом основу је трансферисано преко 61,7 милиона евра, а ове принадлежности исплаћују се месечно, у текућем за претходни месец.

 

Исплата новчане помоћи

10. 2. 2022.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање данас почиње са исплатом новчане помоћи у износу од 20.000,00 динара свим корисницима пензија – онима који пензију примају преко текућих рачуна, као и онима који своје принадлежности добијају на кућне адресе и на шалтерима пошта.

Исплата ће трајати неколико дана, а ову новчану помоћ добиће сви корисници којима је решењем о остваривању права утврђен датум коришћења закључно са 31. јануаром 2022, без обзира на датум доношења решења. Корисницима који су право остварили закључно са 31. јануаром ове године а нису обухваћени исплатом од 10. фебруара, помоћ биће ће бити исплаћена једнократно, након успостављања исплате пензија.

Поред пензионера, помоћ од 20.000,00 динара добиће и корисници права на привремену накнаду − инвалиди рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности, у складу са члановима 223 и 225 Закона о пензијском и инвалидском осигурању, и инвалидна деца – корисници привремене накнаде код Фонда.

Подсећамо да је почела и исплата јануарских пензија, усклађених за 5,5 одсто, и корисницима из категорије запослених, док су пољопривредни и војни пензионери, као и корисници из категорије самосталних делатности своје увећане јануарске пензије већ примили.

 

Уговор о социјалној сигурности са Квебеком

1. 2. 2022.

Првог фебруара 2022. године ступа на снагу Уговор о социјалној сигурности између Владе Републике Србије и Владе Квебека. Овим уговором се на свеобухватан начин уређује остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, укључујући и права по основу повреде на раду и професионалне болести и здравственог осигурања.

Споразумом је предвиђена и могућност здравствене заштите студената док бораве у Квебеку или су на студијама у Србији, што споразум с Канадом, који наша земља има од 2014. године, не предвиђа.

Када почне да се примењује конвенција с Квебеком, где има готово највише српских радника, свим тим радницима ће се признати године стажа и имаће део иностране пензије, али и право на здравствено осигурање.

 

Новчана помоћ за пензионере од 10. фебруара

28. 1. 2022.

У складу са Закључком Владе Републике Србије од 20. јануара 2022. године Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање извршиће исплату новчане помоћи у износу од 20.000,00 динара свим корисницима пензија, корисницима права на привремену накнаду − инвалидима рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности, у складу са члановима 223 и 225 Закона о пензијском и инвалидском осигурању, и инвалидној деци – корисницима привремене накнаде код Фонда.

Исплата новчане помоћи вршиће се почев од 10. фебуара 2022. године свим корисницима којима је решењем о остваривању права утврђен датум коришћења закључно са 31. јануаром 2022, без обзира на датум доношења решења. Исплата помоћи корисницима који су право остварили закључно са 31. јануаром ове године а нису обухваћени исплатом од 10. фебруара, биће извршена једнократно, након успостављања исплате пензија.

Подели

<