2023-саопштења

Ако неко себи дозволи да коментарише пензијски систем требало би да познаје бар његове елементарне основе. Пензија је економска категорија заснована на обавезном осигурању и уплати доприноса за ПИО што је основ за будућe примање. Године 2012. смо затекли више од 1,7 милиона пензионера са просечном пензијом од 204. евра, а од 1. јануара 2024. године просечна пензија ће бити 390 евра, са константном тенденцијом раста и редовним усклађивањима пензија. Помоћ се исплаћује редовно и од 2016. до данас сви пензионери су добили по 72.900 динара једнократне помоћи, док су у време бившег режима добили једну помоћ од 5.000 динара, и то за пензионере са примањима испод 30.000 динара.

Право на ТПН преко Фонда ПИО остварују корисници и осигураници РФ ПИО, а особе које нису у обавезном осигурању и које не испуњавају услов за пензију остварују своја права на накнаде и помоћ кроз систем социјалне заштите и за њих је било више новчаних давања од стране државе протеклих година. Опозиција се очито сетила да рачуна само пред изборе, мада им и та рачуница не иде, па када кажу да је просечна пензија 39.874 динара, те да је за трочлану породицу потребно за храну и пиће 41.000 динара, не можемо да утврдимо уз помоћ које математичке рачунице долазе до тога да пензионер једва има и за храну из потрошачке корпе.

Ако то не могу да срачунају, како би тек онда исплатили 13. пензију или дали гарантоване пензије грађанима који никада нису уплаћивали доприносе у државни буџет.

Данас у каси имамо 545 милијарди динара што је скоро 70 пута више новца на рачуну државе у односу на 2012. годину када су они и слични њима управљали Србијом остављајући је са тек 8 милијарди динара. Да су те 2012. године, остали на власти још само месец дана, наши пензионери тог месеца не би примили пензије. Ми настављамо бригу о пензионерима.

 

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа осигуранике који имају стаж осигурања навршен у Србији и Хрватској и кориснике права из пензијског и инвалидског осигурања остварених применом билатералног споразума о социјалном осигурању, да се међународни дани разговора са Хрватском одржавају у уторак 28. новембра 2023. године у Сремској Митровици, од 9 до 13.00 часова (просторије РФ ПИО Филијалa у Сремској Митровици, Светог Димитрија 4) и 29. новембра 2023. године у Београду, од 9 до 13.00 часова (Париска 9).

На овим разговорима ће саветодавци из хрватског Фонда за пензијско и инвалидско осигурање и РФ ПИО Србије пружити бесплатну правну помоћ лицима која остварују права из пензијског и инвалидског осигурања применом споразума из области социјалног осигурања закљученог између наше земље и Хрватске.

Сви заинтересовани обавезно треба да пријаве учешће и да закажу термин доласка на број телефона 011/2030-745.

Приликом доласка понети лична документа и сву документацију у вези са осигурањем.

 

Повећање пензија и осталих права из пензијског и инвалидског осигурања за 5,5 одсто, почев од 1. октобра 2023. године, односи се на све кориснике пензија и осталих права.

Исплату увећаних октобарских пензија и осталих права Фонд ПИО ће реализовати почетком новембра 2023. године.

Напомињемо да није потребно да корисници пензија подносе захтев за исплату увећаних пензија, с обзиром на то да ће се увећање обрачунати и исплатити од стране Фонда у редовном поступку, без доношења појединачних решења.

Такође, будућим корисницима пензија и осталих права наведено повећање ће се урачунати кроз обрачун пензија и осталих накнада, јер је општи бод усклађен за исти износ као и пензије, тако да ни они немају потребе да подносе било какав захтев Фонду ПИО у вези с тим.

У вези сa наведеним, скрећемо посебно пажњу свим корисницима пензија и осталих права, како постојећим тако и будућим, да било какво позивање корисника пензија од стране разних појединаца (адвокати, удружења, групе грађана ... и сл.) да наведена повећања могу остварити уз њихово посредство и претходно подношење захтева, јесте директно довођење у заблуду пензионера, чиме ризикују одређене негативне последице за себе и своје наследнике.

 

Директор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Реља Огњеновић, потписао је данас у Дирекцији Фонда споразуме о сарадњи са 17 нових привредних субјеката, партнера на пројекту Пензионерска картица нове генерације.

Споразуме су потписали директори и представници компаније ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ а.д.o. Београд, DELHAIZE SERBIA doo Beograd, Акционарско друштво за осигурање  DDOR osiguranje Novi Sad, Preduzeće ĐAK doo Beograd, Дом здравља  MEDIGROUP Jedro, Београд, Privredno društvo za poslovne usluge Mercator-S doo Beograd, INSTITUT MIHAJLO PUPIN - PIEZOTEHNOLOGIJA - Preduzeće za proizvodnju piezoelektričnih i magnetnih komponenti doo, Beograd, Апотекарска установа „BENU”, Београд, PHOENIX PHARMA doo, Beograd, BANCA INTESA а.d. Beograd, Јавно предузеће Службени гласник, Београд, Wiener Städtische osiguranje a.d.o. Beograd, PAR PAK DOO BEOGRAD (Max Medica), Апотекарка установа Dr Max, Привредно друштво за угоститељство и туризам доо ПОБЕДА Предејане, BEO LAB Поликлиника, Београд, ДОО за производњу и промет наочара и слушних апарата SANI OPTIK Београд.

Директор Републичког Фонда ПИО, Реља Огњеновић је, након потписивања споразума са представницима фирми, изјавио да је списак фирми и институција које су се укључиле у акцију сада око 700 а да су споразуми потписани са близу 650. Према његовим речима за картице се пријавило више од 900.000 пензионера, а коришћење картица почиње 1. октобра, што ће бити обележено на Олимпијади трећег доба у Врњачкој Бањи.

Настављамо са озбиљним и одговорним радом на ширењу тима Пензионерске картице нове генерације. Желели смо да нам пензионери кажу шта им је још потребно и сада имамо ситуацију да су сви трговински ланци укључени, као и велики број апотека. Ово је још један показатељ да континуитет и брига коју постижемо ка пензионерима јесте приоритет и Фонда ПИО и државе Србије. Поред ванредног повећања пензија од 5,5% и једнократне помоћи од 20.000 динара, ово је веома важна ставка за наше пензионере, јер ће они директно, у свом новчанику, у својој потрошачкој корпи осетити бољитак и бригу државе о њима. Позвао бих привреду да се и даље укључује, као и пензионере да се пријављују. Број од преко 900.000 пријављених пензионера показује да је држава урадила прави потез новом Пензионерском картицом. Захвалио бих се свим друштвено одговорним компанијама које су показале да им је брига о пензионерима важна, али и да се захвалим Министарству финансија на великој подршци коју нам је дало у претходном периоду. Најаваио бих догађај у недељу, 1. октобра у Врњачкој бањи, када ћемо на Олимпијади трећег доба званично промовисати почетак примене Пензионерске картице и представити нове погодности за наше пензионере – рекао је директор Огњеновић.  

Појашњавајући процедуру подизања Пензионерске картице рекао је да се она преузима тако што Фонд ПИО шаље поруку пензионеру где се налази његова картица и када може да је преузме.

Како би преузимање ишло брже, за сада смо продужили радно време свих филијала Фонда ПИО до 18 сати, али се надам да ћемо у наредном периоду имати једно велико изненађење за пензиоинере и да ћемо од 1. октобра имати још један вид доставе где ће пензионери картице добијати малтене на кућну адресу - рекао је Огњеновић.

Председница Извршног одбора компаније "Дунав осигурање" Ивана Соковић је истакла да је ова компанија обезбедила значајне попусте на велики број својих производа за најстарије суграђане који имају Пензионерску картицу.

Обезбедили смо 10 одсто попуста на осигурање станова, ненастањених станова односно кућа за одмор и рекреацију, ауто-каско осигурање моторних возила, осигурање каско судара, осигурање помоћи на путовању, као и путничко здравствено осигурање било да пензионери путују индивидуално или породично - рекла је госпођа Соковић.

Председник Извршног одбора Wiener städtische osiguranje  а.d.о. Beograd Зоран Благојевић рекао је да су потписивањем Споразума са Фондом ПИО обезбеђени попусти на услуге осигурања уз Пензионерску картицу, и то за оне које су најзанимљивије овој популацији - за осигурање домаћинства и путно осигурање.

Ова наша активност и укључивање у овај државни пројекат је само наставак низа наших акција, које имају за циљ подршку заједници у склопу друштвено одговорног пословања Wiener städtische osiguranjа – истакао је господин Благојевић.

Привредни субјекти које су данас потписали споразуме са Фондом ПИО обезбедили су значајне попусте на робе и услуге из свог асортимана у распону од 5 до чак 50 одсто.

 

Директор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Реља Огњеновић, у присуству потпредседника Владе Републике Србије и министра финансија Синише Малог потписао је данас у Дирекцији Фонда споразуме о сарадњи са 16 нових привредних субјеката, партнера на пројекту Пензионерска картица нове генерације.

Споразуме су потписали директори и представници компанија НИС а.д. Нови Сад (више од 300 малопродајних објеката широм Србије), АМАН доо Сурчин (270 продајних трговинских објеката), ЈП Путеви Србије (четири продајна места), MediGroup dr Ristić Београд (пет домова здравља), Акватен – дома за смештај старијих и одраслих лица Алибунар, Дома за смештај одраслих и старијих „Свети Трифун“ Београд (смештај на две локације), Очне куће Алберт Београд и Дијагностичког центра Алберт Београд, Специјалне болнице Меркур Врњачка бања, Бање Русанда из Меленаца, Специјалне болнице за рахабилитацију Мillennium Medical Centar у Врањској бањи, Специјалне болнице за неспецифичне плућне болести Сокобања, Специјалне болнице за рехабилитацију Бања Кањижа, Специјалне болнице за рехабилитацију Јунаковић Апатин, Специјалне болнице за рехабилитацију Гамзиград, Зајечар и Атомске бање, Горња Трепча.

Министар финансија захвалио je привредним субјектима који су препознали важност овог пројекта, директору Фонда, Рељи Огњеновићу и Привредној комори Србије што је узела учешће у овом важном пројекту.

Ово је велики дан за наше најстарије суграђане, за наше пензионере, до данас је преко 600 компанија и институција узело учешће у овом пројекту, данас још 16 нових, са великим користима за наше суграђане. Ово је само још један показатељ наше одговорне политике коју водимо када су најстарији суграђани у питању. Као што је председник Вучић и обећао, ми ћемо између 25. новембра и 5. децембра пензионерима у Србији исплатити 20.000 динара једнократне новчане помоћи. Снижавање стопе инфлације на осам одсто, уз повећање пензија, довољно говори на који начин у реалном износу штитимо животни стандард грађана Србије. На сваки могући начин, па и кроз ове пензионерске картице, утичемо на то да нам се одржи, сачува и побољша животни стандард грађана Србије – поручио је Синиша Мали и подсетио да од 1. октобра следи ванредно повећање пензија од 5,5 одсто и од 1. јануара додатних 14,8 одсто.

Директор Републичког Фонда ПИО, Реља Огњеновић, захвалио је привредним субјектима који су подржали ову акцију, који су део тима Владе Републике Србије и Фонда ПИО, председнику Александру Вучићу, иницијатору овог пројекта, и министру Синиши Малом.

Републички фонд ПИО следи политику Владе Републике Србије, а то је политика одговорности, политика озбиљности и политика бриге о нашим најстаријим суграђанима. То смо показали и кроз повећање пензија, које је било два пута ове године, кроз новчано давање од 20.000 динара сваком пензионеру, које ће бити до 5. децембра, али и кроз све друге мере које Фонд ПИО као државна институција спроводи. То је милијарду динара за бесплатан боравак наших пензионера у бањама, пакети за наше најугроженије пензионере. Континуитет те политике јесте Пензионерска картица нове генерације којом смо ми желели да поред новчаних давања, поред слања пензионера у бање имамо још једну меру која ће омогућити да у потрошњи пензионерски динар вреди више – рекао је Огњеновић.

Број од 870.000 пензионера пријављених за пензионерске картице, истакао је директор Фонда, говори да идемо у добром смеру.

То нас истовремено обавезује да наставимо даље да радимо и да анимирамо нове компаније, нове привредне субјекте који ће дати још веће и још боље попусте како би наши већ данас живели боље него што су живели јуче – додао је Огњеновић.

Специјални саветник председника Привредне коморе Србије, Милун Тривунац, подсетио је да се Привредна комора Србије укључила у акцију пензионерских картица и, као партнер Владе Републике Србије, преко својих чланица, омогућила да преко 600 привредних субјеката учествује у овој акцији међу којима су бројни трговачки ланац, апотеке, месаре, пекаре, здравствене институције и остале установе које су битне за живот и куповну моћнаших пензионера.

Ове мере су добре и за саму привреду и за саме фирме. Давањем бенефита грађанима фирме улажу у своју базу клијената и одржавају учешће на тржишту – рекао је Тривунац.

Фирме које су данас потписале споразуме са Фондом ПИО дале су велики број попуста на робе и услуге из свог асортимана у распону од три до чак 40 одсто.

 

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа осигуранике који имају стаж осигурања навршен у Србији и Немачкој и кориснике права из пензијског и инвалидског осигурања остварених применом билатералног споразума о социјалном осигурању, да се међународни дани разговора са Немачком одржавају 26. септембра 2023. године у Новом Саду, од 9 до 16.00 часова (просторије Покрајинског фонда у Новом Саду, Житни трг 3), и 27. и 28. септембра 2023. године у Београду, у среду од 9 до 17.00 и у четвртак од 9 до 13 часова (Париска 9).

На овим разговорима ће саветодавци из немачког Фонда за пензијско и инвалидско осигурање и РФ ПИО Србије пружити бесплатну правну помоћ лицима која остварују права из пензијског и инвалидског осигурања применом споразума из области социјалног осигурања закљученог између наше земље и Немачке.

Сви заинтересовани обавезно треба да пријаве учешће и да закажу термин доласка на број телефона 011/2030-745.

Приликом доласка понети лична документа и сву документацију у вези са осигурањем.

 

Како бисмо омогућили корисницима да на што бржи начин преузму своје пензионерске картице, Фонд ПИО je, почев од понедељка 11. септембра, продужио рад свих филијала и служби филијала до 18 часова.

Корисници који су добили поруку да им је картица израђена моћиће да преузимају пензионерске картице у шалтер салама у току редовног радног времена од 8 до 15 часова, а и након тога, до 18 часова, када ће се на свим шалтерима обављати само послови пријаве и преузимања пензионерских картица.

За преузимање пензионерских картица у испоставама, на улазним вратима испоставе биће истакнуто време рада.

 

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа да је до 22. септембра рок до када ученици који користе породичне пензије, а старији су од 15 година, морају да доставе потврде о школовању да им не би била обустављена исплата принадлежности.

Студенти то морају да учине током октобра.

На потврде, које се могу предати лично или послати поштом филијали Фонда ПИО која им исплаћује пензију, неопходно је уписати матични број родитеља по коме се користи пензија.

Уколико потврде о школовању буду достављене после 22. септембра, корисницима породичних пензија ће бити обустављена исплата за септембар, а припадајућа пензија ће им бити исплаћена уз октобарску пензију почетком новембра.

Ученици, иначе, имају право на породичну пензију до завршетка школовања, али најкасније до навршених 20 година живота, а студенти који похађају високошколске установе до навршене 26. године.

 

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа осигуранике који имају стаж осигурања навршен у Србији и Аустрији и кориснике права из пензијског и инвалидског осигурања остварених применом билатералног споразума о социјалном осигурању, да се међународни дани разговора са Аустријом одржавају 12. априла 2023. године у Ћуприји, од 9 до 16.00 часова (просторије РФ ПИО Филијале Ћуприја, Трг слободе 1) и 13. априла 2023. године у Београду, од 9 до 16.00 часова (Париска 9).

На овим разговорима ће саветодавци из аустријског Завода за пензијско осигурање и РФ ПИО Србије пружити бесплатну правну помоћ лицима која остварују права из пензијског и инвалидског осигурања применом споразума из области социјалног осигурања закљученог између наше земље и Аустрије.

Сви заинтересовани су у обавези да пријаве учешће и да закажу термин доласка на број телефона 011/2030-745.

Приликом доласка требало би да понесу сву документацију у вези са осигурањем и лична документа.

 

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање расписао је Оглас за пријем захтева за упућивање корисника пензија на рехабилитацију за 2023. годину. Право на десетодневну бесплатну рехабилитацију у бањама и лечилиштима Србије имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија, који имају пребивалиште на територији Републике Србије, чија пензија износи до 37.809 динара, и који осим пензије немају друга лична примања. Право да се јаве на оглас имају и пензионери који су то право остварили применом домаћих прописа и који примају пензију из иностранства (прерачунато по средњем курсу НБС на дан 31.1.2023. године 1€ = 117,3742 динара), под условом да збир тих пензија износи до 37.809 динара.

Уз пријаву је потребно поднети пензијски чек; доказ о висини пензије из иностранства (извод банке, потврда иностраног носиоца социјалног осигурања и друго); попуњену пријаву са изјавом на прописаном обрасцу, где жели да користи рехабилитацију, да осим пензије корисник нема других личних примања, да није користио рехабилитацију по огласу у 2020, 2021. и 2022.  и да овлашћује Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање да у његово име и за његов рачун закључи уговор о пословној сарадњи са устaновом у којој ће користити право на рехабилитацију; и расположиву медицинску документацију уколико је корисник поседује.

Пријаве се подносе удружењима, односно одборима корисника пензија са подручја филијале Фонда на којој корисник има пребивалиште, а могу се поднети и у најближој организационој јединици Фонда, уколико пензионер у време подношења пријаве борави ван свог места становања. Корисници са територије АП Косово и Метохија са пребивалиштем, односно боравиштем ван територије АП Косово и Метохија, пријаве подносе најближој филијали Фонда према месту пребивалишта, односно боравишта.

Чланство у пензионерским организацијама није услов за коришћење овог права.

Пријаве на оглас се поднoсe од 11. фебруара, и закључно са 2. мартом 2023. године.

Ранг листа пензионера који испуњавају услове за упућивање на рехабилитацију објављује се двадесет првог радног дана од дана истека огласа, а на ранг листу се може поднети приговор надлежној комисији у року од пет радних дана од дана њеног објављивања на огласној табли.

Комисија је дужна да у року од пет дана размотри поднете приговоре, обавести подносиоце приговора и утврди коначну ранг листу корисника пензија који су остварили право на рехабилитацију, коју објављују на огласним таблама организација корисника пензија /Савеза пензионера Србије и Удружења пензионера Србије „Независност”/, Дирекције Фонда, Покрајинског фонда и филијалa Фонда.

 

Накнада погребних трошкова која се исплаћује лицима која су сносила трошкове сахране преминулих корисника у 2023. години износиће 56.858,00 динара за све категорије корисника пензија.

 

Од уплате за јануар 2023. године важе нове основице осигурања, које су за 13,4% више у односу на претходну годину и грађани могу да се определе за једну од 13 основица осигурања, независно од стручне спреме коју имају. Према Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање, најнижа основица осигурања износи 35 одсто просечне републичке зараде за претходних 12 месеци, што је 35.025 динара, а највиша пет просечних плата, односно 500.360 динара. Допринос за пензијско и инвалидско осигурање је 24 одсто, што значи да ће се месечни издатак за самосталну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање кретати у распону од 8.406,00 до 120.086,40 динара.

Износи основица осигурања и доприноса за пензијско и инвалидско осигурање важе за целу 2023. годину и доступни су грађанима на сајту Фонда и на огласним таблама у филијалама. Подсећамо грађане који се определе за самосталну уплату доприноса по основу члана 15 Закона о ПИО да је рок доспелости 15. у месецу за претходни месец. Једном изабрана основица може се променити, под условом да се поднесе нови захтев. Такође, грађани који не желе више да уплаћују самостално доприносе у обавези су да поднесу захтев за престанак уплате.

Подсећамо да право на самосталну уплату доприноса имају сва лица која су ван осигурања (незапослени, студенти, домаћице, ђаци...) под условом да су старија од 15 година, да имају пребивалиште у Србији, да нису корисници пензије остварене у Србији или у држави са којом је закључен међународни уговор о социјалном осигурању и да није наступио неки од случајева по основу којих се остварује право (нпр. навршење година живота прописаних за стицање права на старосну пензију, инвалидност), односно, уколико је наступио неки од тих случајева, својство осигураника се може стећи само за случај који није наступио.

Тренутно је 20.237 лица активно укључено у самосталну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, од којих се 61,5 одсто определило за најнижу основицу осигурања. Уплатом доприноса по основу члана 15 Закона о ПИО обезбеђује се стаж осигурања, који евидентира Фонд ПИО и који је ефективни стаж као услов за пензију.

Подели

<