Исплата пензија

Категорија пензионера

Пензија за

Датум исплате

Запослени јун 10. јул*
12. јул**
Самосталне делатности јун 2. јул*
2. јул**
Пољопривредни јун 6. јул*
6. јул**
Војни јун 6. јул*
6. јул**
Републике бивше СФРЈ мај 10. јун

* преко текућих рачуна
** на кућне адресе и на шалтерима пошта

Просечна пензија

Просечан износ пензијe за мај 2021. године износи 29.391 динара. Податак објављен 24. јун 2021. године.

Бесплатна рехабилитација у бањама

Право на бесплатну рехабилитацију у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима, у трајању од 10 дана, имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија, који имају пребивалиште на територији Републике Србије и чија пензија износи до 29,378,00 динара.

Филијала Врање

Од понедељка, 10. маја 2021. године,  Филијала РФ ПИО Врање ће, због адаптације пословних просторија, радити на новој локацији.

Нова адреса филијале је Цара Душана бр. 20.

Телефони и радно време остају непромењени.

Унапређена верзија е-Шалтера

Постављена је нова верзија wеб портала е-Шалтер. Корисници сада могу пратити целокупан ток процеса обраде захтева, од пријема до експедиције. На тај начин је корисницима омогућен хронолошки преглед статуса поднетог захтева и приказ историје статуса сваког корака у процесу обраде захтева.

Потврде и уверења

Потврде и уверења о подацима унетим у матичну евиденцију осигураника и матичну евиденцију корисника РФ ПИО могу подићи и друга лица, уколико за подносиоца захтева доставе попуњену и потписану Изјаву о сагласности осигураника односно Изјаву о сагласности корисника и личну карту.

ФИЛИЈАЛА ЛЕСКОВАЦ

Филијала за ПИО Лесковац је због реконструкције објекта привремено променила адресу почев од 05. 10. 2020. године и то тако што ће се Одељење за пензијско и инвалидско осигурање налазити у улици Стојана Љубића бб (Дом пензионера), Одељење за финансијске и опште послове у улици 11. октобра бр. 25 (Бочни улаз) код Топлане, а медицинско вештачење обављаће се у улици Светозара Марковића бр. 27.

Вести

Могућност лечења аустријских осигураника у Специјалној болници за рехабилитацију Бања Ковиљача

 Представници Специјалне болнице за рехабилитацију Бања Ковиљача и Завода за пензијско осигурање Аустрије потписали су данас, у присуству министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарије Кисић Тепавчевић и министра здравља Златибора Лончара, Уговор o пружању медицинске рехабилитације аустријским осигураницима, односно корисницима права на пензију.

Кисић Тепавчевић је истакла да је ово први пут да један рехабилитациони центар у Србији потписује уговор са иностраним државним пензијским фондом.

Подели

Усвојене измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању

Народна скупштина Републике Србије усвојила је измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању, којима се  решава проблем са којим се суочавају лица која су била обухваћена социјалним програмом Владе Србије за решавање вишка запослених у процесу рационализације, реструктурирања и припреме за приватизацију. 

У питању су особе којима је у тренутку прихватања социјалног програма до остваривања права на пензију недостајало до пет година, такозвана Опција 5, односно до две године, такозвана  Опција 3. 

Подели

Oд 1. јула измене код подношења јединствене пријаве на обавезно социјално осигурање

Поступак подношења пријаве, промене и престанка осигурања регулисан је Законом о Централном регистру обавезног осигурања (ЦРОСО). Законом о ЦРОСО прописано је да се регистрација осигураника и осигураних лица у Централни регистар врши подношењем јединствене пријаве у електронском облику, директно преко портала ЦРОСО од стране подносиоца јединствене пријаве. Подносилац пријаве је дужан да се региструје на порталу коришћењем квалификованог електронског сертификата.

Подели

Бесплатна рехабилитација у бањама

13. 5. 2021.

Право на бесплатну рехабилитацију у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима, у трајању од 10 дана, имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија, који имају пребивалиште на територији Републике Србије и чија пензија износи до 29,378,00 динара.

Подели

Пријављивање за новчану помоћ

28. 4. 2021.

Пријава пунолетних држављана Србије за новчану помоћ у оквиру трећег пакета мера помоћи грађанима и привреди почиње 28. априла.

Грађанима који се буду пријавили за ову помоћ биће исплаћено два пута по 30 евра, у мају и новембру, a тај износ ће моћи да добију сви грађани који су пунолетни даном ступања на снагу овог закона, они који поседују личну карту и имају пребивалиште на територији Србије.

Подели

Фонд на друштвеним мрежама

22. 4. 2021.

Данас је готово незамисливо да нека компанија или институција нема неку врсту интернет презентације у виду веб сајта или странице на друштвеним мрежама јер све информације до којих имамо потребу да дођемо прво потражимо управо на интернету.

Подели

<