2023-вести

Усвојене измене и допуне Правилника о друштвеном стандарду корисника РФ ПИО

21. 12. 2023.

На седници одржаној 21. децембра 2023. године, Управни одбор Републичког фонда ПИО донео је Правилник о изменама и допунама Правилника о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО.

Кључну новину представља увођење још једног вида друштвеног стандарда, а то је развој социјалног дијалога и међународне активности.

Како је навела директорка Сектора за финансијске послове у Дирекцији Фонда, Бојана Поповић, овај вид друштвеног стандарда је резултат преговора репрезентативних удружења пензионера са Владом Републике Србије и Министарством финансија, након чега су одржани и састанци са Фондом и дошло се до решења да је ово најбољи начин да се уведе још један вид друштвеног стандарда који ће побољшати и сам положај наших корисника, а и отворити неке нове могућности за удружења пензионера.

Како се наводи у Правилнику, социјални дијалог се остварује  кроз организовање трибина, округлих столова и саветовања у земљи, док међународне активности обухватају учешће на међународним конференцијама у иностранству која организују удружења која представљају пензионере и старију популацију.

Поред наведене, важна измена у Правилнику односи се и на трошкове за пратиоца када је у питању одлазак на бесплатну рехабилитацију корисника пензије. До сада је Фонд финансирао трошкове пратиоца слепог лица и пратиоца детета које је остварило право на породичну пензију, а неспособно је за самосталан живот и рад, у трајању до 10 дана у току календарске године, у одређеној установи, као и путне трошкове у висини цене аутобуске, односно возне карте II разреда. Нови Правилник предвиђа да Фонд сноси трошкове пратиоца корисника који је остварио право на помоћ и негу другог лица. Како је истакла Бојана Поповић, на овај начин је обухваћена значајно шира групација, односно већи број корисника који нису способни да рехабилитацију користе самостално, већ им је неопходна пратња друге особе, односно стараоца.

Директорка Сектора за финансијске послове најавила је да ће посебном инструкцијом која ће пратити Правилник, бити регулисани садржај и вредност пакета солидарне помоћи, односно да ће пакети убудуће бити стандардизовани по питању врсте производа које садрже, као и по питању вредности сваког појединачног пакета. На овај начин подела пакета помоћи вршиће се равноправније и већи број корисника који су најугроженији биће у могућности да добије свој пакет.

 

Нови услови за одлазак у пензију од 1. јануара 2024.

11. 12. 2023.

У складу са Законом о ПИО, од 1. јануара 2024. године важиће нови услови за одлазак у пензију.
Граница за одлазак у СТАРОСНУ пензију код жена помера се за два месеца, тако да је услов за жене у 2024. години 63 године и 8 месеци живота и најмање 15 година стажа осигурања. Код мушкараца и даље важе исти услови – 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Закон прописује померање старосног услова за жене све до 2032. године када ће услови за оба пола бити изједначени, 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања. Осигураници оба пола могу остварити право на пензију и уколико имају навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

За остваривање права на ПРЕВРЕМЕНУ старосну пензију од наредне године завршава се прелазни период, односно померање услова за жене па ће од 1. јануара 2024. године за оба пола за остваривање овог права бити потребно 40 година стажа и 60 година живота.
У овом случају пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години, а максимално 20,4 одсто.

 

Покушај обмане корисника пензионерских картица

6. 12. 2023.

Поводом жалби које смо добили од наших корисника да добијају телефонске позиве са непознатих бројева у којима их непозната лица упућују где треба да преузму своје пензионерске картице, скрећемо пажњу корисницима да Фонд ПИО не позива кориснике на овај начин и да је у питању покушај преваре пензионера и њихово довођење у заблуду.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа кориснике који су поднели пријаву за Пензионерску картицу да своју картицу могу лично да преузму у филијали или другој организационој јединици Фонда или јединици локалне самоуправе наведеној у обавештењу које добију путем поруке на мобилном телефону или у мејлу. Поделу пензионерских картица врше искључиво овлашћена лица Фонда.

Ради брже и ефикасније поделе картица и краћег времена чекања, продужено је радно време филијала Фонда ПИО и картице се могу преузети и у додатним терминима, радним данима од 15 до 18 часова, као и суботом од 7 до 12 сати.

Молимо наше кориснике да буду опрезни и да занемаре позиве које им упућују непозната лица представљајући се у име Фонда и покушавајући да их преваре у вези са подизањем њихових пензионерских картица.

 

Реља Огњеновић: Пензионера се опозиција сећа само пред изборе

5. 12. 2023.

Ако неко себи дозволи да коментарише пензијски систем требало би да познаје бар његове елементарне основе. Пензија је економска категорија заснована на обавезном осигурању и уплати доприноса за ПИО што је основ за будућe примање. Године 2012. смо затекли више од 1,7 милиона пензионера са просечном пензијом од 204. евра, а од 1. јануара 2024. године просечна пензија ће бити 390 евра, са константном тенденцијом раста и редовним усклађивањима пензија. Помоћ се исплаћује редовно и од 2016. до данас сви пензионери су добили по 72.900 динара једнократне помоћи, док су у време бившег режима добили једну помоћ од 5.000 динара, и то за пензионере са примањима испод 30.000 динара.

Право на ТПН преко Фонда ПИО остварују корисници и осигураници РФ ПИО, а особе које нису у обавезном осигурању и које не испуњавају услов за пензију остварују своја права на накнаде и помоћ кроз систем социјалне заштите и за њих је било више новчаних давања од стране државе протеклих година. Опозиција се очито сетила да рачуна само пред изборе, мада им и та рачуница не иде, па када кажу да је просечна пензија 39.874 динара, те да је за трочлану породицу потребно за храну и пиће 41.000 динара, не можемо да утврдимо уз помоћ које математичке рачунице долазе до тога да пензионер једва има и за храну из потрошачке корпе.

Ако то не могу да срачунају, како би тек онда исплатили 13. пензију или дали гарантоване пензије грађанима који никада нису уплаћивали доприносе у државни буџет.

Данас у каси имамо 545 милијарди динара што је скоро 70 пута више новца на рачуну државе у односу на 2012. годину када су они и слични њима управљали Србијом остављајући је са тек 8 милијарди динара. Да су те 2012. године, остали на власти још само месец дана, наши пензионери тог месеца не би примили пензије. Ми настављамо бригу о пензионерима.

За разлику од бившег режима, ми бринемо о нашим пензионерима - изјавио је Реља Огњеновић, директор Фонда ПИО.

 

Дани разговора са Хрватском

1. 12. 2023.

Међународни дани разговора са Хрватском за осигуранике који имају стаж осигурања навршен у Србији и у Хрватској и за кориснике права из пензијског и инвалидског осигурања остварених применом билатералног споразума о социјалном осигурању између ове две земље одржани су у Београду и у Сремској Митровици.

Свих 77 странака, колико је посетило организационе јединице Фонда ПИО за ова два дана, добило је бесплатне правне савете у вези са својим принадлежностима од референата српског и хрватског фонда за пензијско осигурање. Грађани су се углавном интересовали за услове остваривања права на пензију, регулисање стажа, кретање предмета, али и за друга питања попут једнократне новчане помоћи која је актуелна у Хрватској.

Дани саветовања у оба града протекли су у пријатној атмосфери и, на задовољство странака и референата, били су од велике користи.

 

Отворен парк међугенерацијске солидарности у Бачакој Паланци

30. 11. 2023.

У оквиру овогодишњег пројекта Међугенерацијска сарадња, Републички фонд  ПИО је организовао уређење градског парка „Тиквара“ у Бачкој Паланци,  граду који је пре неколико месеци претрпео велике последице невремена.

Данас су директор Фонда ПИО Реља Огњеновић и председник Општине Бачка Паланка Бранислав Шушница, заједно са децом и пензионерима, свечано отворили овај обновљени парк, који је замишљен као целина на отвореном, у коме деца, млади и најстарији могу активно проводити време коришћењем постављаних наменских садржаја.

За старије суграђане постављене су шах табле, столови за стони тенис и стони фудбал, а ту је и мини теретана за спортисте, док је за најмлађе постављен комплетан дечији мобилијар. Како би се обновило зеленило на овом простору, засађене су бројне саднице јасена и јавора, као и нижег украсног растиња, а директор Фонда и председник Општине, након што су обишли све садржаје у парку и разговарали са присутним пензионерима и децом, симболично су засадили неколико садница јавора.

Циљ пројекта Међугрнерацијска сарадња је да се истовремено ангажују и млади и старији и да се оствари добра комуникација између свих генерација, уз идеју да старији пренесу знање и искуства младим нараштајима, а они њима савремене вештине и да кроз своју социјално одговорну активност дају допринос друштву.

У изјави за медије директор Огњеновић је подсетио да је пензијски систем наше државе заснован на принципима међугенерацијске солидарности, односно да генерације које раде издвајају средства из којих се иплаћују пензије постојећим пензионерима. Из тог разлога и јесте изузетно важно да Фонд ПИО кроз различите пројекте негује и на све начине подржава јачање веза међу генерацијама.

Боравак у Бачкој Паланци, директор Огњеновић је искористио да са сарадницима посети Филијалу Бачка Паланка и у разговору са запосленима и директором Филијале Драганом Јовићем, чују све о досадашњем раду Филијале и  плановима за наредни период. Запослени у Филијали изразили су задовољство условима рада и захвалили се директору на посети.

 

Подела пензионерских картица у Дому Бежанијска коса

29. 11. 2023.

На иницијативу Дома Бежанијска коса, Фонд ПИО је 29. новембра организовао поделу пензионерских картица за кориснике овог дома који их до сада нису преузели.

Уручењу картица присуствовали су директор Републичког фонда ПИО, Реља Огњеновић, директор Установе Геронтолошки центар Београд (УГЦБ), Срђан Димитријевић, и управница Дома Бежанијска коса, Марија Гавриловић.

Директор Фонда, у обиласку домског смештаја имао је прилику да се увери у добре услове за живот у Дому Бежанијска коса и да од корисника чује њихове утиске. У обраћању корисницима Дома, директор је појаснио које бенефите доноси Пензионерска картица нове генерације, најавио је наредно јануарско повећање пензија и исплату једнократне новчане помоћи која почиње 30. новембра.

 Данас смо у Дому Бежанијска коса, где смо желели да нашим пензионерима и корисницима овог дома скратимо пут до Пензионерске картице, да не морају да долазе до Фонда ПИО и чекају на шалтерима, већ да њима дођемо овде у госте и пре свега чујемо од њих шта је оно што би требало да помогнемо као држава, шта можемо да урадимо још за њих. Поред 20.000 динара помоћи које исплаћујемо сутра, поред повећања пензија које ће у јануару бити 14,8 одсто, Пензионерска картица је још један вид бриге државе о пензионерима и гледаћемо да на сваком кораку покушамо да анимирамо што већи број партнера да дају што веће попусте и да пензионери своје златно доба проведу онако како заслужују – рекао је директор РФ ПИО Реља Огњеновић.

Он је казао да се до сада за добијање Пензионерске картице пријавило милион и шездесет хиљада пензионера и да ће се до краја године све картице које су израђене поделити.

Директор Установе Геронтолошки центар Београд, Срђан Димитријевић, истакао је дугогодишњу добру сардњу УГЦБ и Фонда ПИО, и да је ово још један вид сталног поспешивање те сарадње.

Као установа социјалне заштите водимо рачуна и бринемо о скоро 13.000 корисника и заједно са ПИО фондом се трудимо да што више олакшамо живот нашим пензионерима, односно нашим родитељима, бакама и декама. Овом приликом желим да захвалим директору Огњеновићу, зато што је лично дошао и указао поштовање нашим корисницима, да им и донесе и подели пензионерске картице – рекао је Срђан Димитријевић.

 

Исплата једнократне помоћи од 20.000 динара

23. 11. 2023.

У складу са Закључком Владе Републике Србије, Републички фонд ПИО исплатиће новчану помоћ у износу од 20.000 динара корисницима пензија (старосним, превременим старосним, инвалидским и породичним пензионерима), корисницима привремене накнаде – инвалидима рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности (у складу са чл. 223 и 225 Закона о пензијском и инвалидском осигурању) и инвалидној деци – корисницима привремене накнаде код Републичког фонда ПИО, који су остварили право закључно са 23. новембром 2023. године.

Чињенице које су важне корисницима у вези са исплатом новчане помоћи, образложио је директор Републичког фонда ПИО Реља Огњеновић:

Данас доносим једну важну вест. Републички фонд ПИО, почевши од 30. новембра исплаћује помоћ од 20.000 динара свим пензионерима који су, закључно са данашњим даном, поднели захтев за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања. То практично значи да сви грађани који су поднели захтев до 23. новембра и испуњавају услов за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, имају право на новчану помоћ без обзира на датум када ће им бити донето решење. Њима ће помоћ бити исплаћена накнадно, уз прву исплату пензије. Подсетићу да су, у протекле две године, држава Србија и Републички фонд ПИО повећали пензије, укључујући и јануарско повећање од 14,8 посто, за чак 56 процената кумулативно. Ово је још једна у низу мера где држава показује свој однос према најстаријим суграђанима и предузима мере да њихово сутра буде лакше и боље. Јасно је да се пензије никада нису повећавале овом динамиком и да смо сада на корак од циља да 2025. године просечна пензија буде 450 евра. Србија не сме да стане! – нагласио је директор Огњеновић.

Средства за исплату новчане помоћи обезбеђена су Финансијским планом Републичког фонда ПИО и помоћ ће бити исплаћена на исти начин како примају пензију. Према речима директора Републичког фонда ПИО Реље Огњеновића, свим корисницима биће исплаћен износ од 20.000 динара, јер ће Фонд покрити и трошкове поштарине за кориснике којима се исплата реализује на кућну адресу.

 

Договор о електронској размени података Фонда ПИО Републике Србије и Федералног завода М-ПИО Босне и Херцеговине

17. 11. 2023.

У циљу ефикасног спровођења Споразума и Административног споразума између Босне и Херцеговине и Савезне Републике Југославије о социјалном осигурању (из 2003. године) Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање и Федерални завод за мировинско/пензијско и инвалидско осигурање закључили су данас у Дирекцији Фонда ПИО у Београду Договор о електронској размени података у области пензијског и инвалидског осигурања и пратећи документ, Технички протокол о електронској размени података. Договор су потписали директор РФ ПИО Реља Огњеновић и директор ФЗМИО/ПИО Халил Субашић.

Овим Договором уређена је електронска размена података у области пензијског и инвалидског осигурања од значаја за спровођење споразума из 2003. године, посебно начин размене, обим и врста података који се размењују, управљање подацима, начин прикупљања података, начин заштите података, као и одговорност за кршење одредаба овог Договора. Сврха потписаних докумената је и смањење административних трошкова, спречавање неоснованих исплата пензија и других давања из области пензијског и инвалидског осигурања, као и контрола података који су предмет размене.

 

Споразум о сарадњи са компанијом „N Sport”

14. 11. 2023.

У оквиру пројекта Пензионерска картица потписан је још један Споразум о сарадњи између Фонда ПИО и компаније “N Sport“, једног од водећих дистрибутера најпознатијих спортских и модних брендова.

Захваљујући овом споразуму, корисници пензионерских картица ће моћи да остваре попусте у неком од 130 продајних објеката “N Sport” у градовима широм Србије.

Компанија је препознатљива по своја три основна продајна мултибренд концепта: “N Sport”, “N Fashion” и “N Selection” и за кориснике пензионерских картица даје попусте од 20 % на обућу, текстил и реквизите са ознаком “New collection“ и 10 % на обућу, текстил и реквизите из претходних колекција које немају истакнути попуст. Осим великих попуста, корисницима пензионерских картица омогућено је и плаћање на више месечних рата.

Сви попусти се могу остварити у радњама “N Sport“, “N Fashion“, “N Selection“, “Puma shop“ и “Lacoste Shop” и не могу се користити у аутлет продајним објектима.

 

Дани разговора са Хрватском

13. 11. 2023.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа осигуранике који имају стаж осигурања навршен у Србији и Хрватској и кориснике права из пензијског и инвалидског осигурања остварених применом билатералног споразума о социјалном осигурању, да се међународни дани разговора са Хрватском одржавају у уторак 28. новембра 2023. године у Сремској Митровици, од 9 до 13.00 часова (просторије РФ ПИО Филијалa у Сремској Митровици, Светог Димитрија 4) и 29. новембра 2023. године у Београду, од 9 до 13.00 часова (Париска 9).

На овим разговорима ће саветодавци из хрватског Фонда за пензијско и инвалидско осигурање и РФ ПИО Србије пружити бесплатну правну помоћ лицима која остварују права из пензијског и инвалидског осигурања применом споразума из области социјалног осигурања закљученог између наше земље и Хрватске.

Сви заинтересовани обавезно треба да пријаве учешће и да закажу термин доласка на број телефона 011/2030-745.

Приликом доласка понети лична документа и сву документацију у вези са осигурањем.

 

Потписан споразум са Ер Србијом

02. 11. 2023.

У Дирекцији Републичког фонда ПИО у Београду, 2. новембра, потписан је споразум о сарадњи између Фонда ПИО и националне авио-компаније Ер Србија, чиме је тим пројекта Пензионерска картица нове генерације добио још једног изузетно значајног члана.

Споразум су потписали Реља Огњеновић, директор Републичког фонда ПИО, и Јиржи Марек, генерални директор Ер Србије.

Корисницима Пензионерске картице овај споразум ће омогућити 15 одсто попуста на куповину авио-карата у пословници у тржном центру Галерија, као и преко Контакт центра Ер Србије, за летове на којима је национална авио-компанија оперативни превозник.

Ер Србија, као национална авио-компанија Републике Србије, увек са великим задовољством пружа услуге свим грађанима и Влади Републике Србије. Изузетно нам је задовољство што смо позвани да учествујемо у овој сјајној иницијативи и што можемо да понудимо повољније цене авио-карата за наше пензионере. Биће нам велико задовољство да их дочекамо на нашем лету. Имаће 15 одсто попуста на авио-карте, и бројне опције и могућности да путују на више од 80 дестинација које обухвата наша мрежа, да посете своју породицу, родбину, да иду на одмор, а ми ћемо наставити да унапређујемо наше услуге – изјавио је Јиржи Марек.

Он је казао да пензионери често посадама на летовима Ер Србије у повратку кажу да се, чим уђу у авион, осећају као да су већ стигли у Србију. Компанија Ер Србија, како је навео, изузетно цени мудрост и искуство које долази с годинама, и на свим летовима посада старије путнике дочекује с посебном пажњом и увек радо слуша све што желе да поделе.

Управо захваљујући њима научили смо да године нису препрека да се упозна свет и остваре снови. У годинама које следе, Ер Србија ће наставити да пензионерима буде поуздан партнер за путовања. Потрудићемо се да заједно стварамо нове успомене – рекао је генерални директор Ер Србије, Јиржи Марек.

Директор РФ ПИО Реља Огњеновић казао је да је приступ Ер Србије пројекту Пензионерска картица једно од највећих појачања.

Одговорност коју држава Србија и Републички фонд ПИО осећају према пензионерима, и тежња да пензионери живе боље, не огледа се само у константном повећању пензија, које је већ кренуло за 5,5 одсто, и у помоћи од 20.000 динара, већ и у пројекту као што је Пензионерска картица. Тим државе Србије, Министарства финансија, Фонда ПИО, Привредне коморе Србије, ради на томе да овакви играчи, државне компаније које су некада биле у минусу а сада су у изузетном плусу, могу да дају озбиљне и одговорне попусте, и да ми заједно наставимо да живот наших пензионера чинимо бољим, лакшим и успешнијим, да њихово златно доба проведу онако како заслужују, да уживају и путују нашом највећом авио-компанијом, али и „Србија возом” – рекао је Реља Огњеновић и најавио нове попусте и бенефите за пензионере у наредним недељама.

 

Фонд ПИО и „Србија воз” потписали споразум

27. 10. 2023. 

У Дирекцији Републичког фонда ПИО у Београду данас је потписан споразум о сарадњи између Фонда ПИО и Акционарског друштва за железнички превоз путника „Србија воз”. Споразум су потписали директор Фонда Реља Огњеновић и в. д. генералног директора „Србија воза” Иван Булајић.
Свим корисницима Пензионерске картице, потписани споразум ће омогућити попуст од 30 одсто за куповину појединачних возних карата на благајнама и картоматима „Србија воза”, попуст од додатних пет одсто за куповину појединачних возних карата путем интернета (веб и онлајн), као и могућност куповине општих претплатних карата на благајнама „Србија воза” без поседовања СРБ ПЛУС легитимације.

 

Потврде о школовању за студенте

23. 10. 2023.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа да је до 25. октобра рок до када студенти који користе породичне пензије морају да доставе потврде о школовању да им не би била обустављена исплата принадлежности.
На потврде, које се могу предати лично или послати поштом филијали Фонда ПИО која им исплаћује пензију, неопходно је уписати матични број родитеља по коме се користи пензија.
Уколико потврде о школовању буду достављене после овог рока, корисницима породичних пензија ће бити обустављена исплата пензија до достављања потврде.
Студенти, иначе, имају право на породичну пензију док траје школовање, а најкасније до навршене 26. године.

 

Још један покушај да се преваре пензионери

22. 10. 2023.

Користећи популарност Пензионерске картице Фонда ПИО и велику заинтересованост пензионера да их што пре преузму, неки аутсајдери покушавају да, подметањем летака за своје "полупроизводе", наведу кориснике да прихвате њихову понуду за обезбеђивање попуста, али уз претходну уплату чланарине и измиривање још неких трошкова.
Упозоравамо пензионере да овај летак нема било какве везе са Пензионерском картицом Фонда ПИО и да не наседају на покушај преваре који им се нуди и који ће им, што је једино сигурно, обезбедити трошак, а да се не зна ко стоји из свега.

Молимо наше кориснике да буду опрезни и да занемаре летке које им, непозната лица, на волшебан начин деле испред филијала и испостава Фонда ПИО, покушавајући да представе да је то повезано са Пензионерском картицом.

 

Министарство финансија: Лажним вестима обмањују грађане

19. 10. 2023.

Министарство финансија Републике Србије објавило је саопштење у коме упозорава грађане на то да су се протеклих дана у јавности појавиле лажне вести са лажираним изјавама потпредседника Владе и министра финансија Синише Малог, које се пласирају преко непроверених, једнократних портала, друштвених мрежа и алата за онлајн комуникацију, са лажираним логом медија и лажираним изворима и цитатима.

Последња у низу је лажна вест да пензионерима неће бити исплаћена једнократна помоћ од 20.000 динара а да ће пензије бити умањене, која се грађанима директно шаље преко платформе Вибер.

Министарство финансија истиче да ниједна од ових информација није тачна, и да су у питању хакерске манипулације које ће бити пријављене Одељењу за високотехнолошки криминал Министарства унутрашњих послова, те очекују решавање у што бржем року.

Истовремено, Министарство упућује грађане Србије да се о свим важним економским питањима наше земље, одлукама државе Србије о исплатама помоћи и повећању плата у јавном сектору и пензија информишу искључиво на званичним сајтовима Министарства финансија и Владе Републике Србије, те преко проверених медија, избегавајући сумњиве веб сајт адресе.

Помоћ пензионерима од 20.000 динара биће исплаћена крајем новембра или почетком децембра, пензије су увећане ванредном индексацијом од 5,5 одсто у октобру, а очекује се још једно повећање у јануару, како пензија, тако и плата у јавном сектору.

 

Повећање пензија за све, без подношења захтева

12. 10. 2023.

Повећање пензија и осталих права из пензијског и инвалидског осигурања за 5,5 одсто, почев од 1. октобра 2023. године, односи се на све кориснике пензија и осталих права.

Исплату увећаних октобарских пензија и осталих права Фонд ПИО ће реализовати почетком новембра 2023. године.

Напомињемо да није потребно да корисници пензија подносе захтев за исплату увећаних пензија, с обзиром на то да ће се увећање обрачунати и исплатити од стране Фонда у редовном поступку, без доношења појединачних решења.

Такође, будућим корисницима пензија и осталих права наведено повећање ће се урачунати кроз обрачун пензија и осталих накнада, јер је општи бод усклађен за исти износ као и пензије, тако да ни они немају потребе да подносе било какав захтев Фонду ПИО у вези с тим.

У вези сa наведеним, скрећемо посебно пажњу свим корисницима пензија и осталих права, како постојећим тако и будућим, да било какво позивање корисника пензија од стране разних појединаца (адвокати, удружења, групе грађана ... и сл.) да наведена повећања могу остварити уз њихово посредство и претходно подношење захтева, јесте директно довођење у заблуду пензионера, чиме ризикују одређене негативне последице за себе и своје наследнике.

 

Картице се могу преузети поподне и суботом

11. 10. 2023.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа кориснике који су поднели пријаву за Пензионерску картицу да своју картицу могу лично да преузму у филијали или другој организационој јединици Фонда наведеној у обавештењу које добију путем поруке на мобилном телефону или у мејлу. Ради брже и ефикасније поделе картица и краћег времена чекања, све филијале Фонда ПИО су сваког радног дана, у термину од 15 до 18 часова, као и суботом од 7 до 12, само у функцији поделе пензионерских картица.

Они корисници који нису добили поруке, односно чије су картице у поступку персонализације, добиће их на кућну адресу чим буду израђене. Обавеза корисника је да, приликом преузимања картица од поштара, потпишу изјаве сагласности, које ће Пошта проследити Фонду у затвореној коверти, како бисмо активирали картице.

 

Важно обавештење за попусте НИС а.д. Нови Сад

6.10.2023.

Нафтна индустрија Србије, НИС а.д. Нови Сад, почела је с применом попуста за кориснике Пензионерске картице на више од 300 бензинских станица у Републици Србији.

Корисник Пензионерске картице остварује специјалан попуст приликом куповине на бензинским станицама НИС а.д. и то:

2 дин/л за Евро дизел, Евро премијум БМБ 95, ОПТИ дизел и ОПТИ бензин 95;

1 дин/л за OПТИ ауто гас и Метан ЦНГ;

3 дин/л за G-Drive дизел и G-Drive 100;

3% попуста на малопродајну цену производа из продавнице и ресторана.

Напомена даваоца погодности је да се попуст не може комбиновати са картицом програма лојалности „Са нама на путу“ и другим акцијама. Попуст се не остварује при куповини поклон картица, дуванских производа, TАГ уређаја, часописа, дневне штампе, свих врста допуна, жетона за перионицу и усисивач, производа из продавнице и ресторана који се купују уз купоне.

 

Почела примена Пензионерских картица

1. 10. 2023.

Од данас, 1. октобра, почиње примена Пензионерске картице Фонда ПИО нове генерације. 

Потписивањем споразума о сарадњи са друштвено одговорним компанијама, јавним предузећима, апотекама, здравственим установама, предузетницима, државним институцијама, занатским радњама, банкама, бањама и осталим правним субјектима који су се укључили у пројекат Фонда ПИО Пензионерска картица, обезбеђени су попусти и остале погодности за кориснике картица.

Преглед правних лица, са наведеним  попустима који су обезбеђени, доступни су на званичном сајту Фонда ПИО www.pio.rs/sr/privredni-subjekti, на мобилној апликацији  "Пензионерске картице" која је бесплатна за кориснике и доступна на мобилним уређајима у Play Store или App Store, као и на интернет сајту www.penzionerskekartice.pio.rs/. Корисницима је омогућена једноставна и вишеструка претрага у понуђеним базама, по месту, делатности или називу фирме.

Заједничким активностима државе, Фонда ПИО и привреде створен је амбијент који ће пензионерима, корисницима Пензионерске картице, омогућити бољи животни стандард и виши квалитет живота, што је и била полазна основа целог пројекта.

 

Фонд потписао споразум са Банком Поштанска штедионица

30. 9. 2023.

Директор Републичког фонда ПИО Реља Огњеновић данас је, у Министарству финансија, у присуству потпредседника Владе Републике Србије и министра финансија Синише Малог, потписао Споразум о сарадњи са Бојаном Кекићем, председником Извршног одбора Банке Поштанска штедионица. За највећи број наших корисника, који користе услуге исплате пензија преко Банке Поштанске штедионице, ово је веома важна вест, јер ће уз Пензионерску картицу  остварити додатне погодности, као што су попусти за одржавање рачуна у распону од 10 до 30% у односу на важеће тарифе, вођење текућег рачуна за нове кориснике Банке са Пензиоенрском картицом шест месеци без накнаде, исплату пензија унапред без накнаде, смањење каматне стопе за 2% за динарске готовинске кредите за рефинансирање.

Министар финансија Синиша Мали је истакао да ће пензионерска картица донети бројне погодности при плаћању робе и услуга и захвалио је Поштанској штедионици што је препознала напоре државе Србије да помогнемо нашим најстаријим суграђанима. Он је саопштио да се овај пројекат укључило више од 650 фирми и институција, велики број малопродајних ланаца, здравствених установа, апотека, као и јавна предузећа.

Наравно то није крај. Позивам сва предузећа, све установе, све институције, све оне који су заинтересовани да помогну за оне који су већ пријавили а нису добили картицу да их на кућну адресу и добију и да кренемо од понедељка у њихову примену. Осим пензионерске картице и повишице од 5,5 одсто, која следи уз пензију за октобар, наши најстарији суграђани добиће од 1. јануара следеће године још једно повећање пензије и то од 14,8 одсто, тако да када погледамо прошлу и ову годину, укупно повећање пензије у Србији биће преко 56%, дакле далеко изнад било каквог нивоа инфлације, што на прави начин показује како и на који начин водимо рачуна о животном стандарду наших најстаријих суграђана. Додатно на све то, као што је председник Вучић и обећао, крајем новембра, почетком децембра ићи ћемо са једнократном исплатом у износу од 20.000 динара за све наше најстарије суграђане, дакле један прави начин да им се одужимо за све оно што су урадили за нашу земљу, да покажемо бригу према њима, једно велико хвала за сву подршку коју нам пружају.

Председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојан Кекић је рекао да преко текућих рачуна код ове банке пензију прима 664.000 пензионера. За кориснике Пензионерских картица припремљен је посебан пакет погодности:

Банка Поштанска штедионица искористила је економску и финансијску стабилност коју је омогућило Министарство финансија доследним спровођењем политике државе Србије.  За кориснике Пензионерских картица припремили смо пакет погодности, за нове пензионере омогућили смо да могу седам дана раније да подигну пензију у односу на редовну уплату и то без камате, а за све нове и старе пензионере смањили смо накнаду и продужили важење оних најнижих тарифа, тако да је сада накнада за пензионере 125 динара, за оне који су примали на кућну адресу са 165 динара смањили смо за 32%, односно то је сада 112 и по динара.

Директор Фонда ПИО Реља Огњеновић истакао је да се наставља са ширењем тима Пензионерске картице и додао да је она један од начина којим држава показује да јој је брига о пензионерима приоритет.

Поред велике захвалности господину Кекићу и целом тиму Банке Поштанска штедионица на озбиљним и огромним попустима који ће бити, захвалио бих се и министру Синиши Малом и тиму Министарства финансија, који је током целог овог пројекта био уз Републички фонд ПИО, али и уз све остале пројекте које спроводимо, како би наши осигураници и корисници имали боље животе услове и бољи животни стандард. Пензионерска картица нове генерације је један од начина где у континуитету показујемо да нам је брига пензионера приоритет и овим путем позивам још компанија и државних институција да нам се придруже како би већ сутра дали нове погодности нашим пензионерима.

 

Дигитални караван у Обреновцу

30. 9. 2023.

На позив премијерке Ане Брнабић, у циљу промоције дигиталних услуга и Пензионерске картице, Фонд ПИО данас је био део експедиције “Дигитални караван” која је одржана у Обреновцу.

Данашње радионице имале су за циљ подизање свести грађана о значају дигиталних вештина и писмености, а најстарији грађани су у Дигиталном кутку имали радионице на тему електронског идентитета, односно ко је еГрађанин, како се користи еУправа, еТрговина, подизање свести о томе да су млади ти који уче старије и на тај начин премошћују јаз између генерација.

Премијерка Ана Брнабић посетила је и штанд Фонда ПИО где се информисала о свим бенефитима које доноси Пензионерска картица нове генерације и том приликом смо је упознали са онлајн пријавом за картице.

Фонд ПИО настоји да активно учествује у свим процесима дигитализације како би корисницима омогућио да остваре своја права на што лакши и бржи начин, а Пензионерска картица нове генерације је најновији пројекат који помаже побољшању квалитета живота наших старијих суграђана.

 

Саветовањe лекара вештака

29. 9. 2023.

Директор Фонда ПИО Реља Огњеновић посетио је колеге из Сектора за медицинско вештачење који се налазе на јубиларном 20. Саветовању лекара вештака у хотелу “Планинка” у Куршумлијској бањи, где их је угостио генерални директор Радован Раичевић.
Саветовања лекара вештака одржавају се сваке године и обавезна су за све лекаре специјалисте који учествују у процесу медицинаког вештачења Фонда ПИО.
Предавачи су еминентни лекари и универзитетски професори из различитих области медицине од којих лекари вештаци Фонда добијају најновија медицинска сазнања из разних области медицине и лекарске праксе која им помажу у медицинском вештачењу.

 

Нови споразуми с попустима за пензионерске картице

28. 9. 2023.

Директор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Реља Огњеновић, потписао је данас у Дирекцији Фонда споразуме о сарадњи са 17 нових привредних субјеката, партнера на пројекту Пензионерска картица нове генерације.

Споразуме су потписали директори и представници компаније ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ а.д.o. Београд, DELHAIZE SERBIA doo Beograd, Акционарско друштво за осигурање  DDOR osiguranje Novi Sad, Preduzeće ĐAK doo Beograd, Дом здравља  MEDIGROUP Jedro, Београд, Privredno društvo za poslovne usluge Mercator-S doo Beograd, INSTITUT MIHAJLO PUPIN - PIEZOTEHNOLOGIJA - Preduzeće za proizvodnju piezoelektričnih i magnetnih komponenti doo, Beograd, Апотекарска установа „BENU”, Београд, PHOENIX PHARMA doo, Beograd, BANCA INTESA а.d. Beograd, Јавно предузеће Службени гласник, Београд, Wiener Städtische osiguranje a.d.o. Beograd, PAR PAK DOO BEOGRAD (Max Medica), Апотекарка установа Dr Max, Привредно друштво за угоститељство и туризам доо ПОБЕДА Предејане, BEO LAB Поликлиника, Београд, ДОО за производњу и промет наочара и слушних апарата SANI OPTIK Београд.

Директор Републичког Фонда ПИО, Реља Огњеновић је, након потписивања споразума са представницима фирми, изјавио да је списак фирми и институција које су се укључиле у акцију сада око 700 а да су споразуми потписани са близу 650. Према његовим речима за картице се пријавило више од 900.000 пензионера, а коришћење картица почиње 1. октобра, што ће бити обележено на Олимпијади трећег доба у Врњачкој Бањи.

Настављамо са озбиљним и одговорним радом на ширењу тима Пензионерске картице нове генерације. Желели смо да нам пензионери кажу шта им је још потребно и сада имамо ситуацију да су сви трговински ланци укључени, као и велики број апотека. Ово је још један показатељ да континуитет и брига коју постижемо ка пензионерима јесте приоритет и Фонда ПИО и државе Србије. Поред ванредног повећања пензија од 5,5% и једнократне помоћи од 20.000 динара, ово је веома важна ставка за наше пензионере, јер ће они директно, у свом новчанику, у својој потрошачкој корпи осетити бољитак и бригу државе о њима. Позвао бих привреду да се и даље укључује, као и пензионере да се пријављују. Број од преко 900.000 пријављених пензионера показује да је држава урадила прави потез новом Пензионерском картицом. Захвалио бих се свим друштвено одговорним компанијама које су показале да им је брига о пензионерима важна, али и да се захвалим Министарству финансија на великој подршци коју нам је дало у претходном периоду. Најаваио бих догађај у недељу, 1. октобра у Врњачкој бањи, када ћемо на Олимпијади трећег доба званично промовисати почетак примене Пензионерске картице и представити нове погодности за наше пензионере – рекао је директор Огњеновић.  

Појашњавајући процедуру подизања Пензионерске картице рекао је да се она преузима тако што Фонд ПИО шаље поруку пензионеру где се налази његова картица и када може да је преузме.

Како би преузимање ишло брже, за сада смо продужили радно време свих филијала Фонда ПИО до 18 сати, али се надам да ћемо у наредном периоду имати једно велико изненађење за пензиоинере и да ћемо од 1. октобра имати још један вид доставе где ће пензионери картице добијати малтене на кућну адресу - рекао је Огњеновић.

Председница Извршног одбора компаније "Дунав осигурање" Ивана Соковић је истакла да је ова компанија обезбедила значајне попусте на велики број својих производа за најстарије суграђане који имају Пензионерску картицу.

Обезбедили смо 10 одсто попуста на осигурање станова, ненастањених станова односно кућа за одмор и рекреацију, ауто-каско осигурање моторних возила, осигурање каско судара, осигурање помоћи на путовању, као и путничко здравствено осигурање било да пензионери путују индивидуално или породично - рекла је госпођа Соковић.

Председник Извршног одбора Wiener städtische osiguranje  а.d.о. Beograd Зоран Благојевић рекао је да су потписивањем Споразума са Фондом ПИО обезбеђени попусти на услуге осигурања уз Пензионерску картицу, и то за оне које су најзанимљивије овој популацији - за осигурање домаћинства и путно осигурање.

Ова наша активност и укључивање у овај државни пројекат је само наставак низа наших акција, које имају за циљ подршку заједници у склопу друштвено одговорног пословања Wiener städtische osiguranjа – истакао је господин Благојевић.

Привредни субјекти које су данас потписали споразуме са Фондом ПИО обезбедили су значајне попусте на робе и услуге из свог асортимана у распону од 5 до чак 50 одсто.

 

Дани разговора са Немачком

28. 9. 2023.

Међународни дани разговора са Немачком за осигуранике који имају стаж осигурања навршен у Србији и Немачкој и за кориснике права из пензијског и инвалидског осигурања остварених применом билатералног споразума о социјалном осигурању између две земље одржани су и ове године, у Београду 27. и 28. септембра, а у Новом Саду дан раније.

Као и претходних година грађани из свих делова Србије искористили су прилику како би директно од наших и немачких референата добили бесплатне правне савете у вези са остваривањем права на пензију, регулисање стажа, кретање предмета, повраћаја доприноса и сличног.

Филијалу Нови Сад овим поводом посетиле су 62 странке, док је у Београд дошло 85 садашњих и будућих пензионера.

На обострано задовољство разговори су протекли у пријатној атмосфери, недоумице и спорна питања су разрешена, доста предмета је допуњено, а поједини су добили и коначан епилог.

 

Усвојен Финансијски план РФ ПИО за 2024. годину

25. 9. 2023.

На данашњој 19. седници Управног одбора РФ ПИО усвојен је Предлог одлуке о изменама Финансијског плана Републичког фонда ПИО за 2023. годину и донет је Финансијски план за наредну, 2024. годину.

Један од приоритетних разлога за ребаланс Финансијског плана за 2023. годину је најављена исплата једнократне новчане државне помоћи свим корисницима пензија и привремених накнада – инвалидима рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности  (у складу са чл. 223 и 225 Закона  о ПИО) и инвалидној деци - корисницима привремене накнаде код Фонда, у износу од 20.000 динара, која није била предвиђена Финансијском планом Фонда за 2023. годину.

На истој седници усвојен је Финансијски план Фонда за 2024. годину, којим су, између осталог, предвиђена средства за најављено јануарско повећање пензија од наредне године у висини од 14,8 одсто.

Узимајући у обзир повећање пензија од 5,5 одсто у октобру ове године и повећање од 1. јануара наредне од 14,8 одсто, просечна пензија у 2024. години ће бити увећана за укупно 21,1 проценат у односу на пензију за септембар 2023. године и износиће око 390 евра (45.800 динара).

 

Сусрети директора фондова за пензијско и инвалидско осигурање

22. 9. 2023.

Tрадиционални 13. Сусрети директора фондова/завода за пензијско и инвалидско осигурање држава насталих на простору СФРЈ одржани су ове године Бечићима у Црној Гори од 20. до 22. септембра.

Састанак директора носилаца обавезног пензијског осигурања тематски је био фокусиран на међусобно упознавање са изменама у законима којима је регулисана материја пензијског и инвалидског осигурања, праћење промена у окружењу и решавање актуелних питања. Основне теме састанка биле су “Настанак и реформа пензијског система са освртом на услове за старосну пензију - ко ради најдуже, а ко најкраће у региону”, “Предности и недостаци другог стуба пензијског система” и “Наплата потраживања према одштетним захтевима и прерачун пензија применом међународних уговора.”

 

Нови споразуми о сарадњи између Фонда ПИО и привредних субјеката

19. 9. 2023.

Директор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, Реља Огњеновић, у присуству потпредседника Владе Републике Србије и министра финансија Синише Малог потписао је данас у Дирекцији Фонда споразуме о сарадњи са 16 нових привредних субјеката, партнера на пројекту Пензионерска картица нове генерације.

Споразуме су потписали директори и представници компанија НИС а.д. Нови Сад (више од 300 малопродајних објеката широм Србије), АМАН доо Сурчин (270 продајних трговинских објеката), ЈП Путеви Србије (четири продајна места), MediGroup dr Ristić Београд (пет домова здравља), Акватен – дома за смештај старијих и одраслих лица Алибунар, Дома за смештај одраслих и старијих „Свети Трифун“ Београд (смештај на две локације), Очне куће Алберт Београд и Дијагностичког центра Алберт Београд, Специјалне болнице Меркур Врњачка бања, Бање Русанда из Меленаца, Специјалне болнице за рахабилитацију Мillennium Medical Centar у Врањској бањи, Специјалне болнице за неспецифичне плућне болести Сокобања, Специјалне болнице за рехабилитацију Бања Кањижа, Специјалне болнице за рехабилитацију Јунаковић Апатин, Специјалне болнице за рехабилитацију Гамзиград, Зајечар и Атомске бање, Горња Трепча.

Министар финансија захвалио je привредним субјектима који су препознали важност овог пројекта, директору Фонда, Рељи Огњеновићу, на позиву да данас буде присутан на догађају и Привредној комори Србије што је узела учешће у овом важном пројекту.

Ово је велики дан за наше најстарије суграђане, за наше пензионере, до данас је преко 600 компанија и институција узело учешће у овом пројекту, данас још 16 нових, са великим користима за наше суграђане. Ово је само још један показатељ наше одговорне политике коју водимо када су најстарији суграђани у питању. Као што је председник Вучић и обећао, ми ћемо између 25. новембра и 5. децембра пензионерима у Србији исплатити 20.000 динара једнократне новчане помоћи. Снижавање стопе инфлације на осам одсто, уз повећање пензија, довољно говори на који начин у реалном износу штитимо животни стандард грађана Србије. На сваки могући начин, па и кроз ове пензионерске картице, утичемо на то да нам се одржи, сачува и побољша животни стандард грађана Србије – поручио је Синиша Мали и подсетио да од 1. октобра следи ванредно повећање пензија од 5,5 одсто и од 1. јануара додатних 14,8 одсто.

Директор Републичког Фонда ПИО, Реља Огњеновић, захвалио је привредним субјектима који су подржали ову акцију, који су део тима Владе Републике Србије и Фонда ПИО, председнику Александру Вучићу, иницијатору овог пројекта, и министру Синиши Малом.

Републички фонд ПИО следи политику Владе Републике Србије, а то је политика одговорности, политика озбиљности и политика бриге о нашим најстаријим суграђанима. То смо показали и кроз повећање пензија, које је било два пута ове године, кроз новчано давање од 20.000 динара сваком пензионеру, које ће бити до 5. децембра, али и кроз све друге мере које Фонд ПИО као државна институција спроводи. То је милијарду динара за бесплатан боравак наших пензионера у бањама, пакети за наше најугроженије пензионере. Континуитет те политике јесте Пензионерска картица нове генерације којом смо ми желели да поред новчаних давања, поред слања пензионера у бање имамо још једну меру која ће омогућити да у потрошњи пензионерски динар вреди више – рекао је Огњеновић.

Број од 870.000 пензионера пријављених за пензионерске картице, истакао је директор Фонда, говори да идемо у добром смеру.

То нас истовремено обавезује да наставимо даље да радимо и да анимирамо нове компаније, нове привредне субјекте који ће дати још веће и још боље попусте како би наши већ данас живели боље него што су живели јуче – додао је Огњеновић.

Специјални саветник председника Привредне коморе Србије, Милун Тривунац, подсетио је да се Привредна комора Србије укључила у акцију пензионерских картица и, као партнер Владе Републике Србије, преко својих чланица, омогућила да преко 600 привредних субјеката учествује у овој акцији међу којима су бројни трговачки ланац, апотеке, месаре, пекаре, здравствене институције и остале установе које су битне за живот и куповну моћнаших пензионера.

Ове мере су добре и за саму привреду и за саме фирме. Давањем бенефита грађанима фирме улажу у своју базу клијената и одржавају учешће на тржишту – рекао је Тривунац.

Фирме које су данас потписале споразуме са Фондом ПИО дале су велики број попуста на робе и услуге из свог асортимана у распону од три до чак 40 одсто.

 

Саветодавни дани са Немачком

11. 9. 2023.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа осигуранике који имају стаж осигурања навршен у Србији и Немачкој и кориснике права из пензијског и инвалидског осигурања остварених применом билатералног споразума о социјалном осигурању, да се међународни дани разговора са Немачком одржавају 26. септембра 2023. године у Новом Саду, од 9 до 16.00 часова (просторије Покрајинског фонда у Новом Саду, Житни трг 3), и 27. и 28. септембра 2023. године у Београду, у среду од 9 до 17.00 и у четвртак од 9 до 13 часова (Париска 9).

На овим разговорима ће саветодавци из немачког Фонда за пензијско и инвалидско осигурање и РФ ПИО Србије пружити бесплатну правну помоћ лицима која остварују права из пензијског и инвалидског осигурања применом споразума из области социјалног осигурања закљученог између наше земље и Немачке.

Сви заинтересовани обавезно треба да пријаве учешће и да закажу термин доласка на број телефона 011/2030-745.

Приликом доласка понети лична документа и сву документацију у вези са осигурањем.

 

Продужен рад филијала

8. 9. 2023.

Како бисмо омогућили корисницима да на што бржи начин преузму своје пензионерске картице, Фонд ПИО je, почев од понедељка 11. септембра, продужио рад свих филијала и служби филијала до 18 часова.

Корисници који су добили поруку да им је картица израђена моћиће да преузимају пензионерске картице у шалтер салама у току редовног радног времена од 8 до 15 часова, а и након тога, до 18 часова, када ће се на свим шалтерима обављати само послови пријаве и преузимања пензионерских картица.

За преузимање пензионерских картица у испоставама, на улазним вратима испоставе биће истакнуто време рада.

 

Потврде за школарце – породичне пензионере

7. 9. 2023.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа да је до 22. септембра рок до када ученици који користе породичне пензије, а старији су од 15 година, морају да доставе потврде о школовању да им не би била обустављена исплата принадлежности.

Студенти то морају да учине током октобра.

На потврде, које се могу предати лично или послати поштом филијали Фонда ПИО која им исплаћује пензију, неопходно је уписати матични број родитеља по коме се користи пензија.

Уколико потврде о школовању буду достављене после 22. септембра, корисницима породичних пензија ће бити обустављена исплата за септембар, а припадајућа пензија ће им бити исплаћена уз октобарску пензију почетком новембра.

Ученици, иначе, имају право на породичну пензију до завршетка школовања, али најкасније до навршених 20 година живота, а студенти који похађају високошколске установе до навршене 26. године.

 

Уручена прва Пензионерска картица нове генерације

28. 8. 2023.

У Филијали за град Београд Републичког фонда ПИО, 28. августа, директор Фонда Реља Огњеновић уручио је прву Пензионерску картицу нове генерације, чија употреба почиње 1. октобра.

Данас имам част да у име иницијатора овог пројекта, председника Александра Вучића, уручим прву Пензионерску картицу нове генерације. Као директор Фонда ПИО јако сам срећан због овог пројекта, и због великог броја пензионера, више од 730.000, који су се до сада пријавили, и који ће од данас моћи да преузму своју картицу, а од 1. октобра кренути да користе погодности које им је држава Србија омогућила. Овим смо показали да нам је брига о пензионерима приоритет и да је, како волим да кажем, брига о пензионерима национални интерес. Позивам овом приликом и остале пензионере да се пријаве, искористе могућности Пензионерске картице нове генерације, а исто тако позивам и привредне субјекте, који су у великом броју подржали нашу акцију, да се прикључе. У наредним данима спремамо велика изненађења за пензионере и мислим да ћемо имати још веће и боље попусте – рекао је Реља Огњеновић и навео да се до сада више од 400 привредних субјеката придружило пројекту Пензионерска картица, а да су са још толико њих споразуми у припреми.

Како је појаснио директор Фонда, први контигент пензионерских картица уручује се у Београду, а већ од 29. августа картице ће се уручивати у целој Србији, да би до 1. октобра сви пензионери који су се пријавили, добили своју картицу и могли да је користе.

Оно што је наша обавеза, због великог броја пензионера који су се пријавили, јесте да поред наших филијала и испостава, организујемо поделу пензионерских картица нове генерације и у градовима, у општинама и месним заједницама. Гледаћемо да пензионерима дођемо малтене до кућног прага, како бисмо показали да нам је поред бриге да обезбедимо попусте у државним и приватним установама, приоритет и брига о њиховом здрављу, тако што ћемо доћи што ближе њима и поделити им картице, да они не би чекали у редовима и да би избегли гужве – казао је Реља Огњеновић.

Он је подсетио да ће сви пензионери путем мобилних телефона чије бројеве су оставили кад су се пријављивали за Пензионерску картицу, када њихова картица буде израђена, добити обавештење када и где могу да преузму своју картицу.

Погодности које ће пре свега привреда, а онда и државне институције омогућити, биће јасно истакнуте на сајту Фонда ПИО, али искористићемо прилику да и у сарадњи са медијима на све велике акције позовемо пензионере, и објаснимо им где ће све моћи да користе картице – рекао је Реља Огњеновић.

Он је објаснио да ће све приватне фирме, апотеке, трговински ланци и остали учесници у овом пројекту, на својим објектима имати истакнуту налепницу на којој ће се видети да су они партнери Пензионерске картице нове генерације, а о самим попустима корисници ће моћи да се информишу на лицу места или путем званичног сајта Фонда ПИО. Такође је најавио и мобилну апликацију која ће бити намењена корисницима Пензионерске картице.

Прву Пензионерску картицу директор Фонда је уручио Милици Станимировић, корисници пензије из Београда.

Велика ми је част и задовољство што ми ви лично уручујете ову картицу и што сам ја прва међу свим пензионерима који ће картицу добити – истакла је ова пензионерка.

Како је навела, Пензионерска картица јасно говори о томе да Фонд ПИО и директор Фонда брину о стандарду пензионера и о њиховом животу.

Ову картицу бих користила да бих побољшала квалитет живота и кућни буџет, а највише бих је користила за лекове, јер је то велика ставка коју пензионери користе, а троши доста новца. Добро је и што картицу можемо да користимо у целој Србији, јер имам могућности да путујем, па много значи да картицу могу да користим где год одем – навела је Милица Станимировић.

 

Е-КАЛКУЛАТОР - Нова услуга Фонда ПИО

25. 8. 2023.

Грађанима је од 25. августа ове године доступна још једна електронска услуга Фонда ПИО. Реч је о „е-Калкулатору”, веб порталу коме се приступа преко насловне стране сајта Фонда ПИО www.pio.rs.

Нову електронску услугу Фонда, 25. августа у Дирекцији РФ ПИО, представио је директор Фонда Реља Огњеновић.

Оно што желимо је да Фонд приближимо нашим корисницима и осигураницима и искључимо могућност да људи долазе и чекају редове, већ да им омогућимо да све оно што их интересује, а везано је за остваривање права из ПИО, могу да ураде из својих домова или путем својих мобилних оператера. „е-Калкулатор” је платформа коју смо направили, да сваки наш корисник и осигураник може да провери све податке који га интересују, о висини својих примања, о уплаћениm дориносима, као и о пријавама и одјавама са осигурања, а да за то не мора да долази у Фонд. То може да се уради преко рачунара или преко мобилног телефона, односно таблет уређаја – рекао је Реља Огњеновић.

Како је појаснио директор Фонда, приступ порталу регулисан је на два начина: преко квалификованог електронског сертификата, који издаје МУП Србије и за чије коришћење је потребан читач личне карте, или преко електронског идентитета грађана. Уколико осигураник жели да приступи порталу „е-Калкулатор” са свог личног рачунара, то може да уради на један од два наведена начина. Међутим, уколико жели да приступи подацима преко мобилних уређаја (мобилни телефон или таблет) то може урадити само ако је претходно регистрован као електронски грађанин преко портала за електронску идентификацију и инсталирањем одговарајуће апликације за мобилне уређаје ConsentID.

У овом случају је потребно да осигураник преузме ConsentID апликацију, која је потпуно бесплатна, и да у Пошти затражи eID, који добија за свега тридесет секунди, затим уђе на апликацију, идентитет потврди укуцавањем свог кода и онда може даље да поступа у нашој платформи „е-Калкулатор” и да провери податке који га интересују. Осигураник сада може да провери податке о висини исплаћених примања, као и о годинама стажа, о тренутку када остварује право на пензију, али и ако остварује право на инвалидску пензију, колики би био износ пензије. За оне људе који су у последњој години свог радног стажа и остварују право на пензију, они ће моћи, са великом дозом тачности, да знају колика ће бити висина примања коју ће остварити након свог пензионисања, што је и најчешће питање будућих пензионера упућено нашем Контакт центру – рекао је Реља Огњеновић.

Он је најавио и унапређење овог сервиса Фонда у наредним месецима, након што се изврши неопходна миграција података, када ће и сви остали осигураници, не само они који су у последњој години радног стажа, моћи да виде који би износ пензије могли да очекују на основу досадашњег оствареног стажа и података у бази матичне евиденције Фонда, с тим да тај податак неће имати овако висок степен тачности.

Како је навео Реља Огњеновић, „е-Калкулатор” нуди и опцију „Пријави проблем”, путем које осигураници могу да пријаве проблем уколико нису пријављени на осигурање, или послодавац можда није уплатио доприносе. Оваква пријава се аутоматски шаље службама Фонда које се баве остваривањем права, које путем замолница или веб сервиса са другим институцијама проверавају да ли послодавац није уплатио доприносе или постоји само технички проблем што обрасци нису послати Фонду. Затим се потребни обрасци накнадно шаљу Фонду и проблем се решава.

Ово је опција којом смо желели да смањимо време чекања на прво решење и на трајно решење наших осигураника – подвукао је Огњеновић.

Директор Фонда је нагласио важност заштите личних података и навео да се комуникација између портала и корисниковог рачунара остварује се преко сигурне и криптоване везе заштићене међународно признатим квалификованим серверским SSL сертификатом.

Сви неопходни детаљи за приступ и коришћење „е-Калкулатора” налазе се на насловној страници портала, а обезбеђена је и помоћ за приступ и образложења свих информација које се могу појавити при коришћењу портала.

 

Ребаланс финансијског плана РФ ПИО – дотације смањене на 17,57 одсто

21. 8. 2023.

Управни одбор Републичког фонда ПИО одржао је 21. августа 2023. године 17. седницу у актуелном сазиву, на којој је донета Одлука о изменама и допунама Финансијског плана РФ ПИО за 2023. годину.

Како је навела Бојана Поповић, директорка Сектора за финансијске послове у Дирекцији РФ ПИО, повод за ребаланс Финансијског плана Фонда за ову годину јесте повећање пензија планирано на јесен.

Ванредно усклађивање пензија за 5,5 одсто планира се од октобра, и оно је повод за измене и допуне Финансијског плана Фонда за 2023. годину. Од почетка 2023. године, корисницима ће примања бити усклађена за укупно 18,3 одсто, с обзиром на то да је почетком године било редовно усклађивање за 12,1 проценат – навела је Бојана Поповић и истакла да је због више остварених прихода од доприноса, дошло до смањења трансфера из буџета на 160,11 милијарди динара.

Она је казала да су ребалансом Финансијског плана Фонда за 2023. годину, укупно планирани приходи и примања, као и расходи и издаци Фонда за 2023. годину, увећани на 911,36 милијарди динара, односно за 1,32 одсто. Приходи од доприноса повећани су за 4,5 процената у односу на првобитно планиране.

До краја године је планирано да се наплати 31,6 милијарди динара више у односу на првобитни Финансијски план Фонда, што је у поређењу са претходном годином за 63,9 милијарди динара више прихода од доприноса. У складу с тим, када је реч о учешћу дотација у приходима и примањима Фонда, оне ће ребалансом бити смањене са 20,61 на 17,57 одсто, упркос планираном усклађивању пензија од 5,5 процената – објашњава Бојана Поповић.

Говорећи о расходима и издацима, она је навела да расходи на име права из ПИО износе 884,85 милијарде динара. Средства која су потребна за повећање пензија од 5,5 одсто садржана су у више наплаћеним приходима од доприноса, тако да нема повећања учешћа државе у трансферима, што је, како је истакла директорка Сектора за финансијске послове Фонда, веома значајна информација.

 

Саопштење за јавност

20. 8. 2023.

Данас је на захтев нелегалног, нелегитимног и лажног градоначелника Северне Митровице који је освојио три одсто гласова, група полицајаца и општинских инспектора ушла у зграду у којој се налазе просторије Канцеларије за Косово и Метохију, Службе Дирекције Фонда ПИО у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, као и Косовско-митровачког управног округа у насељу Бошњачка махала у Косовској Митровици, и том приликом су поставили питање на основу ког документа се ове институције налазе у тој згради, јер је по њиховом она у власништву општине. Запосленима су рекли да имају наредбу да “ослободе” тај и све друге објекте који су у власништву општине, те да ће поново доћи у понедељак.

Насилни улазак терористичких косовских полицијских служби у просторије Фонда које се налазе у Косовској Митровици представља кршење једног од основних људских права, а то је право на рад и уједно је покушај да се све српске институције ставе под заставу неуставне државе Косово.

Бруталним упадом припадника такозване косовске полиције у просторије Фонда, запослени у служби спречени су у обављању својих свакодневних активности које им по Закону о безбедности на раду припадају.

Спречавајући нас да радимо и опслужујемо скоро 28.000 корисника који се тренутно налазе на КиМ и који тамо опстају захваљујући подршци државе Србије, уливајући нам страх без образложења насилним отимањем наших просторија, опреме и угрожавањем живота запослених, директно крше све норме међународног јавног права.

О овој, али и о осталим акцијама упереним против српског народа, обавештени су главни преговарач Европске уније Мирослав Лајчак и други међународни представници, али за сада нажалост нема реакције.

Позивамо међународну заједницу да најхитније спречи ескалацију сукоба српског народа и косовске полиције.

 

Позитиван извештај ДРИ о завршном рачуну Фонда

15. 8. 2023.

Државнa ревизорскa институцијa je и ове године, након ревизије завршног рачуна, објавила позитиван Извештај о ревизији Завршног рачуна Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2022. годину.

Након ревизије Завршног рачуна Фонда Државна ревизорска институција је дала мишљење да су финансијски извештаји Фонда припремљени по свим материјално значајним питањима у складу са Законом о буџетском систему и осталим прописима који се односе на финансијско пословање корисника буџетских средстава, корисника организација за обавезно социјално осигурање и буџетских фондова.

То значи да у извештају који је Државна ревизорска институција дала за 2022. годину нису утврђене неправилности, и, у складу с тим, ДРИ није дала препоруке за даље поступање.

Извршена је ревизија приложених финансијских извештаја који чине Завршни рачун Фонда за 2022. годину, а који обухвата: Биланс стања на дан 31. децембар 2022. године, Биланс прихода и расхода у периоду од 1.1.2022. до 31.12.2022. године, Извештај о капиталним издацима и примањима, Извештај о новчаним токовима, Извештај о извршењу буџета за годину која се завршава на тај дан и осталих пратећих извештаја.

По мишљењу Државне ревизорске институције, финансијски извештаји су припремљени по свим материјално значајним питањима у складу са Законом о буџетском систему, Уредбом о буџетском рачуноводству, Правилником о начину припреме, састављања и подношења финансијских извештаја корисника буџетских средстава, корисника средстава организација за обавезно социјално осигурање и буџетских фондова и Правилником о стандардном класификационом оквиру и Контном плану за буџетски систем.

 

„PLANETA SPORT“ обезбеђује значајан попуст за пензионере

9. 8. 2023.

У оквиру пројекта Пензионерска картица потписан је Споразум о сарадњи између Фонда ПИО и компаније “Planeta Sport“ DOO, која је једна од највећих малопродајних ланаца спортске опреме у Србији.

Захваљујући овом споразуму, корисници пензионерских картица ће моћи да остваре попусте у неком од 100 продајних објеката “Planeta Sport”,  осим “Planeta sport Outlet”, у чак 59 градова широм Србије. Од 1. октобра, када почне примена пензионерских картица, сви корисници ће уз ову картицу моћи да оставре попуст 10% на артикле који су означени као већ снижени, и чак 20% на целокупан асортиман обележен ознаком „нова колекција пролеће-лето“ и “нова колекција јесен-зима“ у малопродајним објектима “Planeta Sport”.

Како је јуче медијима изјавио директор Фонда ПИО Реља Огњеновић, до сада је потписано више од 350 споразума са различитим државним институцијама, компанијама и приватним сектором, бројни споразуми су у фази припреме за потписивање и сигурно је да ће до 1. октобра на овај начин бити обезбеђени значајни попусти за кориснике пензионерских картица у трговинским ланцима, апотекама, здравственим установама, културним и спортским институцијама, продавницама техничке робе, пекарама, прехрамбеним продавницама, занатским радњама и осталим друштвено одговорним правним субјектима.

Подсећамо пензионере да ће по основу својих пензионерских картица по истим условима  остваривати попусте у сваком правном лицу или предузетничкој радњи у Републици Србији с којом је Фонд потписао споразум, без обзира на пребивалиште, односно на филијалу која му врши исплату пензија. У поступку потрошње, односно при свакодневном плаћању роба и услуга, без обзира да ли је потрошња реализована у правном лицу које даје или не даје попуст за корисника Пензионерске картице, корисници ће остваривати право и на бодове, по основу којих ће касније моћи да остваре додатне бенефите у јавним предузећима или установама (библиотеке, музеји, позоришта, спортски центри, државне апотеке, бање ...)

 

Пријаве за пензионерске картице и на шалтерима Пошта

8. 8. 2023.

Републички фонд ПИО и Пошта Србије, у уторак 8. августа 2023. године, у шалтер сали Главне поште у Београду, представили су нову услугу пријаве за пензионерске картице нове генерације на свим шалтерима пошта. Корисници пензије ће од сада своју пријаву за добијање Пензионерске картице моћи да поднесу у више од 1.500 пословница пошта широм Србије.

Поводом промовисања нове услуге, директор Фонда ПИО Реља Огњеновић, захвалио је Пошти Србије на исказаној заинтересованости да се укључи у пројекат Пензионерске картице коју издаје РФ ПИО.

Богатији смо за 1.500 пословница, места на којима ће наши пензионери моћи да се пријаве за нову Пензионерску картицу и то је наставак добре праксе, сарадње са државним предузећима, локалним самоуправама, где смо нашим пензионерима омогућили да у свом месту, у својој месној заједници, у својој пошти, искористе могућност да се пријаве за Пензионерску картицу нове генерације – рекао је Реља Огњеновић.

Он је навео да је РФ ПИО потписао више од 350 споразума са различитим државним институцијама и приватним сектором. Податак да се до сада 660 хиљада пензионера пријавило за Пензионерску картицу нове генерације говори да је иницијатива председника Србије пун погодак. Пензионерске картице су један од националних интереса који је Пошта Србије прихватила и подржала.

Бољи живот наших пензионера јесте национални интерес, а ми ћемо се трудити сваког дана да наши пензионери данас живе боље него што су живели јуче – нагласио је директор Фонда.

Огњеновић је најавио повећање пензија које ће у октобру износити 5,5 процената, као и да ће три месеца након тога уследити ново повећање од 14,6 одсто.

Имаћемо за 44 одсто веће пензије него што су биле, а то је оно што смо обећали, да ћемо 2025. године имати просечну пензију 450 евра, а просечну плату 1.000 евра – навео је Реља Огњеновић.

В. д. директора Поште Србије, Зоран Ђорђевић, истакао је да је прикључивање Поште Србије овом пројекту био потпуно логичан корак, с обзиром на то да се ради о јавном предузећу, једном од главних чинилаца када су у питању услуге које се пружају становништву, а поготово пензионерима, који када је реч о платним институцијама управо у Пошту Србије имају највише поверења. Ђорђевић је позвао пензионере да посету пословницама пошта широм земље, којих је у овом тренутку 1.534, искористе и за пријаву за Пензионерску картицу, и нагласио да је ова услуга коју пружа Пошта Србије потпуно бесплатна. Он је казао да ће запослени на шалтерима пошта пензионерима нудити могућност да се пријаве за своју Пензионерску картицу и истакао да пријава не захтева превише сложену процедуру и много времена, а пензионери ће убудуће добити велику корист од тога.

Подсећамо да примена и коришћење нових пензионерских картица почиње 1. октобра.

 

Нови покушај преваре пензионера

17. 7. 2023.

Фонд ПИО је обавештен да су поново активне преваре пензионера којима се злоупотребљавају име и углед Фонда. Овог пута се непозната лица представљају као радници Фонда ПИО и обавештавају пензионере да ће им на кућну адресу стићи лек који је потребно да пију једном дневно. Такође, пензионерима поручују да је потребно да припреме личну карту и здравствену књижицу како би преузели лек.

Још једном апелујемо на старије суграђане да никако не наседају на овакве позиве и понуде, јер Фонд ПИО на такав начин не комуницира са пензионерима и не нуди никакву робу и услуге. Подсећамо да је ова активност неоснована и може проузроковати непотребне трошкове и нанети штету корисницима.

Поново позивамо пензионере да у своје домове не примају особе које се представљају као радници Фонда и да, уколико им неко са таквим образложењем дође на врата, то одмах пријаве надлежнима у МУП-у Србије.

 

Пријаве и на шалтерима Поштанске штедионице

7. 7. 2023.

Банка Поштанска штедионица је препознала могућност да се активно укључи у пројекат Пензионерских картица Фонда ПИО и свим пензионерима који то до сада нису учинили понудила опцију пријава на својим шалтерима широм Србије.  

Обавештавамо пензионере да се од сада за своју Пензионерску картицу нове генерације могу пријавити и на шалтерима екпозитура Банке Поштанска штедионица, на више од 200 локација у Србији. На овај начин поједностављен је и олакшан процес подношења захтева за пензионерске картице.

Кроз своје канале комуникације Банка Поштанска штедионица такође упознаје пензионере с новим могућностима пријава за картице.

Подсећамо кориснике да примена Пензионерских картица почиње од 1. октобра.

 

Потписани споразуми између Фонда ПИО и апотекарских установа

4. 7. 2023.

Данас је у Дирекцији Републичког фонда ПИО, Реља Огњеновић, директор Фонда потписао споразуме о сарадњи између Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање и апотекарских установа. Апотекарске установе које су подржале пројекат Пензионерске картице су “Апотека Београд“, „Наша Апотека“ Београд, „Сунце“ Београд-Земун, “Ива“ Обреновац, „Гениа“ Београд, „Alhemi Pharm“ Барајево, „Оаза аздравља“ Београд, “Вегафарма“ Ваљево.

Руководећи се одговорном политиком и ослушкујући жеље пензионера, данас смо потписали нових осам споразума са апотекарским установама које имају преко 230 продајних места. Ово је још један од начина на који показујемо да нам је борба за бољи живот пензионера императив и да поред повећања пензија које је обезбедила Влада Републике Србије, а за које сад већ могу да кажем да је традиционално два пута у току године, и на овај начин гледамо да олакшамо свакодневни живот пензионера и да они данас живе боље него што су живели јуче. Хоћу да се захвалим свим друштвено одговорним компанијама, посебно апотекама које су изашле у сусрет и подржале пројекат наше Пензионерске картице нове генерације, јер само јединствени и заједно можемо да ову Србију гурамо напред - рекао је Огњеновић.

У име апотекарских установа, в. д. директор Апотекарске установе „Апотека Београд“, Никола Прелевић, захвалио је Фонду ПИО и директору на оваквој иницијативи.

Апотекарска установа „Апотека Београд“ ће се увек одазвати на овакву иницијативу, поготово на оне иницијативе које имају социјални карактер. Ја мислим да је то, како наша жеља, тако наша обавеза, с обзиром да смо ми једина државна апотека чији је оснивач град Београд. Тако да имамо добру вољу за сарадњу и увек ћемо бити ту за неке будуће иницијативе - рекао је Прелевић.

Апотекарске установе са којима су потписани споразуми понудиће корисницима пензионерских картица попусте у распону од 5 до 20 одсто у више од 230 продајних објеката.

 

Радни састанак са представницима холандског пензијског фонда

27. 6. 2023.

У Дирекцији Фонда ПИО у Београду, ових дана је одржан радни састанак са представницима пензијског фонда Холандије (Sociale Verzekeringsbank). Повод за долазак у Србију и радни састанак била је анкета коју холандски пензијски фонд спроводи са својим корисницима који примају пензију ван територије Холандије.

Анкета се спроводи периодично, на сваких неколико година, а овог пута је у Србији спроведена од 19. до 23. јуна, код укупно 50 корисника у 12 градова на територији Србије. Циљ анкете је да се провери у каквим условима живе корисници пензије, а поред тога се прикупљају информације и о приходима чланова породице, тј. чланова домаћинства. На основу свих прикупљених информација се утврђује да ли је корисницима потребна додатна финансијска помоћ, и у зависности од тога износ пензије може да се ажурира, односно може да се повећа или смањи.

Након спроведене анкете, у Београду је са представницима пензијског фонда Холандије одржан радни састанак, на коме су учествовали и представници РФ ПИО из Одељења за ПИО по међународним уговорима из Дирекције Фонда и Покрајинског фонда, као и представница Завода за социјално осигурање.

На састанку се разговарало о спорним питањима и размењене су информације и ургенције о предметима који су у току, а који још нису окончани. Важно је рећи и да је поново покренута иницијатива за закључење новог споразума о социјалном осигурању између Србије и Холандије, што је било одложено због епидемије корона вируса, као и за израду нових двојезичних образаца за везу, како би се заменили садашњи који су застарели.

Иначе, холандски фонд за пензијско осигурање врши исплату пензија за око 1.800 корисника који живе у Србији, а током 2022. године је за ове намене исплаћено више од девет милиона евра.

 

Јавни позив - продаја основних расходованих средстава

26. 6. 2023.

На основу Решења директора Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање број: 022.4-2818/23 од 09.05.2023. године, објављује се Јавни позив за достављање писаних понуда за продају расходованих основних средстава. 

Излажу се јавној продаји расходована основна средства отписана по годишњем попису закључно са 31.12.2022. године, а која су се користила у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање по списку датом у документацији.

 

Пензионерске картице Фонда ПИО

24. 6. 2023.

Пролеће је у Фонду ПИО доминантно обележено пријавама пензионера за Пензионерске картице и од 15. марта, када је почело пријављивање, до данас је у бази евидентирано више од 634.000 заинтересованих корисника, односно око 40 одсто укупног броја оних који имају право да се пријаве. Паралелно се у Фонду ради на формирању организоване мреже давалаца погодности, друштвено одговорних компанија, јавних институција и привредних субјеката који су прихватили препоруку Владе Србије и понудили додатне погодности за кориснике Пензионерских картица.

До сада је потписано 134 споразума, међу којима су компаније ДИС, Техноманија, Цептер и бројне приватне фирме различитих делатности, као што су спортски центри, институције културе, трговине, туристичке агенције и сл.  У наредном периоду очекује се потписивање више од 100 припремљених споразума (НИС, Апотекарска установа „Београд“, бројне апотеке, медицинске установе, банке), док су са још неколико стотина пријављених фирми преговори и даље у току.

Када се сагледа делатност фирми и иституција које исказују заинтересованост да се укључе и подрже пројекат Пензионерске картице, охрабрује чињеница да се у целој Србији јављају фирме које су компатибилне исказаним жељама пензионера. Наиме, питали смо пензионере на којим производима су им најбитнији попусти, шта им је најпотребније, и претежно су наводили попусте на лекове и храну, прехрамбене производе и кућну хемију, али и техничку робу, услуге институција културе, спортске активности и сл.

Пензионерске картице нове генерације су изузетно важан пројекат у коме су уједињени интереси корисника, односно пензионера, који ће добити могућност плаћања роба и услуга уз врло велике попусте и додатне погодности, затим фирми које обезбеђују погодности, јер ће тиме појачати корпус својих потрошача и промет, као и Фонда ПИО и државе, који на овај начин директно обезбеђују побољшање стандарда и квалитета живота најстарије популације.

Да подсетимо, право на издавање и коришћење персонализоване Пензионерске картице нове генерације коју издаје Републички фонд ПИО остварују сви пензионери РФ ПИО, корисници новчаних накнада, привремене накнаде по основу друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности остварене сходно чл. 223 и 225 Закона о ПИО, корисници привремене накнаде за време незапослености који нису преведени у инвалидску пензију из чл. 223 и 225 овог закона и инвалидна деца – корисници привремене накнаде преко Фонда ПИО.

Не постоји временски рок за пријављивaње за пензионерску картицу и корисници пензија то могу учинити у сваком тренутку. Пензионерска картица се издаје на основу поднетог захтева који се може упутити електронски на званичном сајту Фонда www.pio.rs или у организационој јединици Фонда. Захтев се подноси лично или преко законског заступника или пуномоћника. Издавање Пензионерске картице је бесплатно и не плаћа се њено одржавање.

Пензионерска картица гласи на име корисника права и служи за доказивање статуса корисника у свакој ситуацији када је потребно, а поред тога, картица омогућава кориснику и остваривање одређених погодности – попуста, поклона и осталих бенефита.

Приликом сваке куповине на овај начин кориснику картице Фонд ће додељивати бодове које касније може искористити за остваривање додатних повољности у јавним установама.

Сви корисници који су се пријавили за картицу добиће позив да дођу у Фонд када њихова картица буде урађена, јер је морају лично преузети. Корисницима је обезбеђено брзо и максимално поједностављено пријављивање, али је неопходно да се картица преузме лично како би корисник потписао сагласност за обраду података коју ће радити искључиво Фонд, ради додељивања бодова по оствареној потрошњи за додатне бенефите.

Картица ће почети да се користи 1. октобра ове године, а до тада ће Фонд потписати споразуме са друштвено одговорним правним субјектима и припремити софтверску подршку за рад апликације преко које ће корисници у сваком моменту имати преглед погодности које им се нуде у свакој бранши и на било којој локацији у Србији.

 

Директор Фонда обишао Удружење пензионера и Дом за старе у Смедереву

23. 6. 2023.

Директор Републичког фонда ПИО, Реља Огњеновић, са сарадницима, обишао је 22. јуна Удружењe пензионера града Смедерева и присуствовао свечаности поводом обележавања 80 година постојања и рада ове пензионерске организације.

Након тога, директор Фонда је посетио Дом за стара лица у Смедереву и донирао им је телевизор који је обезбедио из сопствених средстава.

Ова установа окупља 190 корисника од којих половина не може да се самостално стара о себи. На њихову молбу, из сопствених средстава донирао сам им телевизор који је био неопходан да би корисницима употпунио угођај дружења и уживања. Велики утисак на мене оставила је количина љубави коју сам имао прилике да осетим у разговору са корисницима, у стиску руке и благим погледима. Старије особе овде имају леп амбијент, пристојне и условне просторије за боравак и надасве веома љубазно и предусретљиво особље – рекао је том приликом Реља Огњеновић.

Директор Фонда је подсетио да је квалитет живота старијих суграђана важан сегмент сваког друштва и овакав однос према нашим старима показатељ је да је увек могуће пружити више ако свако уложи делић труда и учини им старост лепшом и пријатнијом.

Фонд ПИО традиционално негује добру сарадњу са свим удружењима пензионера, пензионерским организацијама, домовима за старе и свима који улажу напоре како би се подигао квалитет живота старијих особа.

 

Потписан споразум између РФ ПИО и „Zepter International“

13. 6. 2023.

Данас је у Дирекцији Републичког фонда ПИО потписан Споразум о сарадњи између Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање и Предузећа за производњу и трговину на велико и мало „ZEPTER INTERNATIONAL“, Београд, чиме се и та компанија придружила пројекту Пензионерске картице. Споразум су потписали директор РФ ПИО Реља Огњеновић и Драган Милошевић, директор у “ZEPTER INTERNATIONAL“. Драган Милошевић је похвалио пројекат Пензионерске картице и захвалио је директору Рељи Огњеновићу и свима који су га креирали.

– Данас је уприличено потписивање партнерског односа између компаније “Zepter” и Пензијског фонда. Надам се да ћемо ми, као компанија која у свом асортиману има производе који су данас вероватно најпотребнији јер задовољавају потребе за чистим ваздухом, здравим светлом, чистом водом и правилним и здравим начином припреме хране, успети да обезбедимо свим пензионерима широм земље да могу да са огромним погодностима и великим бенефитима купују производе, да уживају у квалитетнијем, дужем животу, а опет све то у склопу сарадње са Пензијским фондом који им је то омогућио. Желим да ова сарадња буде делотворна, да буде саткана од великог задовољства и корисника и свих нас који смо учествовали у овом пројекту - рекао је Милошевић.

Директор РФ ПИО, Реља Огњеновић, захвалиo je “ZEPTER“-у и осталим друштвено одговорним компанијама које су се придружиле пројекту Пензионерске картице.

– Данас настављамо са промоцијом Пензионерске картице тако што ширимо наш тим. Ширимо га лидерима у свом послу, великим компанијама и пре свега друштвено одговорним компанијама које стоје уз наше пензионере и стоје уз нашу државу. Јако ми је драго што је компанија “ZEPTER” видела важност овог нашег пројекта и нашла начин да изађе у сусрет са великим попустима и биће ми драго да и друге велике компаније следе пример и одговорност компаније “ZЕPTER“, а ми ћемо се свакако потрудити да нашим пензионерима сваког дана изађемо у сусрет са новим попустима и са новим друштвено одговорним компанијама које ће подржати нашу Пензионерску картицу.

Компанија „ZEPTER INTERNAТIONAL“ ће омогућити корисницима пензија да уз Пензионерску картицу остварују више од 20 одсто попуста на производе из њиховог асортимана, укључујући и могућност плаћања на више месечних рата.

 

Повећање пензија од 1. октобра

9. 6. 2023.

Директор Фонда ПИО, Реља Огњеновић о ванредном повећању пензија, које је председник Републике најавио као важан део мера које ће држава предузети у наредном периоду:

– Сада већ традиционално добре вести из Фонда ПИО за наше пензионере. Председник је најавио ванредно повећање пензија од 1. октобра за 5,5 одсто. Изменама Закона о ПИО омогућено је да у  току године имамо и више повећања пензија, осим редовног обезбеђује се и ванредно усклађивање, што је прави доказ бриге државе о животном стандарду и добробити пензионера.  Ванредним усклађивањем за 5,5 одсто просечна пензија ће износити скоро 40.000 динара. Оно што је још важније да нагласим јесте да ћемо за само три месеца после тога, у јануару, имати редовно повећање које износи 14,6 одсто, што је за пензионере најповољнија опција усклађивања, јер им омогућује све бољи однос пензија према заради. Просечна пензија ће, након јануарског повећања, износити преко 45.700 динара, што је 390 евра. То је оно што смо обећали грађанима. Ако можда неко није веровао, ево сада смо на добром путу да их  уверимо да ћемо 2025. године имати просечну пензију 450 евра – рекао је Огњеновић.  

Директор Огњеновић истиче да је Фонд финансијски спреман за ванредно усклађивање, а  резултати остварени у првих пет месеци ове године то потврђују: 

-  Наплаћено је више прихода од доприноса за 14,4 милијарде динара, односно за 5,25 одсто  више него што смо планирали Финансијским планом. У односу на исти период прошле године ове године је наплаћено 27,3 милијарде изворних прихода више, односно 10,46 одсто – наглашава Огњеновић.

 

Пензионери на мети превараната

8. 6. 2023.

Фонд ПИО обавештен је да су изнова активне преваре пензионера којима се злоупотребљавају име и углед Фонда. На територији крагујевачке општине непознате особе позивају пензионере представљајући се као службеници Фонда ПИО и нуде им бесплатне услуге које нико није тражио.

Скрећемо пажњу да Фонд ПИО не комуницира са грађанима на овај начин, да не поклања и не продаје ни услуге ни производе. Наглашавамо да је ова активност неоснована и да може проузроковати трошкове за пензионере и апелујемо на пензионере да у своје домове не примају особе које се представљају као радници Фонда и да, уколико им неко са таквим образложењем дође на врата, то одмах пријаве надлежнима у МУП-у  Србије.

 

Управни одбор усвојио извештаје о раду и финансијском пословању РФ ПИО за 2022. годину

24. 05. 2023.

На 15. седници Управног одбора Фонда ПИО, одржаној 24. маја 2023. године, усвојени су извештаји о раду и финансијском пословању Фонда за 2022. годину, као и извештај о реализацији средстава друштвеног стандарда корисника пензија РФ ПИО за 2022. годину.

Како је навео директор Фонда ПИО Реља Огњеновић, приходима од доприноса остварено је учешће од 86,7 одсто у укупним приходима Фонда, док трансфери из буџета чине 13 одсто. Како је навео, од маја до краја прошле године за категорију запослених, Фонд не повлачи средства из буџета, већ пензије исплаћује из сопствених средстава.

– Такође, из сопствених средстава смо исплатили новчану помоћ од 20.000 динара и два увећања пензија од 5,5 и од девет одсто, тако да могу да кажем да је стабилност Фонда неупитна – истакао је Реља Огњеновић.

Како је навео, током 2022. године Фонду је поднето више од три милиона различитих захтева по којима је требало поступити, што је 6,2 одсто више него у 2021. години.

У 2022. години обављено је укупно 128.862 вештачења, од тога 85.484 по захтевима за остваривање права из ПИО.

– У протеклој години, што је резултат свих унапређења система на којима радимо, 585.000 особа је користило електронске услуге Фонда, дајући им предност у односу на долазак на шалтере. Више од 15 одсто евидентираних захтева за остваривање права на пензију и осталих права из ПИО је било поднето електронским путем у односу на укупан број поднетих захтева. Надамо се да ћемо у наредном периоду све више растерећивати наше шалтере, што ће дати више простора да се у раду посветимо другим активностима – навео је Огњеновић.

Одлуком о изменама и допунама Финансијског плана Фонда за 2022. годину буџет Фонда утврђен је у висини од 782 милијарде динара. Како је навела директорка Сектора за финансијске послове Фонда, Бојана Поповић, година је завршена и повољније него што је Ребалансом буџета било предвиђено.

– Ребалансом плана, а захваљујући бољој наплати доприноса, приходе смо значајно повећали, а самим тим дотације из буџета смањили са првобитно планираних 15,9 на 12,9 одсто – навела је Бојана Поповић.

У односу на 2021. годину остварени приходи од доприноса за ПИО су виши за 10,01 одсто, односно за 60,63 милијарде динара, што је значајан раст имајући у виду да је стопа доприноса за ПИО од 1. јануара 2022. године смањена са 25,5 на 25 одсто.

Говорећи о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО, Бојана Поповић је навела да су Финансијским планом Фонда на име друштвеног стандарда пензионера у 2022. години опредељена средства у износу од 649,48 милиона динара. Од тога је 85 одсто, односно 552,06 милиона динара планирано за финансирање трошкова рехабилитације корисника пензија у здравствено-стационарним установама и бањско климатским лечилиштима, а 15 одсто, односно 97,42 милиона динара је планирано за финансирање културних и спортско-рекреативних манифестација чији је циљ подстицање интеграције старијих особа у друштво и за солидарну помоћ корисницима пензија.

На рехабилитацију по огласу из 2022. године упућено је укупно 16.488 корисника пензија.

 

Потписан споразум између РФ ПИО и Техноманије

17. 5. 2023.

У Дирекцији Републичког фонда ПИО данас је потписан Споразум о сарадњи између Фонда ПИО и Предузећа за производњу и трговину „Техноманија“ доо, чиме се та компанија укључила у пројекат Пензионерске картице. Споразум су потписали директор РФ ПИО Реља Огњеновић и директор Техноманије Горан Цветинов.

Овим споразумом успоставља се сарадња која ће омогућити пензионерима да уз Пензионерску картицу у Техноманији остварују додатне погодности од чак 20 % на све произвде из асортимана, осим на оне који су већ на попусту и на којима је означена коначна цена.

Менаџмент Техноманије је препознао погодности које нуди Пензионерска картица. Без икакве дилеме смо одлучили да се укључимо у пројекат, дајући велике бенефите нашим потрошачима, нашој највећој таргет групи – пензионерима. Имаћемо укупан попуст на цео асортиман од 20 одсто чиме доказујемо да је Техноманија, као највећа компанија у својој индустрији, која је распрострањена широм Србије, и друштвено одговорна компанија која даје бенефите нашим најстаријим суграђанима – рекао је Горан Цветинов, директор Техноманије.

Данас нове лепе вести за пензионере. Нови члан тима наше Пензионерске картице нове генерације јесте један од лидера на тржишту продаје беле технике, предузеће Техноманија, чијим представницима се овом приликом захваљујем. Показали смо, да поред одговорности државе у нашој држави постоји велики број друштвено одговорних компанија. Техноманија је изашла са великим попустом, што значи да је препознала важност да у овом тренутку стане уз своју државу, стане уз пензионере и да заједничким снагама омогућимо да наши пензионери живе данас боље него што су живели јуче – рекао је Реља Огњеновић, директор Фонда ПИО.

Он је додао да се до сада 620.000 пензионера пријавило за картице и подсетио да сви уговори који су потписани са друштвено одговорним компанијама стартују од 1. октобра када почиње примена пензионерских картица.  

Техноманија је лидер на тржишту Србије у области трговине на мало, електричним и електронским уређајима за домаћинство, са широким асортиманом производа у свих 80 продајних објеката које имају у Републици Србији. Значајан сегмент њихових купаца чине пензионери, тако да ће се овим споразумом омогућити најстаријима да кроз уговорени респектабилни попуст у великој мери побољшају квалитет живота.

 

Најбоља пословна година у последњој деценији

17. 5. 2023.

Завршни рачун Републичког фонда ПИО за период од 1. јануара до 31. децембра 2022. године показује да је по финансијским показатељима ово најбоља пословна година у последњој деценији.

Резултат пословања Фонда за 2022. годину је буџетски суфицит од 5,178 милијарди динара, каже Реља Огњеновић, директор Фонда ПИО:

Ово је значајан суфицит у односу на претходне године, када се Фонд врло често суочавао са буџетским дефицитом. Нарочито када се има у виду да је у јануару 2022. извршено усклађивање пензија за 5,5 одсто, а потом и ванредно усклађивање пензија од девет процената. Такође је свим корисницима Фонда исплаћена једнократна помоћ у износу од 20.000 динара. За усклађивање пензија у претходној години, од укупно скоро 15 процената, и за исплату новчаног износа као увећања уз пензију, Фонд није имао никакве додатне дотације из републичког буџета. Од исплате априлских пензија у мају Фонд није повлачио додатна средства од државе за исплату пензија за категорију запослених до краја године - каже директор Огњеновић.

Позитивна кретања у финансијама Фонда ПИО настављена су и у 2023. години и за прва четири месеца ове године наплаћено је 11,0 милијарди динара више од планираног (5%).

У односу на исти период 2022. наплаћено је 21,3 милијарди динара више прихода (10,2%). Добар тренд наплате доприноса се наставља, што значи да нам је економија у стабилном стању, број запослених се повећава, као и њихове зараде. Ефекат оваквих кретања за пензионере је тај да су пензије увећане у двоцифреном проценту, што је потврда одговорног залагања државе да се стандард најстаријих побољша – нагласио је Огњеновић.

 

Потписан споразум између РФ ПИО и ДИС-а

28. 4. 2023.

У Дирекцији Републичког фонда ПИО 28. априла ове године потписан је Споразум о сарадњи између Фонда ПИО и Компаније ДИС, чиме се та компанија укључила у пројекат Пензионерске картице. Споразум су потписали директор РФ ПИО Реља Огњеновић и генерални директор Компаније ДИС, Иван Шулеић.

Компанија ДИС, као највећи домаћи трговински ланац, одлучила је да подржи пројекат нове Пензионерске картице. На тај начин омогућићемо најстаријим суграђанима да добију посебне погодности у ДИС маркетима и тако желимо да утичемо позитивно на побољшање квалитета њиховог живота. Све попусте које будемо давали објавићемо до 15. септембра. За почетак ће то бити стандардни попусти уз картицу али припремићемо и посебне персонализоване акције са акцентом на артикле које пензионери највише користе и посебно, само за ову картицу, омогућићемо да имају најнижу цену – рекао је генерални директор ДИС-а Иван Шулеић.

Директор РФ ПИО Реља Огњеновић истакао је да је неизмерно срећан што има част да у име Фонда ПИО потпише сарадњу са једним од највећих, ако не и највећим ланцем у Србији, Компанијом ДИС.

Овим путем смо показали да поред великог броја пензионера, бринемо да нам се и велики број друштвено одговорних компанија прикључи и подржи нашу акцију и самим тим оправдамо поверење наших пензионера и 600.000 њих колико се до сада пријавило. Позивам и остале друштвено одговорне компаније да се прикључе нашој акцији, подрже нашу Пензионерску картицу, а самим тим, подрже и наше пензионере – рекао је директор Фонда Реља Огњеновић.

 

Служба 1 Нови Београд привремено на адреси Венизелосова 31, на Дорћолу

24. 4. 2023.

Због неопходне реконструкције објекта, од среде, 26. априла 2023. године, Служба Филијале за град Београд 1, привремено се измешта из Булеварa уметности 10 на Новом Београду, на нову адресу – Венизелосова 31 на Дорћолу. Реконструкција се обавља како би се обезбедили бољи услови за коришћење услуга и остваривање права осигураника и корисника, као и бољи технички услови за рад запослених.

До уторка, 25. априла, до 12.00 часова, шалтерска служба ће радити паралелно, на обе адресе, а након тога само у Венизелосовој 31.

Вештачења по захтевима за помоћ и негу другог лица и телесно оштећење корисника из Београда, која су се обављала у Булевару уметности 10, од 1. марта 2023. године, обављају се у Венизелосовој 31, како се и наводи у позивима за вештачење које корисници добијају.

Без обзира на сукцесивно измештање Службе Филијале за град Београд 1 и осталих организационих јединица Фонда које послују на истој адреси, посао се све време несматано обавља, без прекида у раду.

Очекује се да ће Служба Филијале за град Београд 1, као и друге организационе јединице Фонда ПИО које послују на истој адреси, током лета 2024. године наставити са радом на старој адреси, у Булевару уметности 10, када ће се, према плану, завршити реконструкција.

 

Објављена коначна листа за опоравак пензионера у бањама

21. 4. 2023.

На огласним таблама организација корисника пензија, односно Савеза пензионера Србије и Удружења пензионера Србије „Независност”, и огласним таблама свих организационих јединица Фонда ПИО објављене су коначне ранг листе корисника пензија који су остварили право на бесплатну рехабилитацију у 2023. години у бањама Србије. На овогодишњим листама жеља пензионера предњачиле су Врњачка Бања, затим Бања Ковиљача, Рибарска бања, Нишка бања, Сокобања, потом „Термал” у Врднику, бања Кањижа и бања Јунаковић у Апатину. Следи склапање уговора између Фонда ПИО и рехабилитационих центара, обавештавање корисника коју су бању добили и усаглашавање термина боравка.

Подсећамо да су право на бесплатну рехабилитацију у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима у трајању од 10 дана ове године имали корисници старосних, инвалидских и породичних пензија, који имају пребивалиште на територији Републике Србије, чија пензија износи до 37.809 динара и немају друга лична примања, као и да од Огласа за 2020. годину нису користили ово право.

На основу издвојених средстава за ове намене и цена у бањским лечилиштима у 2023. години, право на рехабилитацију о трошку Фонда ове године ће моћи да искористи око 15.000 пензионера.

 

Саветодавни дани са Аустријом

22. 3. 2023.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа осигуранике који имају стаж осигурања навршен у Србији и Аустрији и кориснике права из пензијског и инвалидског осигурања остварених применом билатералног споразума о социјалном осигурању, да се међународни дани разговора са Аустријом одржавају 12. априла 2023. године у Ћуприји, од 9 до 16.00 часова (просторије филијале Фонда у Ћуприји, Трг слободе1) и 13. априла 2023. године у Београду, од 9 до 16.00 часова (просторије у улици Париска број 9, Београд-Стари град).

На овим разговорима ће саветодавци из аустријског Завода за пензијско осигурање и РФ ПИО Србије пружити бесплатну правну помоћ лицима која остварују права из пензијског и инвалидског осигурања применом споразума из области социјалног осигурања закљученог између наше земље и Аустрије.

Сви заинтересовани су у обавези да пријаве учешће и да закажу термин доласка на број телефона 011/2030-745. Приликом доласка требало би да понесу сву документацију у вези са осигурањем и лична документа.

 

Од сутра пријава корисника за Пензионерску картицу

14. 3. 2023.

Пријава за Пензионерску картицу нове генерације за пензионере и кориснике осталих права из пензијског и инвалидског осигурања, коју издаје Републички фонд ПИО, почиње сутра. Тим поводом Фонд ПИО организује у среду, 15. марта 2023. године, од 12 до 14 часова на Тргу републике у Београду, јавну промоцију Пензионерске картице и електронских пријава за картице.

Промоцији ће присуствовати директор Фонда ПИО Реља Огњеновић, са сарадницима, председник Градске општине Стари град, Радослав Марјановић са сарадницима, као и пензионери који буду заинтересовани да се одмах пријаве за израду Пензионерске картице.

На пет пултова Фонда ПИО запослени Фонда ће заинтересованим пензионерима радити онлајн пријаве и давати информације о начину коришћења картице и погодностима које ће оне пензионерима пружати.

Реља Огњеновић, директор Фонда ПИО ће се око 12.30 обратити медијима и објасниће које ће све бенефите пензионерске картице пружати корисницима, говориће о начину на који ће се користити, а биће упућен и јавни позив друштвено одговорним компанијама да се укључе у пројекат Пензионерске картице.

Право на издавање и коришћење персонализоване Пензионерске картице остварују сви  пензионери, корисници новчане накнаде за помоћ и негу другог лица, новчане накнаде за телесно оштећење, привремене накнаде по основу друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности остварене сходно чл. 223. и 225. Закона о пензијском и инвалидском осигурању, привремене накнаде за време незапослености који нису преведени у инвалидску пензију из чл. 223. и 225. наведеног закона и привремене накнаде - инвалидна деца.

Поред доказивања статуса пензионера, ова картица омогућиће кориснику остваривање погодности приликом плаћања одређених роба и услуга, а на сваких утрошених 500 динара кориснику ће бити додељен један бод. По основу бодова прикупљених током месеца корисници картице ће моћи да остваре додатне погодности.

Остваривање попуста, поклона и осталих погодности реализоваће се закључењем споразума о сарадњи између правног лица које обезбеђује погодности и Фонда. Корисник права са пребивалиштем ван територије Републике Србије такође остварује право на Пензионерску картицу коју може користити у Републици Србији.

Фонд ПИО ће водити евиденцију о додељеним и утрошеним бодовима корисника ових картица, а бодови се не могу заменити за новчана средства.

Пензионерска картица се издаје на основу електронски поднетог захтева, који се може упутити на званичном сајту Фонда www.pio.rs или у организационој јединици Фонда. Корисник права захтев може поднети лично, преко законског заступника или пуномоћника.

Преузимање Пензионерске картице, уз важећи лични идентификациони документ, вршиће се у организационој јединици Фонда која кориснику картице врши исплату оствареног права.

Картица ће почети да се користи 1. октобра ове године. Фирме, јавна предузећа, привредна друштва и институције које ће се укључити у овај пројекат обезбедиће могућност бенефита по основу бодова, а бодове ће имаоцима картице обрачунавати Фонд ПИО по свакој реализованој потрошњи за коју су добили фискални рачун.

 

Закон о рехабилитацији

7. 3. 2023.

Законом о рехабилитацији уређује се рехабилитација и правне последице рехабилитације лица која су из политичких, верских, националних или идеолошких разлога лишена живота, слободе или других права. Рехабилитовано лице, по закону, има право на посебан стаж, који му се рачуна у двоструком трајању за врема лишења слободе, као и права на месечну новчану накнаду. Истовремено, рехабилитиваном лицу признаје се време незапослености по престанку лишења слободе као посебан пензијски стаж у ефективном трајању, а најдуже до две године, ако је незапосленост наступила због повреде права и слобода у смислу овог Закона.

Услов за остваривање права на месечну новчану накнаду јесте да рехабилитовано лице има најмање осам година посебно признатог пензијског стажа. Посебан пензијски стаж признат по Закону о рехабилитацији није исто што и стаж по Закону о пензијском и инвалидском осигурању, па се не региструје у матичној евиденцији и не узима се за остваривање права на пензију, односно за поновно одређивање висине пензије. Посебан пензијски стаж по Закону о рехабилитацији представља само основ за остваривање права на месечну новчану накнаду.

Рехабилитовано лице, уз захтев, подноси доказе потребне за одлучивање и то: пресуда којом се лице рехабилитује, доказе који садрже податке о дужини трајања лишења слободе, односно доказе о незапослености по престанку лишења слободе. Такође, ради исплате месечне новчане накнаде, подносилац захтева доставља доказ о отвореном текућем рачуну. На основу комплетне документације коју рехабилитована лица прилажу уз захтев, филијале Фонда доносе решење о праву и висини новчане накнаде и тај поступак је у току, а они који су добили позитивна решења већ су у систему исплате накнада.

Месечна новчана накнада (посебан додатак) се, сходно Закону о рехабилитацији, утврђује у висини од 50% просечне месечне зараде у Републици Србији у претходној години (без пореза и доприноса, коју објављује Републички завод за статистику). Право на месечну новчану накнаду рехабилитовано лице остварује од дана поднетог захтева.
Месечна новчана накнада за лица рехабилитована по Закону о рехабилитацији износи:

37.467,00 динара за 2023. годину

32.932,00 динара за 2022. годину

30.037,00 динара за 2021. годину

27.460,00 динара за 2020. годину

24.825,00 динара за 2019. Годину

23.947,00 динара за 2018. годину

23.049,00 динара за 2017. Годину

22.216,00 динара за 2016. годину

22.265,00 динара за 2015. годину

21.966,00 динара за 2014. годину

20.688,50 динара за 2013. годину

18.988,00 динара за 2012. годину

Месечна новчана накнада рехабилитованим лицима исплаћује се једном месечно, 15-ог у месецу за претходни месец.

У случају смрти корисника права на месечну новчану накнаду (посебан додатак), лице које је сносило трошкове сахране нема право на накнаду погребних трошкова.

Неисплаћени износи месечне новчане накнаде (посебног додатка) који припадају кориснику до дана његове смрти, предмет су оставинског решења којим се утврђује законски наследник.

 

Наше пензије у иностранству

2. 3. 2023.

Пензије и остала права остварена у Србији исплаћују се у 27 земаља света (не рачунајући бивше југословенске републике). Према подацима за 2022. годину од укупно 13.054 корисника више од половине живи у Немачкој – 7.411 корисника, следе Аустрија са 2.318 корисника, Мађарска са 1.233 корисника, у Шведској је 279 корисника, у Француској 225, у Швајцарској 229, у Чешкој 147, у САД 135 корисника....

У Бразил се шаље једна пензија, у Мексико две, Нови Зеланд пет, у Турску сeдам,...

Током 2022. године по овом основу је трансферисано преко 1,9 милијарди динара, а ове принадлежности исплаћују се тромесечно, због високих административних трошкова и релативно ниских износа.

 

Исплата пензија у државе настале на простору бивше СФРЈ

2. 3. 2023.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање исплаћује пензије и остала права за 49.559 корисника (подаци за 2022. годину), који живе у државама насталим на простору бивше СФРЈ и то:  Република Српска 12.572, Хрватска 12.576, Федерација БиХ 8.425, Црна Гора 6.756, Северна Македонија 5.981 и Словенија 3.249 корисника.

Током 2022. године по овом основу је трансферисано око 65,1 милиона евра, а ове принадлежности исплаћују се месечно, у текућем за претходни месец.

 

Бесплатна рехабилитација у бањама

11. 2. 2023.

Право на бесплатну рехабилитацију у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима, у трајању од 10 дана, имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија, који имају пребивалиште на територији Републике Србије и чија пензија износи до 37.809 динара.

Право да се јаве на оглас имају сви корисници пензија који, осим пензије која је до 37.809 динара, немају друга лична примања. Право да се јаве на оглас имају и корисници пензија који су то право остварили применом домаћих прописа и који примају пензију из иностранства (прерачунато по средњем курсу НБС на дан 31.1.2023. године 1€ = 117,3742 динара), под условом да збир тих пензија износи до 37.809 динара.

Уз пријаву, потребно је поднети:

пензијски чек;

доказ о висини пензије из иностранства (извод банке, потврда иностраног носиоца социјалног осигурања и друго);

попуњену пријаву са изјавом, на прописаном обрасцу, где жели да користи рехабилитацију, да осим пензије корисник нема других личних примања, да није користио рехабилитацију по огласу у 2020, 2021. и 2022. години и да овлашћује Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање да у његово име и за његов рачун закључи уговор о пословној сарадњи са устaновом у којој ће користити право на рехабилитацију;

расположиву медицинску документацију, уколико је корисник поседује.

Фонд сноси трошкове смештаја и путне трошкове пратиоца слепог лица и пратиоца детета које је остварило право на породичну пензију, а неспособно је за самосталан живот и рад.

Пријаве се подносе удружењима, односно одборима корисника пензија са подручја филијале Фонда на којој корисник има пребивалиште, а корисници са територије АП Косово и Метохија са пребивалиштем, односно боравиштем ван територије АП Косово и Метохија, пријаве подносе најближој филијали Фонда према месту пребивалишта, односно боравишта. Пријаве се могу поднети и у најближој организационој јединици Фонда, уколико пензионер у време подношења пријаве борави ван свог места становања.

Чланство у пензионерским организацијама није услов за коришћење овог права.

Пријаве на оглас се поднoсe почев од 11. фебруара, а закључно са 2. мартом 2023. године.

Ранг листа корисника пензија који испуњавају услове за упућивање на рехабилитацију се објављује двадесет првог радног дана од дана истека огласа.

На ранг листу корисника пензија који испуњавају услове за упућивање на рехабилитацију може се поднети приговор надлежној комисији у року од пет радних дана од дана објављивања ранг листе на огласној табли.

Комисија је дужна да у року од пет дана размотри поднете приговоре, обавести подносиоце приговора и утврди коначну ранг листу корисника пензија који су остварили право на рехабилитацију, коју објављују на огласним таблама организација корисника пензија /Савеза пензионера Србије и Удружења пензионера Србије „Независност”/, Дирекције Фонда, Покрајинског фонда и филијалa Фонда.

 

Бесплатни садржаји за пензионере 11. и 12. фебруара

10. 2. 2023.

За пензионере ће, током предстојећег викенда, 11. и 12. фебруара 2023. године, у Београду бити организовани различити бесплатни садржаји - превентивни лекарски прегледи, бесплатан улазак у музеје и галерије, а како би се подигао ниво њихове дигиталне писмености, на три локације у Београду ће бити постављено такозвано „Технолошко ћоше“.

 

Данас је почела исплата пензија увећаних за 12,1 одсто

2. 2. 2023.

Важна вест за наше пензионере је да данас почиње исплата увећаних јануарских примања за 12,1 одсто. Прва категорија пензионера самосталних делатности данас је примила више износе пензија, пољопривредни и војни пензионeри ће примити 4. фебруара, а пензионерима из категорије запослених повећане јануарске пензије ће се исплаћивати од 9. фебруара. Укупна просечна пензија у Србији, захваљујући овом увећању, као и претходном новембарском од девет одсто, биће око 37.825 динара.

Реља Огњеновић, директор Фонда ПИО, наглашава да је ово највише повећање пензија, и до сада није забележен двоцифрен проценат редовног усклађивања:

Јануарско повећање пензија је 12,1 одсто, а у новембру смо имали ванредно повећање од девет одсто, што значи да су у последња два месеца пензије укупно повећане за 20,8 одсто. Ово је највиши проценат увећања пензија у новијој историји. Данас смо почели са исплатом јануарских пензија и до 10. фебруара сви корисници ће примити значајно увећане принадлежности. Осим пензија повећане су и накнаде за негу и помоћ другог лица и за телесно оштећење, што се корисницима који су остварили то право исплаћује уз пензију. Пензионерима којима је висина пензије до 48.927,15 динара, настављамо да исплаћујемо новчани износ као увећање уз пензију до 5%, у складу са уредбом Владе Републике Србије.

У прилог свему иду и подаци о добрим финансијским резултатима Фонда у остварењу изворних прихода:

У јануару 2023. године наплаћено је 1,7 милијарди динара више од планираног, а у односу на исти месец претходне године бележимо 9% више приходе. Добар тренд наплате доприноса се наставља, што значи да нам је економија у стабилном стању, број запослених се повећава, као и зараде запослених. Ефекат оваквих кретања за пензионере су пензије увећане у двоцифреном проценту – каже Реља Огњеновић.

Огњеновић подсећа да су у јануару претходне године пензије повећане за 5,5 одсто, у фебруару је свим корисницима исплаћена једнократна помоћ од 20.000 динара, у новембру су пензије ванредно увећане за девет одсто, а целе године је исплаћиван новчани износ као увећање уз пензију за пензионере са нижим пензијама.

Од маја до краја године Фонд ПИО је за 85 одсто пензионера исплаћивао пензије из сопствених прихода, без повлачења дотација из републичког буџета како је било планирано. Све смо то успели јер су приходи Фонда били изнад очекиваног, захваљујући номиналном расту зарада и континуираном расту регистроване запослености, што је одраз стабилне и отпорне економије наше земље. У периоду од 2012. године до данас пензије су кумулативно увећане за 57 одсто. То је потврда одговорног залагања државе да се стандард пензионера побољша – истиче Огњеновић.

 

Донета одлука о трошковима рехабилитације корисника пензија у 2023. години

31. 1. 2023.

Управни одбор Републичког фонда ПИО, на седници одржаној 31. јануара 2023. године, донео је одлуку о трошковима рехабилитације корисника пензија и цени смештаја пратиоца. Финансијским планом РФ ПИО за 2023. годину, на име друштвеног стандарда корисника пензија планирана су средства у износу од 698,4 милиона динара, што је за 7,5 одсто више у односу на претходну годину.

У складу са Правилником о друштвеном стандарду корисника пензија РФ ПИО, за финансирање трошкова рехабилитације корисника пензија у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима издвајају се средства у висини од 85 одсто од укупних средстава намењених за друштвени стандард пензионера, што ове године износи 593,7 милиона динара.

Преосталих 15 процената од укупног износа, односно 104,76 милиона динара, издваја се за остала два вида друштвеног стандарда, односно за финансирање културних и спортско-рекреативних манифестација, чији је циљ подстицање интеграције старијих лица у друштво, и солидарне помоћи корисницима пензија у пакетима са основним животним намирницама и средствима за хигијену, као и друге врсте помоћи, у циљу унапређења стандарда корисника пензија.

Сходно донетој одлуци, Фонд ПИО ће ускоро расписати оглас за подношење пријава за упућивање на бесплатну рехабилитацију у 2023. години.

 

Потписан споразум о социјалној сигурности између Србије и Аустралије

23. 1. 2023.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и амбасадор Аустралије у Републици Србији Њ. Е. Данијел Емери потписали су Споразум о социјалној сигурности Републике Србије и Аустралије.

Споразумом о социјалној сигурности, држављанима Републике Србије у Аустралији биће омогућено да лакше остваре своја права из социјалног осигурања и да та права користе и на територији Републике Србије.

Овим споразумом регулише се остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, избегавају се двострука осигурања за привремено упућена лица и омогућава се потпунија заштита осигураника и корисника права.

Министар Селаковић је истакао да је један од најзначајнијих принципа овог Споразума, принцип сабирања стажа осигурања.

- Уколико навршени стаж осигурања на територији једне државе уговорнице није довољан за остваривање права на пензију, та држава узеће у обзир и стаж осигурања навршен у другој држави уговорници - указао је министар и додао да ће се у том случају висина пензија одређивати сразмерно дужини стажа осигурања у свакој држави.

Предстоји ратификација Споразума у парламентима обе земље, утврђивање двојезичних образаца и друге административне активности како би се створили услови да се уговор по ступању на снагу несметано спроводи.

 

Министар Синиша Мали у посети Фонду

17. 1. 2023.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали био је 16. јануара у посети Фонду ПИО где га је примио Реља Огњеновић, заменик директора Фонда. Током посете министар је одржао радни састанак коме су присуствовали и Ана Јовић, саветник министра финансија, Ана Панчић, ПР у Министарству, Бојана Поповић, директорка Сектора за финансијске послове РФ ПИО, Владимир Станковић, директор Сектора за остваривање права из ПИО, Вања Цуцић Јовановић, директорка Сектора за правне и опште послове и Јелица Тимотијевић, директорка Сектора за односе с јавношћу. На састанку се разговарало о темама из области пензијског и инвалидског осигурања и о предстојећој исплати увећаних пензија и зарада.

– Посебна ми је част и велико задовољство што је Синиша Мали први министар финансија који је дошао у Фонд ПИО и ово је очигледно још једна потврда иначе добре сарадње између Фонда ПИО и Министарства финансија – рекао је Огњеновић том приликом.

 

Нове основице осигурања за 2023. годину

5. 1. 2023.

Од уплате за јануар 2023. године важе нове основице осигурања, које су за 13,4% више у односу на претходну годину и грађани могу да се определе за једну од 13 основица осигурања, независно од стручне спреме коју имају. Према Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање, најнижа основица осигурања износи 35 одсто просечне републичке зараде за претходних 12 месеци, што је 35.025 динара, а највиша пет просечних плата, односно 500.360 динара. Допринос за пензијско и инвалидско осигурање је 24 одсто, што значи да ће се месечни издатак за самосталну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање кретати у распону од 8.406,00 до 120.086,40 динара.

Износи основица осигурања и доприноса за пензијско и инвалидско осигурање важе за целу 2023. годину и доступни су грађанима на сајту Фонда и на огласним таблама у филијалама. Подсећамо грађане који се определе за самосталну уплату доприноса по основу члана 15 Закона о ПИО да је рок доспелости 15. у месецу за претходни месец. Једном изабрана основица може се променити, под условом да се поднесе нови захтев. Такође, грађани који не желе више да уплаћују самостално доприносе у обавези су да поднесу захтев за престанак уплате.

Подсећамо да право на самосталну уплату доприноса имају сва лица која су ван осигурања (незапослени, студенти, домаћице, ђаци...) под условом да су старија од 15 година, да имају пребивалиште у Србији, да нису корисници пензије остварене у Србији или у држави са којом је закључен међународни уговор о социјалном осигурању и да није наступио неки од случајева по основу којих се остварује право (нпр. навршење година живота прописаних за стицање права на старосну пензију, инвалидност), односно, уколико је наступио неки од тих случајева, својство осигураника се може стећи само за случај који није наступио.

Тренутно је 20.237 лица активно укључено у самосталну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, од којих се 61,5 одсто определило за најнижу основицу осигурања. Уплатом доприноса по основу члана 15 Закона о ПИО обезбеђује се стаж осигурања, који евидентира Фонд ПИО и који је ефективни стаж као услов за пензију.

 

Од 1. јануара повећане пензије и остала права из ПИО

4. 1. 2023.

Крајем 2022. године измењен је и допуњен Закон о пензијском и инвалидском осигурању који предвиђа нови начин усклађивања пензија и осталих права из пензијског и инвалидског осигурања, којим је ојачана веза између економског развоја земље и раста стандарда корисника пензија.

Пензије ће се увећавати у зависности од учешћа нето пензија и увећања уз пензију у бруто домаћем производу, чија висина одређује да ли ће пензије бити усклађене према кретању зарада, потрошачких цена или по швајцарској формули. С обзиром да је обрачунато учешће нето пензија и увећања уз пензију у БДП 9,3 одсто, дакле ниже од 10 одсто, од јануара 2023. године пензије и остала права из пензијског и инвалидског осигурања биће увећани у проценту промене просечне зараде, односно за 12,1 одсто. У односу на децембар 2021. пензије ће у 2023. години бити веће за укупно 28,9 одсто. Већи приходи Фонда у наредној години омогућиће и издвајање више средстава за побољшање друштвеног стандарда пензионера, тако да ће за бесплатан опоравак пензионера у бањама, за културно-спортске манифестације и пакете солидарне помоћи у 2023. бити издвојено 698,4 милиона динара, што је за 7,5 одсто више него у 2022. год.–објашњава Реља Огњеновић, заменик директора Фонда.

Просечна новембарска пензија, након ванредног увећања од 9 одсто, износи 33.742 динара, а након јануарског повећања од 12,1 одсто износиће  око 37.825 динара.

Подели

<